1

Κι αν ο απεργός πείνας ήταν κάποιος ακροδεξιός;

 

του Βασίλη Λιόση

 

…ρωτάνε κουτοπόνηρα ορισμένοι. Τι θα κάνατε τότε όσοι υποστηρίζετε πως πρέπει να τηρηθούν τα προβλεπόμενα στην περίπτωση του Κουφοντίνα;

Με αυτό το υποτίθεται συντριπτικό ερώτημα προκαλούνται, όμως, κι άλλα ερωτήματα. Ας τα δούμε:

  1. Οι ακροδεξιοί που βρίσκονται σήμερα στα κελιά αδικούνται όσον αφορά τα δικαιώματά τους;
  2. Αν τυχόν αδικούνται είναι στην πρακτική τους και στην ιδεολογία τους η απεργία πείνας;
  3. Όσοι ακροδεξιοί έχουν διαπράξει αδικήματα έχουν τιμωρηθεί ή έχουν τιμωρηθεί όπως θα έπρεπε; (Να θυμηθούμε πως ο δολοφόνος του Τεμπονέρα είναι ελεύθερος; Να θυμηθούμε πως στη φυλακή δεν μπήκαν όλοι οι συνεργάτες της επταετούς χούντας; Να θυμηθούμε την προνομιακή μεταχείριση του Κορκονέα; Να θυμηθούμε πως ακόμη ψάχνουν τον Χρυσαυγίτη Παπά και πως ο Λαγός βολτάρει στις Βρυξέλλες; Για να μην πάμε στους δοσίλογους και τους μαυραγορίτεςτης κατοχής…).
  4. Αν, ωστόσο, κάποιος εξ αυτών στερείται τα νόμιμα δικαιώματά του, τότε τι θέση θα έπρεπε να πάρουμε; Η απάντηση είναι καθαρή και χωρίς υπεκφυγές: να τηρηθούν τα νόμιμα. Άλλωστε ο προοδευτικός κόσμος δεν απαίτησε στις δίκες των χουντικών ή της ΧΑ οι καταδικασθέντες να βασανίζονται σε μπουντρούμια. Το ερώτημα πάντως μπορεί και να αντιστραφεί: όσοι θέτουν ερωτήματα όπως αυτό του τίτλου θα έκαναν πορείες υποστήριξης για τους νεοναζί;

Θα το ξαναπούμε: το αίτημα να τηρηθούν τα νόμιμα δεν έχει καμία σχέση με ιδεολογικές συγγένειες. Η ατομική τρομοκρατία είναι ατελέσφορη, βολεύει το σύστημα και κάποιες φορές είναι και ύποπτη. Οι λαϊκοί αγωνιστές δρουν στο φως της ημέρας με πρόσωπα καθαρά. Η λογική του τιμωρού Ζορό δεν δημιουργεί όρους μαζικού κινήματος, όρους οργανωμένης πάλης. Αντίθετα δημιουργεί εφησυχασμό και την αντίληψη ότι υπάρχει κάποιος που δρα για λογαριασμό των άλλων. Πρόκειται για ένα είδος ανάθεσης.

Η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι ζήτημα κομβικό όχι μόνο για όποιον υφίσταται αυτή τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων του αλλά για όλη την κοινωνία.

Και κάτι ακόμη. Την ηρωοποίηση του Κουφοντίνα δεν την προωθούν όσοι επιμένουν ότι πρέπει να τηρηθούν τα προβλεπόμενα αλλά η ίδια η κυβέρνηση.