1

Ανίατος ο ιός του κέρδους των πολυεθνικών φαρμάκου

Ειρήνη Θάνου | Έφη Παπαπαύλου | Ολύβια Τζιουβάρα*

Πανδημία Covid-19

Η έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) έθεσε με επιτακτικούς όρους το ζήτημα της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον του, όσο και την ικανότητα αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης από το δημόσιο σύστημα υγείας. Τα μάτια της κοινής γνώμης από την αρχή είχαν στραφεί προς την επιστημονική κοινότητα για τις πολυπόθητες απαντήσεις – υπάρχει φάρμακο για την ασθένεια Covid-19; Πότε περιμένουμε να είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον ιό; Οι απαντήσεις είναι πιο σύνθετες απ’ ότι παρουσιάζουν οι πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες θέλοντας να υποβαθμίσουν την ένδεια των πολιτικών αντιμετώπισης της ασθένειας, αφήνουν στο ευρύ κοινό την εντύπωση πως τα δύσκολα έχουν σχεδόν παρέλθει και η ανακάλυψη του φαρμάκου που θα καταπολεμήσει τον κορονοϊό είναι θέμα χρόνου να βρεθεί. Επιτελώντας τον ρόλο για τον οποίο χρηματοδοτούνται αδρά οι πλειοψηφία των ΜΜΕ κυκλοφορούν διθυραμβικά άρθρα για την εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας -συχνά και της ελληνικής ιδιοφυίας που πάντα διαπρέπει (sic)- τη στιγμή που οι σοβαρές επιστημονικές πηγές δηλώνουν πως αυτά που γνωρίζουμε είναι περιορισμένα και η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου δεν θα γίνει σύντομα.

Πράγματι οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να αναπτύξουν νέα διαγνωστικά εργαλεία και θεραπείες για τον Covid-19 και να δημοσιεύσουν τα ευρήματα. Άλλωστε, την ανάπτυξη των προληπτικών αλλά και κατασταλτικών όπλων απέναντι στην ασθένεια αναλαμβάνουν οι εμπορικές φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες έχουν ιδιωτικοποιήσει και κλειδώσει τις κοινές γνώσεις μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κατέχοντας τον πλήρη έλεγχο των φαρμάκων που σώζουν ζωές.

Ελλείψει δημόσιας παρέμβασης, αυτή τη στιγμή βασίζουμε τις ελπίδες μας σε ένα μονοπωλιακό σύστημα που ευνοεί τα κέρδη έναντι των ανθρώπων· εκτός εάν διεκδικήσουμε ένα εναλλακτικό σενάριο έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων.

*Η Ειρήνη Θάνου και η Ολύβια Τζιουβάρα είναι βιολόγοι ερευνήτριες, μέλη του LABour.
H Έφη Παπαπαύλου είναι Δρ. Βιοχημείας, εργαζόμενη σε φαρμακοβιομηχανία.

Διαβάστε όλο το άρθρο στην ιστοσελίδα του ΠΡΙΝ…