1

Ενωμένο αντιπολεμικό κίνημα τώρα!

του Δημήτρη Καλτσώνη

καθηγητή θεωρίας κράτους και δικαίου

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει σε τι όλεθρο μπορεί να οδηγήσει ο οξυμένος ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων για τη διανομή των σφαιρών επιρροής σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η αντιπαράθεση αυτή τροφοδοτείται ιδίως από την εντεινόμενη επιθετικότητα των ΗΠΑ και του NATO στη λογική περικύκλωσης των χωρών της Ευρασίας που δεν υποτάσσονται στην ισχύ τους ή που θέλουν να διεκδικήσουν ηγετική θέση στο σύστημα του ιμπεριαλισμού. Έχει προεκτάσεις σε όλο τον κόσμο όπου αντιπαρατίθενται τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων άμεσα ή δι’ αντιπροσώπων: στην Αφρική, στην Ασία, στη Λ. Αμερική, στα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο εκθέτοντας σε θανάσιμους κινδύνους το λαό. Αλλά ο ελληνικός λαός θα πει ένα σθεναρό όχι στον πόλεμο.

Επείγει η απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την Ελλάδα, οι οποίες καθιστούν τη χώρα και το λαό μας στόχο ξένων δυνάμεων, χωρίς να συνεισφέρουν τίποτα στην άμυνα της χώρας από πραγματικές εξωτερικές απειλές. Προβάλλει η ανάγκη για άμεσο τερματισμό του πολέμου, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας, στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που θα επιτρέψει στο λαό της χώρας να ζει ελεύθερος σε μια ανεξάρτητη, ουδέτερη, δημοκρατική Ουκρανία.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ υπάρχει ανάγκη ενός γιγάντιου, ενωμένου αντιπολεμικού κινήματος με κοινές, μεγάλες διαδηλώσεις, με αποφάσεις και δράσεις σωματείων, μαζικών φορέων, διανοουμένων, καλλιτεχνών, στους δρόμους, στους εργασιακούς χώρους, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, παντού. Σε αυτό μπορεί και πρέπει να συμβάλλει και το γεγονός ότι οι βασικές δυνάμεις της Αριστεράς συγκλίνουν στην ανάγνωση των γεγονότων και στην ανάδειξη του βασικού προβλήματος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα: την εμπλοκή της μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στον ολέθριο πόλεμο. Οι αποχρώσεις δεν έχουν σημασία μπροστά στον κίνδυνο και στην καταστροφή του λαού.

  • Να σταματήσει ο πόλεμος, διευθέτηση των διαφορών με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.
  • Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, κανένας φαντάρος και στρατιωτικός έξω από τα σύνορα της χώρας.
  • Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις.
  • Να μην πληρώσει ο λαός τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, να ληφθούν τώρα μέτρα για την ακρίβεια.