Καλούμε τα μέλη και τους φίλους της Πρωτοβουλίας μας να συμμετέχουν στις αγωνιστικές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και των λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα των συνταγματαρχών· να βρεθούμε στους δρόμους του αγώνα για να πιάσουμε το νήμα της ιστορίας που φέρει το σύνθημα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ» στη σημερινή πραγματικότητα!

Βρισκόμαστε σε μια ιστορική συγκυρία που ενώ πληθαίνουν οι αναφορές στο «τέλος της μεταπολίτευσης», η πραγματικότητα που βιώνει η εργατική τάξη, ο λαός, και η νεολαία, θυμίζουν όλο και περισσότερο τη μαύρη περίοδο της ιστορίας της χώρας μας πριν από τη μεταπολίτευση αυτή!

  • Ένα παγκόσμιο περιβάλλον που η καπιταλιστική κρίση, ύφεση ή στασιμότητα εναλλάσσεται με σύντομες περιόδους αναιμικής ανάπτυξης, ειδικά στις ανεπτυγμένες ιμπεριαλιστικές χώρες. Η απάντηση του μονοπωλιακού, ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου στην κρισιακή αυτή κατάσταση και στη σχετική μείωση της ισχύος του, οδηγεί στην υπερεκμετάλλευση της εργασίας και της φύσης ανά τον κόσμο, στην άνοδο της φτώχειας και των παγκόσμιων ανισοτήτων, στην όξυνση των διεθνών ανταγωνισμών και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην επάνοδο του φασισμού και του νεοναζισμού.
  • Η χώρα μας ακόμη δεν έχει ανακάμψει από την καπιταλιστική κρίση του 2009 και τη «μνημονιακή» της διαχείριση: ο λαός μας βασανίζεται από τη φτώχεια, τη λιτότητα, την ακρίβεια, ενώ μεταναστεύει μαζικά, οξύνοντας τα προβλήματα μιας μονόπλευρης υποανάπτυξης, εξαρτημένης από τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό· το ελληνικό κράτος καταρρέει ή γίνεται έρμαιο της διαφθοράς και της κερδοσκοπίας του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου όταν πρόκειται για δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες (ΕΣΥ, εκπαιδευτικό σύστημα, πυροσβεστική και δασοπροστασία, αντιπλημμυρικά έργα, κ.ά.)· όταν, από την άλλη, πρόκειται για τη στήριξη στην ιμπεριαλιστική στρατηγική, και την όλο και πιο βάρβαρη καταστολή και καταπίεση απέναντι στον «εσωτερικό εχθρό», τον εργαζόμενο λαό και τους πρόσφυγες και μετανάστες, το κράτος αυτό δεν «τσιγκουνεύεται», αλλά αυξάνει τις νατοϊκές στρατιωτικές δαπάνες και γιγαντώνει τα σώματα καταστολής.
  • Η «δημοκρατία» μας παίρνει όλο και περισσότερο την απεχθή μορφή μιας φασιστικοποιημένης ομοφωνίας γύρω από μια και μοναδική φιλομονοπωλιακή και φιλοϊμπεριαλιστική εθνική στρατηγική, ενός κοινοβουλίου με ελάχιστες διαφοροποιήσεις από τη μια έως την άλλη άκρη, π.χ. με την (Ακρο)Δεξιά, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ από κοινού να εφαρμόζουν τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές, να στηρίζουν τον νατοϊκό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, ή να «υπερασπίζονται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», δηλ. την εθνοκάθαρση του παλαιστινιακού λαού, με τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τόσο τα κρατικά, όσο και αυτά των ολιγαρχών, να προβάλλουν εν χορώ τα πιο τρανταχτά ψέματα ακολουθώντας ή και ξεπερνώντας το παράδειγμα της χουντικής τηλεόρασης, με τον φασισμό και τον νεοναζισμό να ανακάμπτουν στη βάση της αναθεώρησης της ιστορίας και της στήριξης, χρηματοδότησης και εργαλειοποίησής τους από την ολιγαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
  • Αν μένει κάτι για να ολοκληρωθεί η εικόνα της παρακμής δεν είναι άλλο και από μια «εθνική» καταστροφή, αντίστοιχη με τον Αττίλα στην Κύπρο που σήμανε και την αρχή του τέλους της δικτατορίας, ένα ενδεχόμενο καθόλου απίθανο αν συνεχιστεί ή άνευ όρων απόλυτη ταύτιση του ελληνικού πολιτικού συστήματος στην ιμπεριαλιστική στρατηγική του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών, της ΕΕ, και του Ισραήλ εις βάρος των λαών της περιοχής μας.

