Φταίει ο κόσμος ή η κυβέρνηση;

Βλέπουμε το ίδιο μοτίβο παντού. Στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία. Όλες οι κυβερνήσεις δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν πως ο κόσμος δεν πεθαρχεί στα μέτρα και αυτό φέρνει προβλήματα με την εξάπλωση του κορονοϊού.

     Είναι αλήθεια πως υπάρχουν οι απείθαρχοι, οι εγωιστές, ακόμη και οι ανόητοι που δεν κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος. Επιπλέον, πρόκειται για κοινωνίες γαλουχημένες από την κυρίαρχη ιδεολογία του ακραίου ατομικισμού. Σύμφωνοι.

     Αλλά ας μην επιχειρούν να μας κοροϊδέψουν. Πίσω από την ενοσρχηστρωμένη αυτή άποψη, βρίσκεται η προσπάθεια των κυβερνώντων να κρύψουν τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές (ιδίως στην Ελλάδα) αλλά και την τραγική καθυστέρηση στη λήψη μέτρων. Γιατί καθυστέρησαν; Δεν ήξεραν; Αφού η εμπειρία της Κίνας ήταν μπροστά τους. Καθυστέρησαν για να μην θίξουν τα “άγια των αγίων”, για να μην φρενάρουν την κερδοφορία, τις αγορές, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δηλαδή. Υπάρχει κάποιος που δεν το βλέπει αυτό; Ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Από μια άποψη και υπό προϋποθέσεις, κάθε εμπόδιο (κρίση) για καλό.

Ο επίμονος