1

Η πολιτική οικονομία της πανδημίας

 

του Βασίλη Λιόση

 

  1. Οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη. Τον Νοέμβριο του 2021 υπολογιζόταν ότι η Pfizer, η Moderna και η BioNTech κέρδιζαν 65.000 δολάρια το λεπτό (παρακαλώ να εξαιρέσετε την Κούβα από το μεγάλο φαγοπότι).
  2. Κάθε εργαζόμενος πρέπει να χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία μάσκα τύπου ΚΝ95 την ημέρα κόστους ενός ευρώ. Αυτό συμβαίνει την ώρα που οι αυξήσεις ρεύματος, πετρελαίου, τροφίμων κ.λπ.. έχουν ανέλθει μεσοσταθμικά στο 20%.
  3. Το κόστος του μοριακού φτάνει κοντά στα 50 ευρώ (μετά από την κατακραυγή αφού το αρχικό κόστος ήταν 60 ευρώ), όταν σε άλλες χώρες ή ακόμη και σε Δήμους της ελληνικής επικράτειας είναι πολύ μικρότερο. Για παράδειγμα ο Δήμος Συκεών τα εξασφάλισε με 27 ευρώ, ενώ στην Κύπρο στοιχίζουν 20 ευρώ. Μάλιστα σε Γαλλία και Δανία το μοριακό είναι δωρεάν.
  4. Με 30.000.000 ευρώ ενισχύθηκαν οι κλινικάρχες στην Ελλάδα για τη δημιουργία ΜΕΘ. Υπολογίσθηκε ότι το ημερήσιο κόστος της κάθε ΜΕΘ είναι 1600 ευρώ.
  5. Επί δύο συνεχή χρόνια ο προϋπολογισμός προέβλεψε τη μείωση των δαπανών για την υγεία. Το 2021 ανακοινώθηκε μείωση κατά 572 εκατομμύρια ευρώ και για το 2022 η μείωση ανέρχεται στα 820 εκατομμύρια.
  6. Η τηλεργασία επέφερε νέα εντατικοποίηση της εργασίας χωρίς βεβαίως αντίστοιχη αύξηση των μισθών.
  7. Η Έκθεση για την Παγκόσμια Ανισότητα εκτιμά για το 2021 ότι οι δισεκατομμυριούχοι κατέχουν συνολικά το 3,5% του παγκόσμιου πλούτου των νοικοκυριών, καταγράφοντας άνοδο από το 2% που κατείχαν όταν άρχισε η πανδημία στις αρχές του 2020.

Συμπέρασμα; Το αόρατο χέρι της αγοράς, σύμφωνα με την ορολογία του νεοφιλελευθερισμού, τα έχει ρυθμίσει όλα (όντως τα έχει ρυθμίσει αλλά το ερώτημα είναι για ποιον). Μόνο που πρόκειται για πολλά συντονισμένα χέρια, απολύτως ορατά και πολύ μακριά.