1

Φ. Φερνάντες – Βενεζουέλα: «Αντιμετωπίζουμε την πανδημία έχοντας απέναντί μας τρελούς εγκληματίες»

Η Λατινική Αμερική ζει το τέλος του φθινοπώρου και μαζί την αγωνία της εξάπλωσης της επιδημίας. Ορισμένες χώρες της, με πρώτη τη Βραζιλία του Μπολσονάρου (μπροστά στον οποίο ο Τραμπ μοιάζει υπόδειγμα υπευθυνότητας), έχουν ήδη πληγεί σοβαρά: 14.000 θύματα μετρά η τυχοδιωκτική και απάνθρωπη πολιτική παντελούς έλλειψης προετοιμασίας και μέτρων προστασίας. Ακολουθούν το Εκουαδόρ του προσηλυτισμένου στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό Μορένο (με περίπου 2.400 νεκρούς και τη θλιβερή πρωτιά της μεγαλύτερης αναλογίας θυμάτων προς πληθυσμό σε λατινοαμερικάνικο επίπεδο) και το Περού του κεντροδεξιού Βιζκάρα (επίσης 2.400 νεκροί).

Την ίδια στιγμή, η «αποτυχημένη» Βενεζουέλα, έχοντας αναπτύξει έγκαιρα μια πολιτική αποτροπής της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορωνοϊού, βρίσκεται στο τέλος του μακάβριου πίνακα της πανδημίας, με μόλις 10 νεκρούς. Έχει όμως να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Ουάσιγκτον, καθώς ο Τραμπ, στριμωγμένος, ψάχνει απελπισμένα μια οποιαδήποτε επιτυχία. Πάντως και η τελευταία απόπειρα ανατροπής ή/και απαγωγής του Μαδούρο και άλλων ηγετικών στελεχών της Βενεζουέλας απέτυχε.

Με αφορμή όλα αυτά μίλησε στο Δρόμο  ο Φρέντι Φερνάντες, επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα – η οποία πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να αποφασίσει σε πόσες βάρκες πατά! Διότι από τη μια εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως «μεταβατικό πρόεδρο» τον πραξικοπηματία, κομπιναδόρο, φίλο των εμπόρων ναρκωτικών και υπάλληλο των ΗΠΑ Γκουαϊδό, κι από την άλλη συνεχίζει να φιλοξενεί την Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας και να διατηρεί σχέσεις μαζί της. Πρέπει να εκλείψει το οξύμωρο. Πόσο μάλλον που ο Γκουαϊδό έχει πλέον απαξιωθεί ακόμη και στα μάτια των πρώην υποστηρικτών του.

** ** **

Συνέντευξη στον Κώστα Γκιώνη

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στην ιστοσελίδα του Δρόμου της Αριστεράς…