1

ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΝΑΤΟΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ! ΕΚΔΗΛΩΣΗ 27/01/2023 – ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεθνής συνάντηση – εκδήλωση, με θέμα: “Ήττα του ΑμερικανοΝΑΤΟϊκού άξονα” που διοργανώθηκε από τις οργανώσεις Πλατφόρμα Ανεξαρτησίας, Επαναστατική ενοποίηση, ΑντιΝΑΤΟ Δράση και τον Σύλλογο Γιαννης Κορδάτος.
Κεντρικός προσκεκλημένος ήταν η  “World Antiimperialistic Platform” ενώ συμμετείχαν οι οργανώσεις, Κίνημα 23 Σεπτέμβρη – Βουλγαρία, Levica – Βόρεια Μακεδονία, People’s Democracy Party – Ν. Κορέα. Χαιρετισμό από το Βελιγράδι έστειλε το NKPJ.

Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή κόσμου με έντονη την παρουσία της νεολαίας.

 

Ακολουθεί  η εισήγηση εκ μέρους των διοργανωτών.

 

Αγαπητοί φίλοι

Οι πολιτικές κινήσεις που πήραμε την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης θεωρούμε ότι το κεντρικό ζήτημα της εποχής μας είναι η έκβαση του εν εξελίξει πολέμου του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας αλλά  και των πολέμων που ετοιμάζονται, προκειμένου να διατηρηθεί η απόλυτη κυριαρχία των ΗΠΑ στον πλανήτη. Προκειμένου  να συνεχιστεί η λεηλασία του εκτός Δύσης κόσμου  . Αυτή η λεηλασία,  που είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στις μεγάλες δυτικές χώρες.

Αγαπητοί φίλοι,

Η κοινή  θέση μας είναι σαφής και συνοψίζεται στο κεντρικό σύνθημα της σημερινής εκδήλωσης: ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΝΑΤΟΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ!

 Δεν θεωρούμε ότι σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία  προκλήθηκε από τη Ρωσία,  παρ’όλο  που  οι ρωσικοί πληθυσμοί των ανεξάρτητων  λαϊκών δημοκρατιών στο Ουκρανικό έδαφος ήταν θύματα συστηματικής σφαγής μετά το ναζιστικό πραξικόπημα του 2014, γεγονός  που θα δικαιολογούσε από μόνο του τη στρατιωτική τους στήριξη . Η πραγματική αιτία αλλά και αφορμή του πολέμου είναι η διαρκής επέκταση του ΝΑΤΟ  που απειλεί  να εξοντώσει και τα τελευταία ανεξάρτητα κράτη σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Η πλήρης καταστροφή της Ρωσίας σαν ενός  εν δυνάμει ισχυρού πόλου του παγκόσμιου συστήματος είναι πλέον ο επίσημα διακηρυγμένος στόχος του ΝΑΤΟικού πολέμου που εξελίσσεται. Το ίδιο επιδιώκουν και για την Κίνα,  γιαυτό προσπαθούν  να προκαλέσουν  μια ακόμη παγκόσμια σύρραξη εκεί , με πρόσχημα την Ταιβάν ή οποιοδήποτε άλλο. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι πόλεμοι στη Συρία και την Υεμένη και οι πάντα απειλούμενοι πόλεμοι κατά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Οι ΗΠΑ και οι στενοί σύμμαχοί τους , οι πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις, προκειμένου να διατηρήσουν την μονοκρατορία τους  δεν διστάζουν να βάλουν όλο τον πλανήτη σε υπαρξιακό κίνδυνο. Για αυτό θέσαμε σαν κεντρικό σύνθημα αυτής της εκδήλωσης την ήττα του  αμερικανοΝΑΤΟικού  άξονα και στην Ουκρανία και σε όλα τα άλλα μέτωπα που επιχειρεί να ανοίξει.

Στην Ελλάδα, βιώνουμε τη ΝΑΤΟποίηση ολόκληρου του πολιτικού μας συστήματος και  το πολιτικό κενό που δημιουργείται από αυτό το λόγο.

Η  κυβέρνηση  της δεξιάς , εκπροσωπώντας την αστική τάξη της χώρας,  λειτουργεί σαν απλό ενεργούμενο του ΝΑΤΟ και δηλώνει ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Σίγουρα βρίσκεται σε πόλεμο με τους εργαζόμενους, με την παιδεία και την υγεία τους, με το δημόσιο πλούτο συνολικά,  και προπαντός με το δικαίωμα του ελληνικού λαού να ζεί σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Αδιαφορεί για τις συνέπειες της συμμετοχής  σε ένα πόλεμο εναντίον μιας χώρας  που ποτέ δεν μας  έβλαψε. Δουλικά συμμετέχει στον εξοπλισμό της Ουκρανίας στερώντας τη χώρα πολύτιμους αμυντικούς πόρους . Ακόμη και τα νησιά  προτιμάει πλέον να τα αναφέρει απλά σαν ΝΑΤΟικό έδαφος.  Αν βέβαια πρόκειται απλά για ΝΑΤΟϊκό έδαφος, το  ποιά Νατοϊκή δύναμη ασκεί κυριαρχία,  γίνεται δευτερεύον , αφού όλοι είμαστε υποτελείς του ίδιου αφεντικού.

