1

Το πρόσωπο της Βρετανικής «Δικαιοσύνης» σε δύο πράξεις: Αουγκούστο Πινοτσέτ, Τζούλιαν Ασσάνζ

 

Δύο αιτήματα έκδοσης στις Βρετανικές αρχές και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, δείχνουν το μέγεθος της διάβρωσης και της μη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

 

 

Αποτελεί μια από τις διασημότερες προσωπικές χειρονομίες στην νεώτερη ιστορία της Βρετανίας: τo 1999, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, είχε στείλει ένα μπουκάλι μαλτ ουίσκυ στον Αουγκούστο Πινοτσέτ, για να τον παρηγορήσει για τον κατ’ οίκον περιορισμό του στο Λονδίνο. Το χειρόγραφο μήνυμα που συνόδευε το μπουκάλι έγραφε «Το Σκωτς είναι ο μόνος βρετανικός θεσμός που δε θα σε προδώσει ποτέ».

Η αναφορά αποτελούσε «καρφί» προς την Βρετανική Δικαιοσύνη. Ο Πινοτσέτ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, σε σπίτι που εκείνος διάλεξε, στο Λονδίνο, γιατί ο γενναίος δικαστής Μπαλτάζαρ Γκαρθόν είχε εκδόσει διεθνές ένταλμα σύλληψης και έκδοσής του στην Ισπανία, για τα βασανιστήρια και τις εξαφανίσεις Ισπανών πολιτών, στη διάρκεια της δικτατορίας. Στο πλευρό του είχαν σταθεί από την πρώην πρόεδρο της Ιρλανδίας και τότε ύπατη αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, μέχρι και όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πλανήτη που σέβονταν τον εαυτό τους. Οι βρετανικές αρχές ήταν υποχρεωμένες, με το που πάτησε το πόδι του ο Πινοτσέτ στη Βρετανία, να τον συλλάβουν, και κατόπιν να εξεταστεί αν έπρεπε ή όχι να εκδοθεί στην Ισπανία. Η Χιλή, διαμαρτυρόμενη, απέσυρε τον πρέσβυ της από το Λονδίνο. Ο Πινοτσέτ ήταν γερουσιαστής και είχε αμνηστία στη χώρα του. Αλλοίμονο!

Τον Απρίλιο του 1999 η Θάτσερ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους ο πρεσβύτερος, που είχε υπηρετήσει και ως κεφαλή της CIA στα μέσα της δεκαετίας του ’70 – περίοδο των μεγαλύτερων εγκλημάτων της χούντας του Πινοτσέτ και της «Επιχείρησης Κόνδορας»- είχαν απευθυνθεί προς την κυβέρνηση των Εργατικών, του Τόνυ Μπλερ, ζητώντας την απελευθέρωση του στρατηγού. Οι λόγοι υγείας ήταν ένα από τα θέματα που έμπαιναν ξανά και ξανά. 

Ο Πινοτσέτ κρατήθηκε στην οικία της επιλογής του επί περίπου 16 μήνες, δεχόμενος και επισκέψεις και δωράκια πρώην πρωθυπουργών. Η κυβέρνηση της Βρετανίας, οι Εργατικοί, τον άφησαν να απελευθερωθεί  το Μάρτιο του 2000. Το 2006, το νο2 της χούντας, ο διαβόητος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών DINA, Μανουέλ Κοντρέρας αποκάλυψε ότι ο Πινοτσέτ και ο γιός του Μαρκο Αντόνιο Πινοτσέτ, παρήγαγαν χημικά και βιολογικά όπλα ενώ ο Πινοτσέτ εμπλέκονταν και στο διεθνές εμπόριο όπλων. Οι καταγγελίες ότι βρίσκονταν στο Λονδίνο ακριβώς για κάποιες εμπορικές συμφωνίες σχετιζόμενες με το εμπόριο όπλων δεν έφτασαν ποτέ στη δικαιοσύνη – βρετανική ή άλλη. Περίπου 370 τόνοι όπλων που πούλησε μεταφέρθηκαν στην Κροατία, τον καιρό του εμφυλίου στη Γιουγκοσλαβία και ενώ ήταν σε ισχύ εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ. Τα εγκλήματα του Πινοτσέτ ξεπερνούσαν κατά πολύ τα όρια της Χιλής, όμως ήταν εγκλήματα που είχαν την σφραγίδα έγκρισης των ΗΠΑ και της Βρετανίας. 

Ο Πινοτσέτ πέθανε, στις 10 Δεκέμβρη του 2006, ένας ελεύθερος άνθρωπος. 

Η 10η Δεκέμβρη έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 2021 το Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε σε δύο δημοσιογράφους για να «τιμηθεί ο ρόλος του τύπου» στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, ενώ ο Ασανζ σαπίζει στη φυλακή. 

Στις 10 Δεκέμβρη του 2021 ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τόνυ Μπλίνκεν, στην περίφημη «Σύνοδο για τη Δημοκρατία» της κυβέρνησής του μιλούσε για τον «ουσιαστικό ρόλο της δημοσιογραφίας» και τόνιζε πως «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αμύνονται της θαραλλέας και απαραίτητης δουλειάς των δημοσιογράφων όπου γης», ανακοινώνοντας παράλληλα τη διάθεση 400 εκατομμυρίων δολαρίων «για να ενισχυθούν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο». Πλην όσων αποκαλύπτουν τα εγκλήματα των Αμερικάνων, προφανώς. 

Στις 10 Δεκέμβρη του 2021, ένα βρετανικό δικαστήριο, σε μια Βρετανία που κυβερνούν οι Συντηρητικοί, αποφάσισε πως δεν υπάρχει λόγος να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασσανζ. Ο δικαστής που προέδρευε αυτού του δικαστηρίου δεν εμφανίστηκε καν: την προηγούμενη μέρα είχαν δημοσιευθεί αποκαλύψεις για τις πολύ στενές φιλικές του σχέσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας που σχεδίασε την απαγωγή του Ασσανζ από την πρεσβεία του Ισημερινού. Ο Ασσανζ δεν επετράπη να μεταβεί στο δικαστήριο: συνεχίζει να κρατείται στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, σε συνθήκες που ακούστηκαν στο πρώτο δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση έκδοσης, και αποτελούν βασανιστήρια βάσει του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, έχουν βγει στο φως στοιχεία, που δεν επιδέχονται διάψευσης, για την προσπάθεια των ΗΠΑ να απαγάγουν ή δολοφονήσουν τον Τζούλιαν Ασσανζ. Όπως είπε και η σύντροφός του, Στέλα Μόρις, μετά την απόφαση, το δικαστήριο αποφάσισε «την έκδοσή του στη χώρα που θέλει να τον δολοφονήσει». 

 

Διαβάστε περισσότερα στο thepressproject.gr