1

Ιδρυτική διακήρυξη Διεθνούς Μετώπου Καλλιτεχνών: «Τέχνη για τον λαό και όχι για τον εαυτό της»

Εγκρίθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Διεθνούς Μετώπου Καλλιτεχνών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, με επίκεντρο το αν η τέχνη οφείλει να είναι για τον λαό και όχι μόνο για τον εαυτό της, δηλαδή αδιάφορη και αποκομμένη από αυτόν.

Υπενθυμίζουμε ότι το TPP είχε παρακολουθήσει το συνέδριο για την ίδρυση του Διεθνούς Μετώπου Καλλιτεχνών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το οποίο είχε λάβει χώρα στην Γεωπονική Σχολή Αθηνών, με πρωτοβουλία του τουρκικού συγκροτήματος Grup Yorum.

Ακολουθεί η μετάφραση της διακήρυξης στα ελληνικά από τον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη:

Ιδρύσαμε το Διεθνές Μέτωπο Τέχνης με ένα Συμπόσιο/Φεστιβάλ που διοργανώσαμε ως καλλιτέχνες από 8 διαφορετικές χώρες* στην Αθήνα στις 20-21 Νοεμβρίου 2021! Παρόλο που συγκεντρωθήκαμε από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, αποφασίσαμε να οργανωθούμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του επαγγέλματός μας, καθώς και την ηγεμονία του ιμπεριαλισμού στο χώρο της τέχνης και τις επιθέσεις του στους λαούς του κόσμου. Πραγματοποιήσαμε το πρώτο μας συνέδριο με το κοινό αίτημα «Θέλουμε Δικαιοσύνη» και όχι ιμπεριαλιστική επίθεση.

Σήμερα, μια χούφτα παρασιτικών μονοπωλίων ευημερούν ρουφώντας το αίμα της ανθρωπότητας. Η επιθετικότητά τους δεν ασκείται μόνο με οικονομικά μέτρα ή με βομβαρδιστικά, τανκς και τουφέκια. Χρησιμοποιώντας τα καλλιτεχνικά προϊόντα ως όπλο επιβολής, ο διεθνής ιμπεριαλισμός βομβαρδίζει τους ανθρώπους και ιδεολογικά.

 

Το μεγαλύτερο όπλο που χρησιμοποιεί ο ιμπεριαλισμός για να χειραγωγήσει τις μάζες: Ιδεολογική επίθεση

Με τη βιομηχανία του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, των εκθέσεων τέχνης, της διαφήμισης και της μουσικής, βομβαρδίζει τη σκέψη μας κάθε δευτερόλεπτο με στόχο να μετασχηματίσει την αντίληψή μας και να επιβάλει τη δική του ατομικιστική και αλλοτριωμένη κουλτούρα. Με άλλα λόγια, αν οι ιμπεριαλιστές θέλουν να εισβάλουν σε μια χώρα οικονομικά, θα το κάνουν και πολιτιστικά, στρατιωτικά ή και τα δύο. Εμείς στεκόμαστε ως οδόφραγμα απέναντι σε αυτή την εισβολή. Σε αυτό το σημείο εμφανίστηκε το Διεθνές Μέτωπο Τέχνης.

Το καπιταλιστικό σύστημα είναι σάπιο σε σημείο αποσύνθεσης. Η κερδοσκοπία είναι η μόνη ηθική αξία της αστικής τάξης. Δεδομένου ότι η αύξηση των κερδών βασίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, η οποία επιφέρει περισσότερη φτώχεια, πείνα και καταπίεση για τους ανθρώπους, αυτό παγιώνει τους ιμπεριαλιστές ως αντιδραστικούς και ταχύτατα αποσυντιθέμενους. Η αστική οικονομία προκαλεί ύφεση σε εκατομμύρια ανθρώπους: ένα παιδί πεθαίνει από πείνα και ασθένειες που σχετίζονται με την πείνα κάθε πέντε δευτερόλεπτα, ενώ η χώρα του είτε λεηλατείται είτε καταλαμβάνεται. Παραστρατιωτικές οργανώσεις, δολοφονίες, πραξικοπήματα, βασανισμοί, εξαφανίσεις, βιασμοί.