Από κοντά και η  εξωνημένη κυπριακή ελίτ, χαρίζει το λιγοστό στρατιωτικό εξοπλισμό της Κύπρου στην Ουκρανία για να εξυπηρετήσει το ΝΑΤΟ, καίτοι τυπικά δεν είναι μέλος του . Υπηρετεί  αυτό το ΝΑΤΟ που την έκοψε στα δύο το 1974 και την μετέτρεψε από ανεξάρτητο αδέσμευτο κράτος σε στρατιωτική βάση τριών ΝΑΤΟικών χωρών. Στρέφεται εναντίον των χωρών που στήριξαν την Κύπρο σε όλα τα διεθνή fora, μηδενίζοντας  έτσι οποιαδήποτε πιθανότητα ανάκτησης ενός καθεστώτος ανεξάρτητου κράτους.

Η ΝΑΤΟική «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβέρνησε μας μετέτρεψε σε στρατηγικό βάθος του Ισραήλ. Δούλεψε με αυταπάρνηση για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων πρώτα απ’ όλα για τη  διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Γέμισαν την Ελλάδα με  αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.  Ακόμη και τώρα που είναι στην αντιπολίτευση ψήφισε υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στη Σκανδιναβία και  πιπιλάει την καραμέλα της ρωσικής εισβολής.  Όταν η φιλοδοξία τους να γίνουν οι καλύτεροι  ντόπιοι υπηρέτες  των ΗΠΑ τους άφηνε  λίγο  ελεύθερο χρόνο , τον αξιοποίησαν για να διευκολύνουν το πλιάτσικο της ΕΕ σε βάρος της χώρας.

 Το ΚΚΕ και μέρος του ποικιλώνυμου  εξωκοινοβουλευτικού  φάσματος, τηρώντας υποτίθεται «ίσες αποστάσεις», καταγγέλλουν εξ ίσου θύτες και θύματα προσπαθώντας να αδρανοποίησουν  την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που είναι αντίθετος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ και των υπηρετών τους. Ο ελληνικός λαός παραμένει αντίθετος στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό γιατί η μνήμη δεν σβήνει εύκολα, όσο και να εργάζονται γι’ αυτό οι καθεστωτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ, κυβερνητικά και εφοπλιστικά . Δεν μπορεί να διαγραφεί από τη συλλογική μνήμη  ότι είναι οι ΗΠΑ πίσω από το πραξικόπημα του 1967 που το οργάνωσαν για να καταστρέψουν το αδέσμευτο Κυπριακό κράτος και δυστυχώς το κατάφεραν, 7 χρόνια αργότερα. Όπως δεν διαγράφεται από τη συλλογική μνήμη ότι οι ΗΠΑ μαζί με τους Βρετανούς οργάνωσαν για περισσότερο από 30 χρόνια τη φυσική  εξόντωση δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών της αριστεράς , όπως και του λαϊκού κινήματος που επιζητούσε εθνική ανεξαρτησία.

Το ΚΚΕ, σε διεθνές επίπεδο ,βαφτίζοντας σαν ιμπεριαλιστική κάθε χώρα του πλανήτη  καταλήγει να υποδεικνύει σε όλα τα κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα την αδράνεια και την εχθρότητα απέναντι στις χώρες που αντιστέκονται στη δυτική νεοαποικιοκρατία. Βοηθάει έτσι, στο μέτρο που του αναλογεί, να συγκαλυφθεί αυτό που πράγματι συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, ότι η νεοαποικιοκρατική Δύση επιχειρεί με πόλεμο  να ανακόψει την πορεία των λαών προς ένα κόσμο που δεν θα τον ελέγχει, ένα πολυπολικό κόσμο .

 Η πλήρης πρόσδεση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος στις αμερικανικές επιδιώξεις , ανεξάρτητα από τη ρητορική που χρησιμοποιεί κάθε πολιτικός σχηματισμός  για να τη δικαιολογήσει, υπονομεύει μακροπρόθεσμα τη χώρα . Διακυβεύουν το δικαίωμα του ελληνικού λαού να ζει σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Γιαυτό οι επόμενες εκλογές δεν μπορούν να δώσουν λύση  αφού κανένα πολιτικό υποκείμενο δεν θέτει  το ζήτημα της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της χώρας με πραγματικούς όρους, δηλαδή σαν ζήτημα απελευθέρωσης  από τα δεσμά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ  που αποτελεί προϋπόθεση για την  επιβίωσή μας ως κυρίαρχου κράτους .

