1

ΕΣΑΚ Παντείου: Το Πολυτεχνείο ζει

Η φετινή, 48η επέτειος της μεγαλειώδους εξέγερσης του Πολυτεχνείου βρίσκει το λαϊκό και το φοιτητικό κίνημα να δέχονται αλλεπάλληλες επιθέσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κλιμακώνει την εφαρμογή αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών:

  • Ο νόμος Χατζηδάκη ήρθε, για να ξηλώσει και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που απέμειναν από την μνημονιακή επέλαση της προηγούμενης δεκαετίας.
  • Ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη ψηφίστηκε και ήδη εφαρμόζονται κάποιες διατάξεις του με ολέθρια αποτελέσματα για τη δημόσια δωρεάν παιδεία.
  • Οι «αμυντικές» συμφωνίες με τη Γαλλία και η παραχώρηση νέων στρατιωτικών βάσεων στις ΗΠΑ βαθαίνουν ακόμα περισσότερο την εξάρτηση της χώρας μας, καθιστώντας την ένα απέραντο ορμητήριο πολεμικών επεμβάσεων.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε περίοδο πανδημίας, η οποία -εξαιτίας της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισης- έχει επώδυνο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία, προκειμένου να εξυπηρετήσει απρόσκοπτα τα ταξικά συμφέροντα που εκπροσωπεί. Οξύνοντας την καταστολή, επιταχύνει τη θεσμική υλοποίηση ενός ιδεολογικού σχεδίου ξηλώματος των μεταπολιτευτικών κεκτημένων, με στρατηγικό σκοπό ένα πισωγύρισμα στην «καχεκτική δημοκρατία» της μετεμφυλιακής περιόδου… Σε κάθε δίκαιη λαϊκή διεκδίκηση, οι κυβερνώντες απαντούν με μια διμοιρία, εδραιώνοντας έτσι ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας και εμπεδώνοντας κλίμα τρομοκράτησης των κοινωνικών αγώνων.

Όπως είναι φανερό, τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκπλήρωτα. Τα συνθήματα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» και «Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ» είναι επίκαιρα και ουσιαστικά. Η πάλη ενάντια στη φτώχεια, η πάλη για δημόσια δωρεάν παιδεία κι ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς αποτελούν όρο δημοκρατίας και λαϊκής ευημερίας.

Όλοι οι προοδευτικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, εργαζόμενοι και φοιτητές, διδασκόμαστε από τους αγώνες του λαού μας. Οι φοιτητές του 1973, με έναυσμα τα άμεσα φοιτητικά αιτήματα, αγωνίστηκαν τόσο απέναντι στο χουντικό καθεστώς, όσο και στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, με τις πλάτες του οποίου η χούντα έστεκε για επτά χρόνια στον τόπο.

Αντλώντας έμπνευση από τον αντιδικτατορικό αγώνα, οι σημερινοί φοιτητές καλούμαστε ξανά να παλέψουμε για το ψωμί και τις σπουδές μας, με τις ίδιες μορφές συλλογικής δράσης και αντίστοιχη μεθοδολογία· με δουλειά που θα ξεκινάει από τα άμεσα αιτήματα και την άμεση βελτίωση της ποιότητας σπουδών μας και θα διευρύνεται σε ολοένα και πιο προωθημένες διεκδικήσεις. Προϋπόθεση για αγώνες με ανατρεπτική προοπτική είναι η ενότητα στη δράση. Η μετωπική συμπόρευση των πολιτικών δυνάμεων με ριζοσπαστική αναφορά θα κάνει οριστικά νικηφόρους τους αγώνες μας!

Οι φοιτητές και συνολικά η νεολαία μαζί με τα προοδευτικά κομμάτια της κοινωνίας θα νικήσουν -όπως τότε. Η «17 Νοέμβρη» μας διδάσκει ότι οι φοιτητικοί και λαϊκοί αγώνες, όταν είναι μαζικοί και ενωτικοί, αποκτούν δυναμική και φέρνουν τα “πάνω κάτω”.

  • Διεκδικούμε εργασιακή ασφάλεια και συνδικαλιστικά δικαιώματα! Αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία!
  • Απέναντι στην πολιτική που πλήττει τις δημοκρατικές ελευθερίες, υποβαθμίζει τις σπουδές μας και τελικά τσακίζει τις ζωές μας! Ο λαός έχει δικαίωμα να αγωνίζεται για την ελευθερία του και τη δημοκρατία του! Για μια ζωή αξιοβίωτη!
  •  

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 17/11, 13:00, ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