1

Κούβα: Πρωτοστατεί στη «μάχη» για την εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας κατά του κορωνοϊού

Η σοσιαλιστική Κούβα, που υποφέρει επί έξι δεκαετίες από το εμπάργκο που επιβάλλουν σε βάρος της οι ΗΠΑ, ρίχνει όλο το βάρος της στη βιοτεχνολογία  τομέα που είχε εγκαινιάσει ο ιστορικός ηγέτης της επανάστασής της Φιντέλ Κάστρο – πιστεύοντας ότι μπορεί να προσφέρει στο νησί της Καραϊβικής ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη «μάχη» για να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες ενάντια στον νέο κορωνοϊό.

[…]

Βιοτεχνολογία εποχής Φιντέλ

Η ιντερφερόνη, που στη δεκαετία του 70 και του 80, θεωρείτο μία πιθανή θαυματουργή θεραπεία κατέχει ιδιαίτερη θέση στην παραγωγή φαρμάκων στην Κούβα.

Ο Κάστρο που από την αρχή της Κουβανικής επανάστασης έδωσε προτεραιότητα στον τομέα της υγεία και συχνά εδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιστημονικές εξελίξεις, έστειλε κουβανούς επιστήμονες στο εξωτερικό για να μελετήσουν την παραγωγή της ιντερφερόνης.

Γρήγορα ανακάλυψαν πώς μπορούν να την κατασκευάσουν στη χώρα και το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία το 1981 κατά τη διάρκεια επιδημίας αιμορραγικού δάγκειου πυρετού κι ήταν εξαιτίας αυτού που ο βιοφαρμακευτικός τομέας της Κούβας άρχισε να αναπτύσσεται παρά τα εμπόδια που δημιουργεί το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ.

Πλέον ο τομέας της βιοτεχνολογίας παράγει τα περισσότερα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην Κούβα, καθώς και περισσότερα από 300 προϊόντα για εξαγωγή σε περισσότερες από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένου ενός θεραπευτικού εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα που ονομάζεται CIMAvax.

Στη χώρα λειτουργούν σήμερα 21 ερευνητικά κέντρα και 32 εταιρείες που απασχολούν περίπου 20.000 άτομα υπό την αιγίδα του κρατικού οργανισμού BioCubaFarma.

Οι εξαγωγές φαρμάκων απέφεραν στα κρατικά ταμεία 442 εκατομμύρια δολάρια το 2016, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, ξεπερνώντας μάλιστα τα έσοδα από εξαγωγές ζάχαρης, ρούμι ή καπνού.

Οι υποστηρικτές της επιτυχίας της Κούβας λένε ότι το αποτέλεσμα αυτό αναιρεί τη θέση πως ο ανταγωνισμός στην ελεύθερη αγορά είναι απαραίτητος για τη φαρμακευτική και βιοτεχνολογική καινοτομία. Οι σκεπτικιστές, από την άλλη, αμφισβητούν κατά πόσον μία βιομηχανία που χρηματοδοτείται κυρίως από το κράτος είναι πράγματι κερδοφόρα και αν ουσιαστικά μπορεί να ανθίσει λόγω της οικονομικής στενότητας στην Κούβα. Ωστόσο τα αποτελέσματα μάλλον δικαιώνουν τους πρώτους…

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του Ημεροδρόμου…