Ποιος φταίει για τον πληθωρισμό που καλπάζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή αλλιώς, από ποιο ‘λεφτόδενδρο’ βγαίνουν τα λεφτά που στέλνει ο Μπορέλ και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο Κίεβο

 

Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι φωνές των χωρών της ΕΕ που φτάνουν στα όρια των αντοχών τους λόγω της αποστολής πόρων στην Ουκρανία. Το νέο σχέδιο του σπινθηροβόλου (Borrell) για δημιουργία ενός χωριστού ταμείου που θα εφοδιάζεται με 5 δις ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα 4 έτη προκειμένου να αγοράζεται ‘θανατηφόρα’ βοήθεια για αποστολή στο Κίεβο συναντά σοβαρές αντιστάσεις από πολλά μέλη της Ένωσης, ανάμεσα σε αυτά και από την Γερμανία, αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters. Το σχέδιο Μπορέλ είναι απίθανο να επιβιώσει με την παρούσα μορφή του, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες στο Reuters. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει διαθέσει ήδη, εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού και εξαπλωνόμενης κρίσης, 83 δις ευρώ για ‘βοήθεια’ στο Κίεβο.

Ενώ ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, ξεκίνησε τις πιέσεις για την τετραετή πρωτοβουλία δαπανών από τον Ιούλιο, αρκετά κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη ενστερνιστεί την ιδέα, διστάζοντας να δεσμεύσουν τόσο σημαντική χρηματοδότηση εκ των προτέρων και για τέτοιο βάθος χρόνου, είπαν οι διπλωμάτες.

«Η Γερμανία είχε πολλές ερωτήσεις… και δικαίως. Μιλάμε για πολλά χρήματα», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο την Παρασκευή. «Δεν πρόκειται να το χαρακτηρίσω νεκρό σε αυτό το σημείο ακόμα [ΣΗΜ το σχέδιο Μπορέλ]. Αλλά φυσικά, πάντα μπορούν να γίνουν βελτιώσεις».

Επιπλέον, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του Reuters, ένα διαφορετικό πακέτο ‘βοήθειας’ 50 δις ευρώ προς το Κίεβο κινδυνεύει λόγω Ουγγρικού-Σλοβακικού βέτο. Συγκεκριμένα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν καταψήφισε το πακέτο σε ψηφοφορία τον περασμένο μήνα. Η πρόταση «δεν είχε επεξεργαστεί σωστά και δεν ήταν κατάλληλη για να αποτελέσει βάση σοβαρών διαπραγματεύσεων, γι’ αυτό και την απορρίψαμε», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η Σλοβακία, επίσης, αμφισβητεί τη σοφία της συνέχισης της βοήθειας προς το Κίεβο μετά από σχεδόν δύο χρόνια συγκρούσεων. Μιλώντας σε δημοσιογράφους τον Οκτώβριο, ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο αναρωτήθηκε: «Η χρηματοδότηση της Ουκρανίας άλλαξε την έκβαση αυτού του πολέμου;» και πρόσθεσε: «Επομένως, ας επενδύσουμε άλλα 50 δισεκατομμύρια και ό,τι θέλει ας γίνει; Είναι άραγε η στρατηγική μας  να συνεχίσουμε να ρίχνουμε χρήματα εκεί, 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα χωρίς κανένα αποτέλεσμα, και εμείς να πρέπει να περικόψουμε τους δικούς μας πόρους; Στο κάτω κάτω, κι εμείς έχουμε τεράστια προβλήματα και το δημόσιο ταμείο βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση» συμπλήρωσε.

Αλλά το σημαντικότερο (ίσως) νέο είναι η πληροφορία στο ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο μάλιστα τιτλοφορείται: «Η ΕΕ έχει “σχέδιο Β” αν η Ουγγαρία ασκήσει βέτο σε βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία», ότι η Κομισιόν θα εξευτελίσει τις καταστατικές προβλέψεις των συνθηκών ίδρυσης και λειτουργίας της ΕΕ καθώς προετοιμάζει καινοφανείς διαδικασίες προκειμένου να παρακάμψει το Ούγγρο-Σλοβακικό βέτο δίνοντας εντολή στα κράτη μέλη να στείλουν ατομικά το κάθε ένα το ποσό που προβλέπει το πακέτο προς το Κίεβο.

