1

Αποχαιρετισμός στον Λουίς Σεπούλβεδα

 

της Ηλέκτρας Καλτσώνη

 

Σήμερα, ο σπουδαίος Χιλιανός συγγραφέας, Λουίς Σεπούλβεδα, άφησε την τελευταία του πνοή στην Ισπανία. Από τα τέλη του Φλεβάρη είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων του νέου κορονοϊού.

Όποιοι γνωρίζουν το συγγραφέα, το έργο του, την πολυκύμαντη ζωή του, τους αγώνες του, γνωρίζουν γενικά και την ποιότητα του έργου του. Ο Σεπούλβεδα, σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην δικτατορία του Πινοσέτ, βασανίστηκε και υπήρξε ένας εκ των φοιτητών που αποτέλεσαν την προσωπική φρουρά του προέδρου Αλιέντε. Πολέμησε επίσης με τους Σαντινίστας στη Νικαράγουα.

 

 

Μας μάγεψε με τις ιστορίες του, θυμίζοντάς μας συνεχώς ότι κάποτε υπήρξαν άνθρωποι και κοινωνίες χωρίς την απληστία του σημερινού κοινωνικού συστήματος που καταστρέφει συστηματικά τους ανθρώπους και τη φύση. Και πως όλα αυτά μπορούν με αγώνες να υπάρξουν ξανά.

Η απώλεια του Λουίς Σεπούλβεδα αποτελεί τρομερό πλήγμα και μας αφήνει βαθύτατα συγκινημένους. Η δράση και το έργο του, ωστόσο, θα εξακολουθούν να εμπνέουν χιλιάδες κόσμο και να μας θυμίζουν την αιώνια κραυγή ελπίδας: “Εγώ, η δύναμη όσων δεν έχουν πια να χάσουν τίποτα”.