Η εποχή μας, όμως, φέρει και τις επιπλέον δυσκολίες της οξύτατης στρατηγικής κρίσης στο κομμουνιστικό κίνημα – πολύ πιο έντονης από ότι στην ιστορική περίοδο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου – και της ήττας του εργατικού και λαϊκού κινήματος το προηγούμενο διάστημα, για την οποία φέρουν ευθύνες τόσο η ηγεμονική δύναμη του ΚΚΕ, όσο και η πλειοψηφία της εξωκοινοβουλευτικής κομμουνιστικής Αριστεράς, που μαστίζονται από έλλειψη στρατηγικής, πολυδιάσπαση και ανθενωτικές πρακτικές.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για μια ανάταση του λαϊκού κινήματος, τόσο στη βάση της χειροτέρευσης της εγχώριας κατάστασης, όσο και των ευνοϊκών διεθνών εξελίξεων λόγω της σχετικής ισχυροποίησης των χωρών που αντιστέκονται στην παγκόσμια ηγεμονία του ιμπεριαλισμού, με πρωταγωνιστικό τον ρόλο της ΛΔ της Κίνας.

Σήμερα, επομένως, υπάρχουν προϋποθέσεις και πιθανά διεθνή στηρίγματα για μια νέα «μεταπολίτευση», για να κατευθυνθεί η χώρα μας προς την ρήξη με – και αποδέσμευση από – τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και για να πάρει ο εργαζόμενος λαός την εξουσία από τη (φιλο)μονοπωλιακή, φιλοϊμπεριαλιστική ολιγαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και τους ιμπεριαλιστές πάτρωνές της, ώστε η χώρα να αναπτυχθεί ανεξάρτητα, προς όφελος του λαού, στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού, εκπληρώνοντας τους ανεκπλήρωτους στόχους της εξέγερσης του Πολυτεχνείου!

Η Πρωτοβουλία μας τοποθετήθηκε πρόσφατα για την ανάγκη μετωπικής συμπόρευσης όσων πολιτικών δυνάμεων επιθυμούν να συνεργαστούν σε αυτήν τη στρατηγική κατεύθυνση, ενώ η ίδια της η ύπαρξη αποσκοπεί και στην οργάνωση και ανάδειξη της κομμουνιστικής πρωτοπορίας που θα επιχειρήσει να ηγηθεί σε ένα τέτοιο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Ας γίνει η αρχή με μια μαχητική, μαζική και ενωτική, αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική και αντιφασιστική διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη:

  • Ενάντια σε κάθε συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, και ειδικότερα στον νατοϊκό πόλεμο ενάντια στην Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας (χρήματα, όπλα, χρήση νατοϊκών βάσεων και ελληνικών δρόμων μεταφοράς, στρατιωτική εκπαίδευση)!
  • Υπέρ της ακύρωσης όλων των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία (και τις άλλες χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού) και της επανεγκαθίδρυσης όλων των διμερών οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων, και ιδιαίτερα των εισαγωγών φτηνής ρωσικής ενέργειας!
  • Υπέρ της διακοπής κάθε συνεργασίας με το κράτος – -απαρτχάιντ του Ισραήλ, και της στήριξης και αλληλεγγύης στους αγώνες της παλαιστινιακής αντίστασης για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος!
  • Ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και τον νεοναζισμό, υπέρ των ισότιμων δικαιωμάτων όλων όσων ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και μεταναστών!
  • Για μια φιλολαϊκή διέξοδο από την παρατεταμένη καπιταλιστική κρίση που να διασφαλίζει τα οικονομικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, σε μια πορεία ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ!

Καλούμε, ειδικότερα, τα μέλη της Πρωτοβουλίας μας που δεν καλύπτονται από τη συμμετοχή των κοινωνικών οργανώσεων του κινήματος που συμμετέχουν (σωματείων, φοιτητικών συλλόγων κ.λπ.), να διαδηλώσουμε μαζί στο μπλοκ του Αντιιμπεριαλιστικού Συντονισμού για την Ήττα του ΝΑΤΟ (προσυγκέντρωση Χρήστου Λαδά και Σταδίου γωνία, Παρ. 17/11, 16:00).

 

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ – ΕΞΩ ΟΙ ΕΥΡΩΝΑΤΟΪΚΟΙ!

 

Μοιραστείτε το άρθρο