Είναι ασφαλές να προβλέψουμε ότι νέο-εφευρεθείς τρόπος παράκαμψης του βέτο, που από τις ιδρυτικές συμφωνίες της ΕΕ προβλέπεται ως νόμιμο μέσο άμυνας μίας χώρας, στο εξής θα χρησιμοποιείται προκειμένου να μεταλλαχθεί το σύστημα λήψης αποφάσεων σε πλειοψηφικό, κάτι που ορισμένες χώρες ζητούν εδώ και καιρό.

Έτσι η ΕΕ τελικά θα είναι σε θέση να χορηγήσει στην Ουκρανία ‘βοήθεια’ ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (53,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων), ακόμη και αν η Ουγγαρία και η Σλοβακία ασκήσουν βέτο, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους του μπλοκ. Τέλος καλό, όλα καλά, που λέει και η παροιμία. Όμως, μόνο αίσιο που δεν θα είναι το τέλος σε όλη αυτή την ιστορία εκτύπωσης πληθωριστικού χρήματος από την ΕΚΤ που ακολουθεί εδώ τα αχνάρια του ‘μεγάλου διδασκάλου’, δηλαδή του Federal Reserve των ΗΠΑ.

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα το ρεπορτάζ του Reuters. Σύμφωνα με αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να δοθούν στην Ουκρανία περαιτέρω επιχορηγήσεις και δάνεια για να βοηθήσει στη σύγκρουση με τη Ρωσία, αν και η Ουγγαρία και η Σλοβακία άσκησαν βέτο τον περασμένο μήνα. Τα 27 μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν την επόμενη φορά για το πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο. Εάν ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία, ασκήσει και πάλι βέτο, το μπλοκ θα μπορούσε να το παρακάμψει ζητώντας από καθεμία από τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ να καταρτίσουν τα δικά τους πακέτα βοήθειας για το Κίεβο, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.

H επιμονή της Κομισιόν, ‘παράδοξη’ λόγω της εκ πρώτης όψεως παράλογης εμμονής σε ένα δρόμο με προδιαγεγραμμένα δυσμενή αποτελέσματα—ηλιθιότητα, έλεγε ένας σοφός, είναι να επιμένεις και να επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη πιστεύοντας ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά—οδηγεί σε επέκταση της δυστυχίας στην ΕΕ καθώς η τελευταία, ακολουθώντας όπως είπαμε το αμερικανικό υπόδειγμα, προχωρά πλέον στην εκτύπωση χρήματος για να το ρίχνει στον πίθο των Δαναΐδων.

Οι άρχουσες τάξεις της Ευρώπης βρίσκονται σε παράκρουση προσπαθώντας να υλοποιήσουν την επιθυμία τους να διαλύσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία και διπλασιάζουν συνεχώς το στοίχημα ποντάροντας ακόμη και χρήματα που δεν έχουν στην αιμορραγία της Ρωσίας στα μέτωπα της Ουκρανίας. Αλλά τα χρήματα που αυτές οι ελίτ τζογάρουν οδηγούν σε ανείπωτη δυστυχία τους λαούς της Ευρώπης των οποίων οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι ενώ τα έξοδα συντήρησής τους καλπάζουν.

Την παράκρουση αυτή εκφράζει καλύτερα μεταξύ όλων των γραφειοκρατών της ‘αριστοκρατίας’ των μη εκλεγμένων κυβερνώντων της ΕΕ, που έχουν καθίσει στους σβέρκους μας ελέω μαζικής ύπνωσης των πάλαι ποτέ κραταιών εργατικών κινημάτων, ο σπινθηροβόλος Μπορέλ, ο οποίος κατά καιρούς πετάει δεξιά και αριστερά ‘κοτσάνες’, όπως η μεγαλειώδης εκείνη όπου καλούσε τους Ευρωπαίους να διδαχθούν από την αδυναμία του Ναπολέοντα και του Χίτλερ να καταλάβει την Ρωσία και εξηγούσε ότι η καταστροφή της αχανούς και πλούσιας χώρας απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία. Ή όπως η άλλη, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ είναι ένας παραδείσιος κήπος ενώ έξω από αυτόν οι δυνάμεις της ζούγκλας λυσσομανούν.

Έτσι, αξίζει να θυμηθούμε κάποιες παλιότερες δηλώσεις του ανδρός περί την 1η Οκτωβρίου φέτος. Τότε δήλωνε ότι ακόμη και αν οι ΗΠΑ σταματήσουν την χρηματοδότηση του Κιέβου, η ΕΕ θα αναλάβει αυτοτελώς τη συνέχισή της προκειμένου να μπορέσει ο Ζελένσκι να συνεχίσει απτόητος τη σφαγή του λαού του.

