1

Φοβύ τους θείους από την Αμερική

Κώστας Ήσυχος*

Η Ελλάδα μετατρέπεται στο πιο προκεχωρημένο φυλάκιο των γεωστρατιωτικών αμερικανικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ορισμένοι στη χώρα μας πανηγυρίζουν για την επίσκεψη Πομπέο, θεωρώντας ότι η Ελλάδα «προστατεύεται» από τις αναθεωρητικές και επικίνδυνες πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν. Χαίρονται ακόμα και για την εξαιρετικά πιθανή περίπτωση τα τακτικά πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που φυλάσσονται στη Νοτιοανατολική Τουρκία στο Ιντσιρλίκ να μεταφερθούν σε ελληνικό έδαφος (Σούδα, Ανδραβίδα ή Βόρεια Ελλάδα).

Η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της χώρας μας παίζεται «ζαριά» στην ποθούμενη ενεργειακή στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή. Το ιδιαίτερα ακριβό αμερικανικό φυσικό αέριο (σχιστολιθικό και επιβλαβές για το περιβάλλον) αναζητά στην Ελλάδα βάσεις LNG ώστε να ανακοπεί το πιο φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο στη διέξοδό του στη βόρεια, κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Γνωστός ο επικοινωνιακός πόλεμος και όχι μόνο μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ για τον Nord Stream 2.

Επίσης η στρατιωτική και οικονομική εποπτεία από τις ΗΠΑ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του Νεωρίου Σύρου, αλλά και οι λιμένες Αλεξανδρούπολης και πιθανά Καβάλας να συναποτελούν μια «εγγύηση» για την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, αφού η Μαύρη Θάλασσα και η Κριμαία αποτελούν για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βασικό στόχο αποσταθεροποίησης.

Κάθε άλλο, δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την καταφανέστατη αλήθεια: η Ελλάδα βαδίζει ολοταχώς σε πλήρη «αμερικανοποίηση» και μάλιστα παίζοντας τον ρόλο του απόλυτα προβλέψιμου «προτεκτοράτου» ή και της σίγουρης «καβάντζας» της αμερικανικής πολιτικής, όπως με χαρά και θαυμασμό ανέφερε βουλευτής της Ν.Δ. («ειδικός» σε διεθνή θέματα) σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση.

Το έδαφος για τον νέο ταπεινωτικό ρόλο της χώρας μας το προλειάνει πολιτισμικά εδώ και καιρό ο επόπτης στα Βαλκάνια και ευρύτερα, ο πολυπράγμων πρέσβης στην Αθήνα κ. Πάιατ. Είναι τέτοια η έκταση της πειθήνιας συμπεριφοράς αρκετών συστημικών ΜΜΕ, των κυρίαρχων δελτίων ειδήσεων, που φτάσαμε στο σημείο η αμερικανική πρεσβεία να διαφημίζεται καθημερινά στις τηλεοπτικές μας οθόνες. Να είναι και χορηγός μαζί με ελληνικές εταιρείες σουπερμάρκετ και ένδυσης σε ελληνικές τηλεοπτικές σειρές και τηλεπαιχνίδια.

Στη δεκαετία του ’60 τέτοιες τηλεοπτικές παρεμβάσεις θυμάμαι από τις ΗΠΑ γίνονταν με τον «αμερικανικό» Αγιο Βασίλη, με βαριά αμερικανική προφορά να προειδοποιεί τα μικρά παιδιά για τους κινδύνους του κομμουνισμού στη Λατινική Αμερική. Είναι απόλυτα αναγκαίο η μετωπική κοινωνική και πολιτική ενότητα συνολικά της Αριστεράς να λάβει «σάρκα και οστά» σε έναν δυναμικό, μεθοδικό αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών όπλων σε ελληνικό έδαφος.

Είναι επιβεβλημένο ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η νεολαία να κατανοήσουν τους τεράστιους κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή όσο ο αμερικανικός, ΝΑΤΟϊκός και ισραηλινός στρατιωτικός, ενεργειακός και οικονομικός επεκτατισμός σε συνεργία με την τουρκική επιθετικότητα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια σύνθετη, μεθοδική, πολυμερή, πραγματικά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Μια ενωτική προσπάθεια όλων των λαών της περιοχής μας σε αντι-ΝΑΤΟϊκή, αντι- ιμπεριαλιστική κατεύθυνση, με τη φιλειρηνική αλληλεγγύη των λαών και χωρών της περιοχής, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο απαραβίαστο των συνόρων και στον ουμανισμό.

Η εκτίναξη των οικονομικών προϋπολογισμών στον τομέα της άμυνας της χώρας, με την απόλυτη παράδοση των αναγκών μας σε ΝΑΤΟϊκές και αμερικανικές προτεραιότητες, είναι ένας άλλος απρόβλεπτος παράγοντας κατάρρευσης της οικονομίας μας σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Η απόλυτη αδιαφορία για την ανάπτυξη της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας, η μη αξιοποίηση της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της συμπαραγωγής προηγμένων αμυντικών οπλικών συστημάτων με συμβάσεις που διασφαλίζουν την κοινωνική και θεσμική διαφάνεια και το λαϊκό οικονομικό συμφέρον σήμερα, καταστρατηγείται παντελώς ακολουθώντας το μοντέλο των εξοπλισμών της μεταπολίτευσης που έφερε τη χώρα μας στην απόλυτη οικονομική δυσπραγία, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.

Είναι δυστυχές η Ιστορία να επαναλαμβάνεται με τραγωδίες, ενώ το συστημικό πολιτικό προσωπικό που σε λίγους μήνες θα υμνεί το ’21 να συμπεριφέρεται επί της ουσίας ως «γενίτσαρος» του ιμπεριαλισμού και της δουλοπρέπειας, ενώ ο ελληνικός λαός που στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαζε κάτω θα πρέπει ξανά να γίνει πρωτοπόρος στους αγώνες για ειρήνη, αλληλεγγύη, εθνική ανεξαρτησία, περιφρουρώντας, όπως το έκανε πάντα, με θυσίες τα αυτονόητα, αφού η άρχουσα τάξη σήμερα προτιμά τους θείους από την Αμερική…

* Διετέλεσε αναπλ. υπ. Εθνικής Αμυνας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής

Αναδημοσίευση από την Εφ. τ. Συν.