1

Σύλ/γος ΔΕΠ Παντείου και ΕΣΑΚ Παντείου για την Επιτροπή “Ασφάλειας”

 

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία

 

Την Μεγάλη Τρίτη 27/4 η Πρυτανεία έφερε προς συζήτηση στη Σύγκλητο το θέμα της συγκρότησης Επιτροπής Ασφαλείας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Χωρίς ουσιαστική συζήτηση το θέμα πέρασε και η επιτροπή συγκροτήθηκε. Η παρατήρηση ότι δεν θα εφαρμοστούν διατάξεις που συνδέουν την επιτροπή αυτή με την παρακολούθηση και  την αστυνόμευση της πανεπιστημιακής ζωής αφήνουν ερωτηματικά: ένας νόμος εφαρμόζεται αλα καρτ; Από τη στιγμή της συγκρότησης μιας επιτροπής δεν υπάρχει δέσμευση ως προς τις αρμοδιότητές της στο μέλλον.

Το ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου εκφράζει την απογοήτευσή του για τη στάση τόσο της Πρυτανείας όσο και της Συγκλήτου.

Ο ν. 4777/2021 ψηφίστηκε σε περίοδο που τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά για περισσότερο από ένα έτος. Σε αντιδιαστολή με τα συσσωρευμένα προβλήματα των Ελληνικών πανεπιστημίων από τις πολιτικές διαδοχικών κυβερνήσεων οι οποίες τα έχουν φέρει στο όριο αξιοπρεπούς λειτουργίας, ο νόμος αφορούσε αποκλειστικά υποτιθέμενα προβλήματα ‘ανομίας’ για την επίλυση των οποίων επέβαλλε πρωτοφανή για δημοκρατική πολιτεία μέτρα και προέβλεπε επιπλέον χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους. Ο σύλλογός μας, σύλλογοι μελών ΔΕΠ, ο Σύλλογος διοικητικών και η Ομοσπονδία τους, η Σύγκλητος αλλά και Σύγκλητοι άλλων Πανεπιστημίων τοποθετήθηκαν κριτικά πάνω στον νόμο και ζήτησαν την απόσυρσή του, κάποιοι προτρέποντας στη μη εφαρμογή του.

Η Παντειακή κοινότητα έχει εκφραστεί αρνητικά απέναντι στο νόμο μέσα από  κοινές ανακοινώσεις και δράσεις των Συλλόγων του Πανεπιστημίου.  Η επίσπευση της Πρυτανείας να φέρει στη Σύγκλητο και μάλιστα μέσα στη περίοδο του Πάσχα μία από τις αμφιλεγόμενες προβλέψεις του νόμου για τη συγκρότηση ‘Επιτροπής Ασφαλείας’ και η έλλειψη κάθε ουσιαστικής συζήτησης στη Σύγκλητο δείχνει προς όλους -πρωτίστως βέβαια προς την κυβέρνηση- τη διάθεση συμμόρφωσης προς τις -όποιες-  επιταγές της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων υπονομεύεται με τον τρόπο αυτό από τα ίδια τα όργανα διοίκησης που θα έπρεπε να το υπερασπίζονται.

Το ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ εκφράζει τη βαθιά απογοήτευσή του.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ένα Δημόσιο και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ “ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ” ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ: ΜΙΑ ΔΥΣΤΟΠΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες τόσο της πρυτανείας, όσο και τις συγκλήτου ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, η εφαρμογή του στο πανεπιστήμιο μας προχωρά με βήμα ταχύ! Μετά τον ορισμό συντελεστών βάσεων εισαγωγής από τα τμήματα του Παντείου, η σύγκλητος συνεδρίασε τη Μεγάλη Τρίτη, σε περίοδο γιορτών (!!) ,με θέμα συζήτησης, κατόπιν εισήγησης της πρυτανείας, την συγκρότηση επιτροπής “ασφάλειας” στο Πάντειο. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τη σύγκλητο, με την υποσημείωση ότι “δε θα εφαρμοστούν οι διατάξεις που συνδέουν την επιτροπή με την παρακολούθηση και την αστυνόμευση της πανεπιστημιακής ζωής”, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την ουσία και το ρόλο μια τέτοιας επιτροπής, έτσι όπως προκύπτει από το νόμο-έκτρωμα Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Η πρυτανεία και η σύγκλητος, παρότι έχουν εκφράσει, μέσω ανακοινώσεων και δράσεων τη ρητή αντίθεση τους με το νόμο όλοι οι συλλογικοί φορείς του Παντείου (Φ.Σ., Συλλόγων μελών ΔΕΠ, Σύλλογος Διοικητικών υπαλλήλων), προχωρούν απερίσπαστες στην εφαρμογή του και την εσπευσμένη υλοποίηση ακόμα και των πλέον αντιδραστικών διατάξεων του.

– ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΜΉΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΊΟΥ

– ΌΧΙ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΈΣ “ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ” ΠΟΥ ΒΑΛΟΥΝ ΆΜΕΣΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

– ΜΑΖΙΚΟΣ, ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪ́ΔΗ

 

Ενωτική Σπουδαστική Αγωνιστική Κίνηση (Ε.Σ.Α.Κ.) Παντείου