1

Για τη φετινή Πρωτομαγιά (Χαυτεία 10:30)

Οι συνθήκες της πανδημίας με τους χιλιάδες νεκρούς στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες (ιδίως ΗΠΑ, Βρετανία κλπ) αναδεικνύουν ανάγλυφα τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, της αναλγησίας των κυβερνήσεων, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Η αντιμετώπιση τέτοιων μεγάλων προβλημάτων της ανθρωπότητας δεν μπορεί να γίνει χωρίς γενναίες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό στην πολιτική υγείας αλλά και στην οικονομία γενικά. Αναδύεται η ανάγκη και η ανωτερότητα του σοσιαλισμού. Η επαναστατική Κούβα, παρόλο τον 60χρονο οικονομικό αποκλεισμό και στραγγαλισμό από τις ΗΠΑ, όχι μόνο αντιμετωπίζει επιτυχώς την πανδημία αλλά και προσφέρει αφιλοκερδώς βοήθεια και αλληλεγγύη.

Επιπλέον, η πανδημία πυροδοτεί με παγκόσμιο συγχρονισμό μια οξύτατη καπιταλιστική κρίση, εν μέσω μια κατάστασης όπου οι περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα οι πιο ανεπτυγμένες, βρίσκονταν ήδη σε κατάσταση μακροχρόνιας ύφεσης ή ασθενικής ανάπτυξης.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να προωθήσει και να μονιμοποιήσει αντεργατικά, αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα, προκειμένου να πληρώσει ξανά ο λαός την κρίση αυτή, η οποία αναμένεται να χτυπήσει ιδιαίτερα σκληρά τη χώρα μας, λόγω και του εξαρτημένου χαρακτήρα της οικονομίας της.

Επιπλέον, εξακολουθεί να μην λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας. Ο σχετικά χαμηλός αριθμός θυμάτων οφείλεται στη συμμόρφωση του λαού στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, και σε λόγους ανεξάρτητους της κυβερνητικής πολιτικής που οδήγησαν σε ετεροχρονισμένη άφιξη του ιού στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (γι’ αυτό και η κατάσταση στην Ελλάδα είναι συγκρίσιμη με αυτή των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών).

Κανένα βήμα πίσω. Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία.

Απαιτείται άμεσα:

 • Κατάργηση των ΠΝΠ.
 • Ενίσχυση τώρα του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άνοιγμα ΜΕΘ, προμήθεια ή παραγωγή όλων των απαραίτητων υλικών (αναπνευστήρες, τεστ κοκ), επίταξη επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για κάλυψη των αναγκών κοκ.
 • Δωρεάν παροχή στους εργαζόμενους και άνεργους όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας: τεστ, μάσκες κλπ.
 • Καθολική απαγόρευση των απολύσεων, και στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων με αναπλήρωση του μισθού τους, σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Στήριξη των ανέργων.
 • Ειδική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες όπως τους αστέγους, Ρομά, και όσους υπόκεινται αυτή τη στιγμή σε αναγκαστικό εγκλεισμό, όπως τους φυλακισμένους και τους πρόσφυγες και μετανάστες.
 • Επιβολή φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο και στα μεγάλα εισοδήματα για να αντληθούν οι αναγκαίοι πόροι.

Είναι αναγκαία γενικότερα:

 • Η εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για να στηριχθεί η οικονομία και να ξεκινήσει μια σχεδιασμένη, φιλολαϊκή αναπτυξιακή πορεία.
 • Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων επαγγελματιών.
 • Στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και της παραγωγής τους, απειθαρχία στους περιορισμούς της ΕΕ.
 • Παύση πληρωμών του χρέους, διεκδίκηση διαγραφής του.
 • Απειθαρχία στην ΕΕ. Αποδέσμευση από την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία.

Ο Σύλλογος Μαρξιστικής Σκέψης “Γ. Κορδάτος” στηρίζει κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών φορέων και υπογραμμίζει, σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, την ανάγκη ενωτικών αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Στην Αθήνα, καλούμε τους εργαζόμενους, και κάθε έναν που θέλει να διαδηλώσει τη φετινή Πρωτομαγιά, να συμμετέχει στα μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματίων στα Χαυτεία, στις 10:30.