Για τους λόγους αυτούς, ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να διαιωνίσει τις πολιτιστικές και ηθικές επιθέσεις του με κάθε είδους παρακμιακά ιδεολογικά προπαγανδιστικά εργαλεία. Με στόχο να διατηρήσει και να συντηρήσει τη δική του τάξη πραγμάτων, οδηγεί τις μάζες του κόσμου κατευθείαν στην υποβάθμιση και την παρακμή. Εφόσον ο καπιταλισμός είναι ένα παρακμιακό και απαξιωμένο σύστημα, επιχειρεί να απαξιώσει και όσους του αντιτίθενται και να υποβαθμίσει όσους θα ξεσηκωθούν ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, προκειμένου να τους ρίξει στην αποδιοργάνωση και την απομόνωση.

Η κύρια αντίφαση της εποχής μας είναι μεταξύ του ιμπεριαλισμού και των καταπιεσμένων μαζών, επειδή η γη, η θάλασσα και ο αέρας διεκδικούνται παγκοσμίως μεταξύ των μονοπωλίων.

Ως καλλιτέχνες του Διεθνούς Μετώπου Τέχνης, δεν θεωρούμε την τέχνη πάνω από τις κοινωνικές τάξεις. Το έργο μας στοχεύει να γίνει η φωνή των λαών, των καταπιεσμένων, γιατί υπάρχουν γενικά δύο τάξεις και αυτές οι δύο τάξεις είναι ιστορικά αντίπαλες μεταξύ τους: η μία είναι μια τάξη καταπιεστών, δηλαδή η καπιταλιστική, και η άλλη είναι των καταπιεσμένων, η εργατική. Ο εκμεταλλευτής και ο εκμεταλλευόμενος. Εμείς είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων, όχι των καταπιεστών. Είμαστε στο πλευρό της δικαιοσύνης, όχι της αδικίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το να γίνουμε μέτωπο δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα. Η σωστή πράξη είναι να μην εκμεταλλεύεσαι, να μην συνθλίβεις τους συνανθρώπους σου. Αυτή είναι η αλήθεια που υποστηρίζουμε, η αλήθεια του λαού.

Η τέχνη πρέπει να γίνει ένα μέσο ευαισθητοποίησης και ένωσης των μαζών ενάντια στους εξουσιαστών τους. Υπερασπιζόμαστε την αντίληψη πως «η τέχνη είναι για το λαό» και όχι την «τέχνη για χάρη της τέχνης». Για να το δούμε αυτό να υλοποιείται πρέπει να ενωθούμε γιατί η ενότητα είναι δύναμη. Γνωρίζουμε ότι αν αγωνιστούμε, μόνο τότε μπορούμε να νικήσουμε. Καθώς ο ιμπεριαλισμός οργανώνεται με όλους τους ομοϊδεάτες του για να επιτεθεί στους λαούς του κόσμου, είναι ευθύνη μας να απαντήσουμε ενωμένοι. Η αυτοκυριαρχία και ο σχεδιασμός θα μας δώσουν την ευκαιρία να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε. Το να έχεις δύναμη σημαίνει να είσαι οργανωμένος. Έχουμε ενωθεί και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε περαιτέρω ως Διεθνές Μέτωπο Τέχνης ενάντια σε αυτό το παγκόσμιο status quo, στο οποίο ο καπιταλισμός αφήνει τους λαούς του κόσμου φτωχούς, πεινασμένους και να ζουν σε συνθήκες αδικίας. Ο μόνος τρόπος για να συντρίψουμε τον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό είναι να απαντήσουμε εναντίον τους με διεθνισμό!

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΑ ΜΟΝΟΙ
ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ!

ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΕΤΩΠΟ ΤΕΧΝΗΣ

*Εκπρόσωποι από:
1. Βουλγαρία
2. Κύπρος
3. Γαλλία
4. Γερμανία
5. Ελλάδα
6. Ιταλία
7. Ρωσία
8. Τουρκία

Η επόμενη γενική συνέλευση είναι για την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου,
ενώ σχεδιάζεται 9 Ιανουαρίου η κινητοποίηση με κοινή ημερομηνία για τους φυλακισμένους (Πάμπλο Χασελ, Γκρουπ Γιορουμ) και την ισπανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Αναδημοσίευση από το ThePressProject