1

“Δεν αντέχω τον κόσμο που χειροκροτεί το υγειονομικό προσωπικό”

Από την προηγούμενη Τετάρτη και κάθε βράδυ στις 8.00 οι Βέλγοι καλούνται να χειροκροτήσουν στα παράθυρα το υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊου.

Το εβδομαδιαίο βέλγικο περιοδικό Le VifLExpress φιλοξένησε στις 21 Μαρτίου στη στήλη “Γνώμη” την παρακάτω άποψη.

 

ΕΝΑΣ ΙΑΤΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΓΩΝΤΑ:

Δεν αντέχω τον κόσμο που χειροκροτεί το υγειονομικό προσωπικό”

 

Νομίζω ότι είμαι πικραμένος. Είναι και η επόμενη μέρα εφημερίας (24 ώρες στη σειρά με πολύ λίγο ύπνο). Αλλά γενικά δεν αντέχω τον κόσμο που χειροκροτεί: τα νοσοκομεία δεν περίμεναν το Covid-19 για να βρεθούν μεσ’τη μαυρίλα, σε μόνιμη υπεράριθμη κατάσταση.

Ούτε και οι υπηρεσίες των επειγόντων περίμεναν να είναι υπερφορτωμένες, με ελλείψεις σε προσωπικό (ειδικά νοσηλευτικό), σε υποβαθμισμένες  ή ανεπαρκείς εγκαταστάσεις. Ότι το Νοσοκομείο  Saint-Pierre (Σημ.μετ.: Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Βρυξελλών, το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς για το Covid-19) πρέπει να ζητιανέψει για αναπνευστήρες είναι απόλυτη ντροπή!

Πού βρισκόμαστε; Θα εμφανιστούν οι Ιατροί Χωρίς Σύνορα;  Ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που χειροκροτούν, ψηφίζουν κάθε χρόνο ηλίθιους που μειώνουν τους προϋπολογισμούς, κάνουν hashtags #keepsophie (Σημ. Μετ.:η πρωθυπουργός του Βελγίου) ξεχνώντας ότι ήταν Υπουργός Προϋπολογισμού μιας κυβέρνησης η οποία απέσυρε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από τον τομέα της υγείας.

Και υποτίθεται ότι φοβούνται επειδή διακινδυνεύουμε τη ζωή μας; Οι άνθρωποι που κάνουν αγχωτικά διαλείμματα και αγχογόνες δουλειές λόγω ελλείψεων δεν πεθαίνουν από τη μόλυνση. Πεθαίνουν απο τους εξωφρενικούς ρυθμούς της δουλιάς τους, χάνοντας 10-15-20 χρόνια προσδόκιμου ζωής.

Σας ευχαριστούμε λοιπόν για τα χειροκροτήματα σας, αλλά εδώ και χρόνια το νοσοκομειακό προσωπικό εργάζεται σε παλιοσυνθήκες και χαλάει την υγεία του κάνοντας τη δουλειά του όσο το δυνατόν καλύτερα.

Την επόμενη φορά που θα βλέπετε διαδηλώσεις για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της υγειονομικής περίθαλψης, υποστηρίξτε μας.

Και όταν ξαναπάτε να ρίξετε ένα ψηφοδέλτιο στην κάλπη, σκεφτείτε το δύο φορές!

Antoine Dumont, γιατρός στα επείγοντα στη Λιέγη, συνυπογράφει η Mathilde Dumont, νοσοκόμα  στα επείγοντα του SIAMU (Σημ. Μετ.: αντίστοιχο ΕΚΑΒ) των Βρυξέλλων.

Υ.Γ.:  Εάν χειροκροτήσετε στις 8 μ.μ., σκεφτείτε επίσης όλους τους εργαζόμενους της μεγάλης διανομής καταναλωτικών αγαθών, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, που δεν είχαν υπογράψει για κάτι τέτοιο όταν ξεκινούσαν και πληρώνονται πολύ άσχημα.