1

Δεύτερο γράμμα από το μάτι του κυκλώνα COVID-19!

Πηγή: https://www.dinamopress.it/
Μετάφραση: Αντώνης Φάρας

[…] Σύμφωνα με επίσημους αριθμούς, από την 11η έως την 20η Μαρτίου η αστυνομία σταμάτησε 1.650.644 άτομα. Έχουν παραπεμφθεί 70.973 άτομα και διατρέχουν κίνδυνο φυλάκισης 3 μηνών και πρόστιμο 203 ευρώ για μη τήρηση των κυβερνητικών εντολών. Η υπουργός Εσωτερικών Luciana Lamorgese δήλωσε την Τετάρτη ότι «όλοι πρέπει να γίνουν ελεγκτές του εαυτού τους». Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι πολλοί έχουν ήδη προχωρήσει περαιτέρω: υπάρχουν εκείνοι που περνούν την καραντίνα τους φωνάζοντας στους ανθρώπους που κάνουν jogging στους δρόμους· εκείνοι που τραβούν φωτογραφίες τα ζευγάρια που κρατιούνται από το στο χέρι· εκείνοι που καλούν τους μπάτσους όταν βλέπουν μια μικρή ομάδα ανθρώπων να κουβεντιάζει στο πεζοδρόμιο· ή που περνούν το χρόνο τους σχολιάζοντας το Facebook “χρειαζόμαστε τον στρατό, χρειαζόμαστε τον στρατό”.

Την Τρίτη, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Λομβαρδίας, το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα,  χρησιμοποίησε τα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων και διαπίστωσε ότι το 40% των ανθρώπων εξακολουθούν να κινούνται. Αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να πει εάν εξακολουθούν να πηγαίνουν στη δουλειά, και στην περίπτωση αυτή, εάν η δουλειά τους είναι απαραίτητη ή όχι, ή αν απλώς πηγαίνουν μία βόλτα. Πολλά αφεντικά δεν θέλουν να σταματήσουν τα εργοστάσια και τις εταιρείες τους. Την Τετάρτη ο πρόεδρος της περιοχής Attilio Fontana ( από την Lega) μίλησε με Κινέζους γιατρούς που έχουν εδώ για να βοηθήσουν. Οι γιατροί είπαν ότι ήταν έκπληκτοι που είδαν τόσους πολλούς ανθρώπους ακόμα στους δρόμους. Ο Fontana, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες είχε αποκαλέσει τους κινέζους “ως ανθρώπους που τρώνε ποντίκια”σ.1, υποστήριξε ότι αυτή ήταν η απόδειξη ότι χρειαζόμαστε αυστηρότερα μέτρα για να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να βγουν έξω. Και αυτά εν συνεχεία ήρθαν. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Λομβαρδία, περιόρισαν ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες εξόδου των ανθρώπων.

Πάνω απ ‘όλα, χθες το βράδυ στις 11 μ.μ. ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόντε μίλησε στη χώρα και ανακοίνωσε το κλείδωμα όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων που δεν θεωρούνται στρατηγικές. Αυτό συνέβη μετά από μια μακρά συνάντηση με την Confindustria (Γενική Συνομοσπονδία Ιταλικής Βιομηχανίας) και τις κυριότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η πρώτη, μέχρι χθες, ήταν κατά του κλεισίματος των εργοστασίων και των εγκαταστάσεων παραγωγής, όταν ανακοίνωσε ότι συναινεί να ακολουθήσει τις ενδείξεις των επιστημονικών αρχών. Οι τελευταίοι αναγκάστηκαν να ζητήσουν αυτό το μέτρο λόγω των αγώνων και των απεργιών των εργαζομένων. Ακόμα δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα κλείσει.

[…] 

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Σχεδόν αμέσως τα κοινωνικά κέντρα, οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και τα κινηματικά δίκτυα άρχισαν να οργανώνουν την αλληλεγγύη από κάτω. Σε διάφορες πόλεις βοηθούν τους αδύναμους και τους ηλικιωμένους να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και βασικά προϊόντα χωρίς να βγουν έξω. Έχουν οργανώσει αυτοδιαχειριζόμενες και δωρεάν διανομές για άτομα που έχουν ανάγκη. Σε ορισμένα μέρη μαγειρεύουν και δίνουν τρόφιμα σε άστεγους και πολύ φτωχούς που ζουν στους δρόμους. Φυσικά, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις κάνουν το ίδιο και περισσότερο.

Οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ άρχισαν να βοηθούν το σύστημα υγείας να συνεχίσει να βοηθά τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους σε ανεπίσημους οικισμούς, κυρίως στο νότο της Ιταλίας ή στις μεγαλύτερες πόλεις, αλλά και να στέλνουν τους γιατρούς τους στα δημόσια νοσοκομεία. Οι γιατροί χωρίς σύνορα (Msf) το έχουν κάνει στις επαρχίες Lodi, το κέντρο της επιδημίας. Εάν η κατάσταση δεν ήταν τόσο δραματική, θα μπορούσε να ακούγεται ειρωνικό. Η Msf είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές, μία από τις οποίες είναι η κεντρική Μεσόγειος, όπου, μαζί με το SΟS Mediterranée, έχουν πραγματοποιήσει πολλές αποστολές στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης τα τελευταία χρόνια, στο Ocean Viking. Για το λόγο αυτό, έχουν δεχθεί σκληρές επιθέσεις και κυρώσειςαπό διαφορετικά πολιτικά κόμματα και κυρίως από τη Lega του Βορρά, δηλαδή το κόμμα που ανήκει o Fontana, ο πρόεδρος της περιοχής της Λομβαρδίας όπου βρίσκεται η επαρχία Lodi.

Ωστόσο, η αλληλεγγύη είναι σημαντική αλλά όχι αρκετή. Η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται και είναι πολύ επικίνδυνη για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να βασίζονται σε προσωπική ή οικογενειακή αποταμίευση. Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι η καραντίνα θα λήξει στις 3 Απριλίου, όπως ειπώθηκε αρχικά. Προς το παρόν φαίνεται αδύνατο. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα πολλοί άνθρωποι θα έχουν ένα μήνα χωρίς εργασία και μισθό. Και ότι θα πρέπει ακόμα να πληρώσουν το ενοίκιό τους και να πληρώσουν για τις βασικές ανάγκες.

[…]

Διαβάστε όλο το μεταφρασμένο άρθρο στην ιστοσελίδα k-lab.zone…