1

Για τη φασιστική επίθεση του όχλου στη Θεσσαλονίκη

του Βασίλη Λιόση

Δεν έχει καμία σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τον πρόσφατο νόμο που αφορά τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Δεν έχει καμία σημασία για το πώς κάποιος ερμηνεύει εκείνη ή την άλλη σεξουαλική ταυτότητα.

Δεν έχει καμία σημασία αν κάποιος επιλέξει να ντυθεί ιδιαίτερα.

Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη όπου 150 νέοι άνθρωποι με συμπεριφορά αγέλης επιτέθηκαν σε δύο τρανς είναι καταδικαστέο χωρίς ναι μεν αλλά.

Προβληματίζει σοβαρά για τις συνειδήσεις που έχουν διαμορφωθεί σε ένα κομμάτι της νεολαίας. Για το πώς κάποιοι υιοθετούν φασιστικές πρακτικές. Γιατί όταν 150 άνθρωποι επιτίθενται σε δύο με προπηλακισμούς και προσβολές, είναι μια φασιστική πρακτική και αν σήμερα αυτή εκφράζεται εναντίον δύο τρανς ατόμων, αύριο μπορεί να εκφραστεί εναντίον του οποιουδήποτε.

Στο μέλλον ο όχλος μπορεί να κρίνει ότι δεν του αρέσει μία μπλούζα με ένα πολιτικό μήνυμα ή μπορεί να εκδηλώσει την αγελαία συμπεριφορά του σε ένα τσιγγάνο ή σε μία μουσουλμάνα που φοράει μαντήλι ή σε έναν που φοράει παλαιστινιακή μαντήλα. Άλλωστε όλα αυτά έχουν συμβεί και έχουν υπάρξει δολοφονίες ακόμη και για λόγους οπαδικούς. Οι δολοφονίες άλλωστε του Φύσσα, του Λουκμάν, του Ζακ Κωστόπουλου ήταν δολοφονίες με πολιτικό περιεχόμενο.

Καμία ανοχή στον ρατσισμό όποια μορφή κι αν έχει αυτός.

Υ.Γ.: Στις χθεσινές εκλογές της Πορτογαλίας το ακροδεξιό κόμμα εκτοξεύτηκε στο 18%. Όταν σε μία χώρα με κινηματική παράδοση σημειώνονται τέτοια φαινόμενα, τότε κάποιοι οφείλουν να καταλάβουν και να σκεφτούν πολύ σοβαρά για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το αποτρόπαιο τέρας. Γιατί το τέρας δεν εκκολάπτεται. Κυκλοφορεί κανονικά στους δρόμους της πόλης.

* Πήραμε την κεντρική εικόνα από σχετικό ρεπορτάζ του Ημεροδρόμου.