1

H CIA στη Λιβύη και το διπλωματικό σπριντ για εκλογές

 

 

Η πρόσφατη επίσκεψη του διευθυντή της CIA σε Τρίπολη και Βεγγάζη πατά στο φόντο της αποσταθεροποίησης που έχει δρομολογηθεί από την ΝΑΤΟϊκή επέμβαση του 2011.

 

Νέα διπλωματική κινητικότητα αναπτύσσεται τις τελευταίες βδομάδες στη Λιβύη με στόχο την προώθηση της μαραθώνιας διαδικασίας για ενδολιβυκή συμφωνία που θα επιτρέψει εντός του 2023 τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που υποτίθεται πως θα γίνονταν το Δεκέμβρη του 2021.

Libya says boat with 700 Europe-bound migrants intercepted - ABC News

Η αιφνιδιαστική εμφάνιση του διευθυντή της  CIA  Γουίλιαμ Μπερνς στις 12 Ιανουαρίου σε Τρίπολη και Βεγγάζη ήταν χαρακτηριστική των έντονων διπλωματικών και παρασκηνιακών πολιτικών διεργασιών που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στο «μισοσκόταδο» της αδιαφορίας αρκετών διεθνών ΜΜΕ για την ρευστή κατάσταση στη Λιβύη, που αντιμετωπίζει έντονα το ενδεχόμενο διχοτόμησης (ή και τριχοτόμησης) περίπου 12 χρόνια μετά την στρατιωτική επέμβαση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων το 2011 με στόχο την ανατροπή του τότε προέδρου της χώρας Μουαμάρ Καντάφι και το «ξαναμοίρασμα της τράπουλας» για συμφωνίες δισεκατομμυρίων που αφορούν την εκμετάλλευση των λιβυκών τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η επιλογή του διευθυντή της CIA να συναντηθεί όχι μόνον με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη αλλά και με τον (παλιό γνώριμο της CIA) στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» στη Βεγγάζη αντανακλά ακριβώς την αντικειμενική πραγματικότητα των παράλληλων δομών εξουσίας (κυβερνητικής, στρατιωτικής, κ.α.) που έχουν χαράξει στη Λιβύη, εδώ και πολλά χρόνια, ξένες δυνάμεις.

Με την γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε» ο λιβυκός λαός στενάζει (σχεδόν μακαρίζοντας την παλιά εποχή επί Καντάφι), οι ξένες (κυρίως δυτικές) εταιρίες επωφελούνται κλείνοντας επικερδείς μπίζνες και αποσπώντας μερίδια από την πίτα εκμετάλλευσης του λιβυκού ορυκτού πλούτου έναντι πινακίου φακής ενώ εκτοπίζουν από την «αρένα» αντιπάλους τους, (π.χ. Κίνα). Παράλληλα, τα διεθνή κυκλώματα λαθρεμπορίας ανθρώπων και διακίνησης παράτυπων μεταναστών θησαυρίζουν και χώρες της περιοχής επιδιώκουν ενίσχυση της περιφερειακής γεωπολιτικής επιρροής αξιοποιώντας τη διεθνή συγκυρία του σφοδρού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας με πρώτη την Τουρκία που από το 2019 διατηρεί στη χώρα στρατεύματα, Σύρους μισθοφόρους, και έχει υπογράψει δύο μνημόνια με μεταξύ άλλων στόχο ένα σημαντικό μερίδιο στον τεράστιο λιβυκό ορυκτό πλούτο σε βάρος των συμφερόντων χωρών της περιοχής με πρώτες την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο.

 

Τι έκανε ο διευθυντής της CIA στη Λιβύη

Η αιφνιδιαστική, όσο και ασυνήθιστη, εμφάνισή του διευθυντή της  CIA στην Λιβύη, δεν είναι βεβαίως ξεκάθαρο τι ακριβώς επιδίωξε. Το μόνο σίγουρο είναι πως επιλέχθηκε, αυτή την περίοδο, να δημοσιοποιηθεί αυτό και μόνον το γεγονός της επίσκεψης δίχως να επιβεβαιωθεί ούτε η ατζέντα των συζητήσεων, ούτε πολύ περισσότερο το όποιο αποτέλεσμά της…

Εάν πιστέψουμε την ανακοίνωση της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, τότε συζητήθηκαν και επιχειρήθηκαν στόχοι που αφορούν την πολιτική, την οικονομία και την ασφάλεια.

 

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο Κοσμοδρόμιο…