1

Έμπρακτη αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

 

του Δημήτρη Καλτσώνη

καθηγητή θεωρίας κράτους και δικαίου

Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

Παρέμβαση στην εκδήλωση

 της Παλαιστινιακής πρεσβείας

 στην Αθήνα 15 Μαϊου 2021

 

Κύριε πρέσβη, αγαπητοί φίλοι, ευχαριστώ για την πρόσκληση να συμμετέχω στη σημερινή μας συνάντηση. Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να πω ότι είμαι συγκλονισμένος με όσα τραγικά συμβαίνουν και πάλι στην Παλαιστίνη. Μου ξυπνούν οδυνηρές μνήμες από τότε που είχα επισκεφθεί την Παλαιστίνη, δυο φορές, όταν ο πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ ήταν αποκλεισμένος από τα ισραηλινά στρατεύματα στη Ραμάλα. Η βία, η καταπίεση της Ισραηλινής κυβέρνησης, η επανειλημμένη καταπάτηση όλων των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, η βαρβαρότητα της κατοχής, δεν αφήνουν περιθώρια για πολλά λόγια. Είναι αχρείαστα.

Εξίσου αποκρουστική είναι η παραπληροφόρηση και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ελλάδας αλλά και από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έφτασαν στο απίστευτο σημείο κυνισμού να παρουσιάζουν το θύμα ως θύτη.

Ενώνω κι εγώ τη δική μου φωνή και τάσσομαι αλληλέγγυος στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Όμως όπως προείπα, δεν χρειάζονται λόγια. Απαιτούνται πράξεις. Και σταθερότητα, όχι πολιτικάντικοι υπολογισμοί.

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σε αυτό τον εξαιρετικά δυσμενή διεθνή συσχετισμό των δυνάμεων, είναι να ακουστεί η φωνή μας πιο δυνατά στο εσωτερικό της δικής μας χώρας. Μόνο αν ακουστεί το μήνυμά μας πολύ δυνατά εδώ, θα ακουστεί και διεθνώς. Άρα θα συμβάλλει στον δικό σας αγώνα που είναι και δικός μας αγώνας.

Απαιτείται λοιπόν ενωτική προσπάθεια για:

  1. Να ενημερώσουμε πλατιά την κοινή γνώμη, πιο έντονα, πιο δραστήρια από κάθε άλλη φορά για το δίκιο του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Στο πλαίσιο αυτής προσπάθειας, σας προσκαλώ κ. Πρέσβη, το αμέσως επόμενο διάστημα, να δώσετε μια διάλεξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
  2. Να απαιτήσουμε, να ασκήσουμε αφόρητη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015 για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους και να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες στρατιωτικού ή άλλου χαρακτήρα που έχουν υπογράψει οι διάφορες κυβερνήσεις των τελευταίων ετών με το Ισραήλ. Αυτό θα είναι μια πολύτιμη υπηρεσία όχι μόνο στον Παλαιστινιακό λαό αλλά και στον ελληνικό λαό μια και το Ισραήλ τίποτα δεν μπορεί να μπορεί να προσφέρει στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Το αντίθετο.
  3. Να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που είναι συνυπεύθυνοι για την τραγωδία του Παλαιστινιακού λαού.

Μόνο σε αυτούς τους τρεις άξονες ο αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα. Όσο και αν είναι σήμερα αρνητικός ο συσχετισμός δυνάμεων, το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στο μέλλον. Οι λαοί θα νικήσουν. Η ελευθερία, η ειρήνη και η δικαιοσύνη θα επικρατήσουν. Η ζωή θα νικήσει.