1

Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες

της Αποστολίας Ντόμαρη

Στις 7/10 ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου για την δίκη της ΧΑ όπου και καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση. Σήμερα, στις 12/10 ανακοινώθηκε η απόφαση για την εξαίρεση από κάθε ελαφρυντικό για τους καταδικασθέντες. Ο λαός γιορτάζει, χαίρεται και συγκινείται γιατί νίκησε το τέρας του ναζισμού που δολοφονεί αγωνιστές , συνδικαλιστές και μετανάστες.

1944: Σαν σήμερα ,επίσης, η Αθήνα απελευθερώθηκε από τον ναζιστικό ζυγό. Διαδίδεται παντού το χαρμόσυνο μήνυμα και ο λαός ξεχειλίζει τους δρόμους «ώρα έντεκα π.μ. – Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΦΤΕΡΟΥΓΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ – Οι Γερμανοί εκκενώνουν οριστικά την πρωτεύουσα – Ο Γερμανός διοικητής και όλο το στρατηγείο του Λυκαβηττού ανεχώρησαν – Η Αθήνα κηρύχτηκε ανοχύρωτη».

2020: Για ποιο ψωμί, για ποια παιδεία, για ποια ελευθερία μιλάμε;

Τα ναζιστικά και ακροδεξιά μορφώματα συνεχίζουν να υπάρχουν, η δίκη της ΧΑ καθυστέρησε 6 χρόνια.

7 Οκτωβρίου 2020: Ο λαός στους δρόμους. Συνεχίζει να φωνάζει το σύνθημα “ποτέ ξανά φασισμός”.

Είναι χρέος όλων των δημοκρατικών ανθρώπων, ιδιαίτερα των νέων, να αγωνιστούν όλοι μαζί, ενωτικά και συντροφικά, απέναντι στον ναζισμό και στον φασισμό που δεν σταματά να υπάρχει όσο υπάρχει ο καπιταλισμός, με διαφορετικές μορφές κάθε φορά. Είναι χρέος μας να αγωνιστούμε απέναντι σε αυτό το τέρας που γεννιέται.

Ο αντιφασιστικός αγώνας δεν τελείωσε και δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε. Η σημερινή απόφαση όμως είναι μια ελπίδα για το κίνημα και για όλους τους ανθρώπους που δεν σταμάτησαν να προσπαθούν και να αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή, για μια καλύτερη κοινωνία. Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες, στους αγωνιστές και σε όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας. Θυμόμαστε και πορευόμαστε με τα λόγια του Ν. Μπελογιάννη, λίγο πριν εκτελεσθεί : «Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. (…) Ακριβώς αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο (…) και, όταν χρειαστεί, θυσιάζουμε και τη ζωή μας».