1

Ανακ/ση της ΕΣΑΚ Παντείου για την 6η Δεκέμβρη: ΠΛΑΤΥ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΛΑΤΥ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία και τον κρατικό αυταρχισμό

 

Για τον Αλέξη και τον Νίκο…

Με την συμπλήρωση δεκατριών χρόνων από την κρατική δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, 6 Δεκέμβρη του 2008, η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με την έξαρση της παράνομης αστυνομικής βίας και την ένταση του κρατικού αυταρχισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα χρόνο πριν, την 6η Δεκέμβρη του 2020 η κυβέρνηση απαγόρευε τις συναθροίσεις σε όλη την επικράτεια -για δεύτερη φορά μετά την αντίστοιχη προληπτική απαγόρευση τις ημέρες της επετείου του Πολυτεχνείου. Η δημοκρατία στενεύει απελπιστικά, καθώς η όξυνση της καταστολής πλαισιώνεται από την θεσμοθέτηση της περιστολής των λαϊκών ελευθεριών. Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα επικίνδυνα αυταρχικό θεσμικό οπλοστάσιο, βάζοντας στο στόχαστρο λειτουργικά για την δημοκρατία δικαιώματα, προκειμένου να εφαρμόζει απρόσκοπτα πολιτικές αντίθετες στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Με τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη (ν.4777/2021) γίνεται προσπάθεια να εγκατασταθεί η αστυνομία στα πανεπιστήμια, ενώ θεσπίστηκε και πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών, ώστε η κυβέρνηση να προωθήσει ανενόχλητη το σχέδιο των εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο νόμος Χατζηδάκη (ν.4808/2021) πλήττει ευθέως τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, επιβάλλοντας ασφυκτικό εργοδοτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής δράσης, με στόχο ουσιαστικά την ποινικοποίηση του δικαιώματος στην απεργία. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον νόμο Χρυσοχοΐδη του Ιουλίου του 2020 (ν.4703/2020), στο πλαίσιο του οποίου επιχειρήθηκε να μπουν στο γύψο οι διαδηλώσεις, με την επιβολή ακραία αντιδημοκρατικών περιορισμών στο δικαίωμα του «συνέρχεσθαι», όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 11 του Συντάγματος.

Είναι φανερό πως το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης υπερβαίνει συχνά την συνταγματική νομιμότητα, με αποτέλεσμα και η αστυνομία να χρησιμοποιεί βία έξω από τα όρια της νομιμότητας. Πολλές από τις αυταρχικές διατάξεις των ψηφισμένων νόμων που αναφέραμε είναι προς το παρόν ανενεργές χάρη στον ανυποχώρητο αγώνα των εργαζομένων και των φοιτητών. Παρ’ ολ’ αυτά οι κυβερνώντες, τόσο με το αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο που επιβάλλουν όσο και με την ρητορεία τους, νομιμοποιούν την αστυνομική αυθαιρεσία. Λίγος καιρός πάει άλλωστε από την δολοφονία του δεκαοκτάχρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Μια δολοφονία την οποία επιβράβευσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισκεπτόμενος τους δολοφόνους στον χώρο όπου κρατούνταν. Έτσι η ΕΛΑΣ με τις ευλογίες της κυβέρνησης -σύμφωνα και με τις δηλώσεις των συνδικαλιστικών της εκπροσώπων- μπορεί να δρα με «λυμένα τα χέρια», σε καθεστώς δηλαδή ατιμωρησίας!

Μόνο ένα πλατύ μέτωπο ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων μπορεί να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα που πλήττονται βάναυσα από την κυβερνητική πολιτική. Οι φοιτητικοί σύλλογοι μπορούν να δώσουν τον τόνο σε μαζικούς δημοκρατικούς αγώνες απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό και την αστυνομική αυθαιρεσία, για την διαφύλαξη του δημοκρατικού κεκτημένου.

Όλες και όλοι στην πορεία της 6ης Δεκέμβρη, για να τιμήσουμε την μνήμη του Αλέξη και του Νίκου, αντιστεκόμενοι στην καταστολή!



Προσυγκέντρωση 12:00, στα Προπύλαια