Ο Μπορέλ χτυπά το καμπανάκι αλλά το εργατικό κίνημα δεν ακούει…

Με αφορμή της άρνηση του αμερικανικού κογκρέσου να συμπεριλάβει τη ‘βοήθεια’ προς την Ουκρανία στο πακέτο για την συνέχιση της λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου, που υποτίθεται ότι θα σταματούσε να λειτουργεί λόγω στερέματος των χρημάτων, ο σπινθηροβόλος είχε δηλώσει ότι η στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία δεν θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των ΗΠΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο την Κυριακή 1 Οκτωβρίου. Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να συνεχίσουν και να αυξήσουν περαιτέρω τη στρατιωτική τους βοήθεια προς τις ουκρανικές δυνάμεις, είχε προσθέσει.

«Εμείς δεν περιμέναμε να ληφθεί η απόφαση [των ΗΠΑ] για να αυξήσουμε τις προτάσεις μας για τη στήριξη της Ουκρανίας», δήλωσε ο σπινθηροβόλος όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ στην αφαίρεση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο από το αμερικανικό Κογκρέσο από το νομοσχέδιο για τις βραχυπρόθεσμες δαπάνες, που ψηφίστηκε εκείνο το Σαββατοκύριακο (30 Σεπτεμβρίου).

Οι Βρυξέλλες, εκμυστηρεύτηκε ο Μπορέλ, εξακολουθούν να λυπούνται για την απόφαση των Αμερικανών νομοθετών «βαθύτατα και εκτεταμένα» ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή δεν θα είναι μια οριστική απόφαση και η Ουκρανία θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ».

Μπορέλ: Εμείς θα ταΐζουμε το Κίεβο ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ
και ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου,
διότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ‘υπαρξιακή απειλή’!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει νωρίτερα τη δημιουργία ενός ταμείου για την Ουκρανία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (52,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων), σημείωσε ο κορυφαίος κηπουρός διπλωμάτης του μπλοκ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός παρόμοιου ταμείου ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (21,13 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον Αύγουστο [ΣΗΜ. Είναι τα 20 δις για τα οποία γράψαμε στην αρχή, που πλέον συναντάνε την βαρυγκώμια ακόμη και της Γερμανίας].

«Ας δούμε τι θα συμβεί στις ΗΠΑ, αλλά από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να αυξάνουμε τη στήριξή μας», δεσμεύτηκε ο αξιωματούχος. Ο κορυφαίος κηπουρός διπλωμάτης της ΕΕ υποστήριξε επίσης ότι η στρατιωτική βοήθεια του μπλοκ προς το Κίεβο είναι «μόνιμα δομημένη» και δεν εξαρτάται από τις αποφάσεις άλλων εθνών ή τα αποτελέσματα των στρατιωτικών προσπαθειών της Ουκρανίας.

Το τελευταίο απόφθεγμα προφανώς αποτελεί ακόμη μία λογική υπέρβαση του σπινθηροβόλου, καθώς η ενδεχόμενη κατάρρευση των στρατευμάτων του Κιέβου προφανώς θα επηρεάσει, και μάλιστα τελεσίδικα, όχι μόνο την παραπέρα αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά και την υποτιθέμενη είσπραξη από τις Βρυξέλλες στο μέλλον των χρεών του Κιέβου.

«Αντιμετωπίζουμε μια υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη» [έτσι ακριβώς!], υποστήριξε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι αν οι Βρυξέλλες θέλουν τα ουκρανικά στρατεύματα να είναι «πιο επιτυχημένα, πρέπει να τους παρέχουμε καλύτερα όπλα και πιο γρήγορα». Βέβαια, οι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες που αποτελούν τη σύγχρονη αριστοκρατία της Ευρώπης καθόλου δεν νοιάζονται αν η δυστυχία εξαπλώνεται στην ήπειρο και οι λαοί πραγματικά βρίσκονται στα πρόθυρα υπαρξιακής απειλής. Όπως θάλεγε και η Μαρία Αντουανέτα, «αν δεν έχουν ψωμί, γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι».

