1

Ιατρική μελέτη «κόλαφος» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Δήλωση από Δέσποινα Τοσονίδου και Πάνο Παπανικολάου εκπροσώπους του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στην ΕΓ ΟΕΝΓΕ για την ιατρική μελέτη των Θεοδώρου Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα 

Χθες 14/12/21 ο κ. Θεόδωρος Λύτρας (Επιδημιολόγος στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) ενημέρωσε μέσω  social media πως πέρασε από peer review και αναρτήθηκε στο pubmed (Scandinavian Journal of Public Health) ιατρική μελέτη των κκ Θεοδώρου Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα (επισυνάπτεται το abstract της μελέτης όπου αναφέρεται πως τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από 1/9/20 ως 6/5/21).

Συνοψίζω : πέρασε peer review κι ανέβηκε στο pubmed μελέτη με υπογραφές Θ. Λύτρα – Σ. Τσιόδρα που τεκμηριώνει με στοιχεία 1/9/20 – 6/5/21 πως εν Ελλάδι το 38,5% των θανάτων βαρέως πασχόντων από #COVID19 θα είχε αποφευχθεί αν το ΕΣΥ είχε “θωρακιστεί” στ’ αλήθεια κι όχι στα χαρτιά.

— P.G. Papanikolaou (@PGPapanikolaou) December 14, 2021

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης ο πρώτος εκ των συγγραφέων κ. Θ. Λύτρας αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter μεταξύ άλλων τα ακόλουθα : «Από τους 3988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν 1. με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), 2. σε νοσοκομεία Αττικής, και 3. εντός ΜΕΘ. Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον αυξημένο φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα & απαράδεκτη *υγειονομική ανισότητα* μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας. Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου (2021), κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο **ανώτατο** επίπεδο. Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.».

3⃣ Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ’ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), κ (β) *εν μέρει* ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση,άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021

Δηλαδή ο κ. Λύτρας σχολιάζοντας την μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα λέει :

1.      πως από 3988 θανάτους διασωληνωμένων COVID19  που ανέλυσε μαζί με τον κ. Τσιόδρα, οι 1535 (38,5%) ήταν δυνητικά αποφευκτέοι στην Ελλάδα με στοιχεία 1/9/20 – 6/5/21

2.      πως η μελέτη από τέλος Μαϊου 2021 είχε γνωστοποιηθεί «άμεσα κι επανειλημμένα» στο «ανώτατο (κυβερνητικό) επίπεδο».

Τα παραπάνω αποτελούν ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ για την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών μέλη της ΟΕΝΓΕ που από πέρυσι καταγγέλλουν τις απαράδεκτες συνθήκες με νοσηλεία διασωληνωμένων μηχανικά αεριζόμενων εκτός ΜΕΘ κι επίσης τα επικίνδυνα πρόχειρα «βαφτίσια» ως δήθεν «ΜΕΘ» πρόχειρων πτερύγων που ΔΕΝ είναι ΜΕΘ κυρίως σε νοσοκομεία εκτός Αττικής. Επίσης αποτελούν ΚΟΛΑΦΟ για την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά για τον ΠΘ κ. Μητσοτάκη ο οποίος 1/12/21 δήλωνε από βήματος βουλής πως δήθεν δεν είχε υπόψη του «ένδειξη» (μελέτη) πως βελτιώνεται η πρόγνωση διασωληνωμένων βαρέως πασχόντων από  COVID19 αν βρουν κλίνη σε ΜΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης από τη μία έχει εγκληματικές ευθύνες για χιλιάδες δυνητικά αποτρέψιμους θανάτους και από την άλλη ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ είπε ασύστολα ψέματα από βήματος βουλής.

Αναδημοσίευση από το ΠΡΙΝ