Επιδίωξή μας είναι να κινητοποιηθεί ο Ελληνικός λαός μαζί με όλους τους λαούς του κόσμου για την ήττα του αμερικαΝΑΤΟικού άξονα . Υπάρχει ήδη ένα παγκόσμιο ρεύμα σε αυτή την κατεύθυνση. Ολόκληρος ο μη δυτικός κόσμος επιδιώκει να στηριχτούν οι αντιστάσεις εναντίον της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ. Σχεδόν όλες οι χώρες εκτός Δύσης, το 80% του πλανήτη αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις δυτικές  κυρώσεις  στη Ρωσία. Παλαιότερες έριδες ξεπερνιούνται,  νέες συμμαχίες αντίστασης δημιουργούνται. Δεκάδες σημαντικές χώρες συμμετέχουν στην προσπάθεια να συγκροτηθούν νέα οικονομικά, νομισματικά και εμπορικά δίκτυα , εναλλακτικά στα δυτικά .

Παράλληλα ενεργοποιείται η διπλωματία των λαών, ίσως με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ίδρυση πέρυσι της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας (WAP), η οποία  ήδη γνωρίζει ορμητική ανάπτυξη . Έκανε ήδη δύο συνέδρια σε ευρωπαϊκό έδαφος με συμμετοχή δεκάδων αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων και μέσα στο 2023 προγραμματίζει αντίστοιχα στη Λατινική Αμερική, στην Ασία και στην Αφρική.  Εκατομμύρια άνθρωποι κινητοποιούνται ενάντια στη νεοποικιοκρατία και τις νέες πολεμικές περιπέτειες των δυτικών. Για να παρουσιάσουν αυτή ακριβώς την προσπάθεια συντονισμού των λαϊκών αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων, που δουλεύουν για την ανεξάρτητη ανάπτυξη των χωρών τους, καλέσαμε σήμερα εδώ αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας, αποτελούμενη από εκπροσώπους του «Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας» της Νότιας Κορέας και του ΚΚ Μεγάλης Βρετανίας ΜΛ.

Η συνεισφορά μας σ’ αυτό τον αγώνα δεν μπορεί παρά να είναι ο δικός μας αγώνας για την ανεξαρτησία , για την απελευθέρωση από τα δυτικά δεσμά και τη χάραξη μιας ανεξάρτητης πορείας με ισότιμες συνεργασίες με όλους τους λαούς . Για την  ανάπτυξη των σχέσεων μας με τα λαϊκά,  αντινατοϊκά κινήματα  στις γειτονικές βαλκανικές χώρες  . Το πρόβλημα της ανεξαρτησίας και της επιβίωσης των λαϊκών στρωμάτων  τίθεται με ανάλογους όρους σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Ούτε εμείς ούτε άλλος βαλκανικός λαός έχει να κερδίσει από την πολιτική και οικονομική υποδούλωση στις δυτικές δυνάμεις . Αντίθετα κοινός στόχος πρέπει γίνει όλοι  οι λαοί των Βαλκανίων να απελευθερωθούμε από το βραχνά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των αμερικανικών βάσεων και να συνεργαστούμε μεταξύ μας στενότερα και σε  ισότιμη βάση.

Για αυτό και σήμερα βρίσκονται εδώ εκπρόσωποι δύο βαλκανικών αντιιμπεριαλιστικών πολιτικών κινήσεων ένας από τη Βουλγαρία και ένας από τη Βόρεια Μακεδονία για να μας παρουσιάσουν τους δικούς τους αγώνες για την ανεξάρτητη πορεία των λαών τους και για να συζητήσουμε τις δυνατότητες για συντονισμό των λαϊκών πρωτοβουλιών στην περιοχή για να αποτρέψουμε τη συμμετοχή των χωρών μας στους πολέμους της Δύσης, να σταματήσουμε τη συμμετοχή στον εξοπλισμό της Ουκρανίας  που υπηρετεί την αμερικανική πολιτική της παράτασης του πολέμου και της μεγιστοποίησης της καταστροφής των δύο αδελφών λαών , για  να πάψουν οι εκβιασμοί για ενσωμάτωση και των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η πολιτική του «ανήκομεν εις την Δύσιν», μας στέρησε τη δυνατότητα να χτίσουμε δεσμούς με τους λαούς που βρίσκονται δίπλα μας και αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με τα δικά μας. Η δημιουργία ενός κοινού αντιΝΑΤΟικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε όλα τα βαλκάνια θεωρούμε ότι θα είναι προς όφελός όλων των λαών της περιοχής.

 

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Πλατφόρμας Ανεξαρτησίας.