Κατά την ίδια συζήτηση με τους δημοσιογράφους στο Κίεβο, ο σπινθηροβόλος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το Κίεβο θα πρέπει να είναι πιο ευγνώμων για τις προσπάθειες του μπλοκ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, «η υποστήριξή μας δεν γίνεται αντιληπτή ως τόσο σημαντική όσο είναι», υποστήριξε ο κορυφαίος κηπουρός διπλωμάτης της ΕΕ. Σημείωσε ότι η συνολική στρατιωτική βοήθεια των Βρυξελλών και των κρατών μελών της ΕΕ προς την Ουκρανία ανήλθε σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ (26,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ η σωρευτική στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη έφθασε τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ (89,8 δισεκατομμύρια δολάρια).

*          *          *

Υστερόγραφο

Το άρθρο αυτό είχε ήδη γραφτεί όταν ο σπινθηροβόλος …ξαναχτύπησε.  Εκφωνώντας βιντεοσκοπημένη ομιλία στο Συνέδριο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES–ο θεός να τους κάνει ‘σοσιαλιστές’) στη Μάλαγα της Ισπανίας το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ο Μπορέλ δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία «διαρκεί πάρα πολύ», ενώ παραδέχθηκε ότι το Κίεβο δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό χωρίς τη δυτική υποστήριξη.

Οι χώρες της ΕΕ που διαθέτουν «τα απαραίτητα μέσα για να βοηθήσουν» θα πρέπει επίσης να έχουν την πολιτική βούληση να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την πολιτική βοήθειας του μπλοκ προς την Ουκρανία, και ενδεχομένως ακόμη και να την επεκτείνουν, δήλωσε ο Borrell. Ο διπλωμάτης προειδοποίησε επίσης ότι η ΕΕ μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να παρέμβει για να αντικαταστήσει τη βοήθεια των ΗΠΑ, σε περίπτωση που αυτή μειωθεί. Προέβλεψε ότι η μείωση αυτή πιθανότατα θα συμβεί και εκτίμησε ότι η αποφασιστικότητα της ΕΕ να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα τεστ για την ΕΕ .

Η συνολική βοήθεια από διάφορες πηγές προς την Ουκρανία κατά το διάστημα 24/1/2022-31/7/2023 (τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα) όπως τα παρουσιάζει η εγκυρότερη σχετική πηγή, το γερμανικό Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου. Με πορτοκαλί είναι η στρατιωτική βοήθεια, με θαλασσί η ανθρωπιστική και με σκούρο μπλε η χρηματο-οικονομική. Οι ‘θεσμοί’ της ΕΕ αποτελούν τον μεγαλύτερο χορηγό με συνολική βοήθεια 84,82 δισεκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων 5,6 δις στρατιωτική, 2,14 ανθρωπιστική και 77,08 χρηματο-οικονομική). Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 69,44 δις (αντίστοιχος καταμερισμός 42,1-3,54-23,8) και η Γερμανία με 20,88 δις (αντίστοιχος καταμερισμός 17,1-2,48-1,3). Σημειώνεται ότι η βοήθεια που έχει παράσχει η κάθε χώρα της ΕΕ δεν συμψηφίζεται με τη βοήθεια των θεσμών της ΕΕ (λέγε με Μπορέλ και Ούρσουλα), δηλαδή είναι επιπλέον.

Παρόλο που η ΕΕ και τα μέλη της έχουν δαπανήσει σχεδόν διπλάσια ποσά από τις ΗΠΑ για τη συνολική στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία, η Ουάσινγκτον παραμένει ο μεγαλύτερος στρατιωτικός χορηγός του Κιέβου με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου της Γερμανίας.

Μόνο οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ακολουθούμενες από τη Γερμανία με 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ωστόσο, το Πεντάγωνο προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δυνητικά του απέμενε μόνο 1 δισεκατομμύριο δολάρια για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και ότι θα πρέπει από εδώ και στο εξής να στέλνει τα πακέτα όπλων ‘με το δελτίο’.

Στην ομιλία του το Σάββατο, ο Μπορέλ επέμεινε ότι «πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να ετοιμαστούμε για μια μεγαλύτερης διάρκειας σύγκρουση».

Δηλαδή, το καινούργιο στοιχείο από τα λεγόμενα του σπινθηροβόλου είναι ότι ‘δεν καταλαβαίνει Χριστό’ και ετοιμάζεται να καταστήσει τους θεσμούς της ΕΕ όχι μόνο τον μεγαλύτερο χορηγό, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και φιλοδοξεί να ‘δώσει τα ρέστα του’ υποκαθιστώντας το σύνολο της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο «αν χρειαστεί».

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *