1

Ανακ/ση του Συλ/γου Μαρξ. Σκέψης «Γ. Κορδάτος» για την πρόσκληση αγωνιστικής συμπόρευσης του ΚΚΕ

Ο ελληνικός λαός βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην κρίση. Η επίθεση της άρχουσας τάξης συνεχίζεται, εντείνεται και θα βαθύνει ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Η φτώχεια, η σκληρή εκμετάλλευση, η καταπίεση και ο αυταρχισμός, η αφαίρεση δικαιωμάτων καλπάζουν. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναζητείται εναγώνια διέξοδος.

Η ανάγκη ενός μετώπου των λαϊκών δυνάμεων προβάλλει πιο ισχυρή από ποτέ. Χιλιάδες ανένταχτοι αγωνιστές, μικρές ή μεγαλύτερες συλλογικότητες κατανοούν με τον ένα ή άλλο τρόπο την επιτακτική ανάγκη του ενωμένου αγώνα ενάντια στις πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου, ενάντια στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Έχουν, με διαφορετικές αποχρώσεις βέβαια, αναζητήσεις σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική ή και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Κατανοούν ότι, όχι μόνο η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα άλλα συστημικά κόμματα, δεν θέλουν και δεν μπορούν να δώσουν φιλολαϊκές λύσεις και διέξοδο.

Όλοι αυτοί ενδιαφέρονται για συγκλίσεις, για μια αγωνιστική συμπόρευση στις καθημερινές μάχες σήμερα κιόλας, με σκοπό τη ριζική αλλαγή της πολιτικής κατάστασης υπέρ του εργαζόμενου λαού αύριο. Για να δημιουργηθεί το πιο ευρύ και ισχυρό μέτωπο δυνάμεων, υπάρχει ανάγκη το όποιο κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης να είναι καθολικό, να μην μείνει ημιτελές αλλά να απευθυνθεί και να συμπεριλάβει όλους αυτούς, να ενεργοποιήσει έτσι και να εμπνεύσει πλατύτατες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, να γίνει μέτωπο ανατροπής. Μέσα από έναν τέτοιο δρόμο, μπορεί η πάλη του λαού να ανοίξει και μια πραγματική προοπτική επαναστατικής μετάβασης σε μια εργατική, λαϊκή εξουσία, ώστε να οικοδομήσει μια σοσιαλιστική κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Χρειάζεται για τούτο, αμοιβαίος σεβασμός, καθαρές κουβέντες, συντροφική συζήτηση, καλοπροαίρετη αμοιβαία κριτική. Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που δεν αρκούν ημίμετρα. Χρειάζεται τόλμη. Η πρόταση του ΚΚΕ, για να καταστεί αποτελεσματική, για να οδηγήσει πράγματι στη δημιουργία ενός ανατρεπτικού μετώπου θα πρέπει να έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Διαφορετικά θα είναι μια πρόταση στοίχισης, ως πολιτική και εκλογική στήριξη, στο ΚΚΕ και όχι αγωνιστικής συμπόρευσης και ισότιμης συνεργασίας. Οι καιροί ου μενετοί.

Σύλλογος Μαρξιστικής Σκέψης “Γ. Κορδάτος”