1

Κασσελάκης και ΣΥΡΙΖΑ: υπάρχει τέρμα στον κατήφορο;

 

του Βασίλη Λιόση

 

Εδώ και τουλάχιστον δύο ημέρες φιλοτεχνείται από τα αστικά ΜΜΕ το προφίλ του νέου υποψηφίου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει προηγούμενο. Πρώτη είδηση στον ΑΝΤΕΝΑ, πρώτη είδηση στο ΜΕΓΚΑ, δεύτερη είδηση στο κρατικό κανάλι και πάει λέγοντας. Οι περισπούδαστοι αναλυτές λένε χαρακτηριστικά πως «αν ο Κασελάκης δεν υπήρχε θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να τον εφεύρει». Όπως έχει γίνει γνωστό ο Κασελάκης είναι εφοπλιστής, αυτοδημιούργητος, δεν διστάζει να δηλώνει τη σεξουαλική του ταυτότητα, είναι εξ Αμερικής ορμώμενος και συμμετείχε στο επιτελείο Μπάιντεν.

 Γιατί αυτή η υπερπροβολή που από όσο μπορεί κάποιος να θυμηθεί ούτε για τον Τσίπρα, ούτε για τον Γιώργο Παπανδρέου, ούτε ακόμη και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε γίνει; Καταθέτουμε μερικές σκέψεις:

  1. Κάποιοι θέλουν η ατζέντα να πάει δεξιότερα. Κάποιοι ακόμη κι αυτόν τον δεξιόστροφο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να τον πάνε σε πιο συντηρητικές επιλογές. Γιατί; Γιατί η λιτότητα θα συνεχιστεί και θα γίνει ακόμη πιο σκληρή κάτι που μπορεί να αυξήσει τη δυσαρέσκεια και κυρίως τις αντιδράσεις. Μία απάντηση είναι ο ιδεολογικός ευνουχισμός του κόσμου, η επιπλέον απολιτικοποίηση, οι αμερικανιές αλλά και ο έλεγχος της πολιτικής ατζέντας από τα έξωθεν κέντρα. Κάποιοι, σχεδιάζουν να αμερικανοποιήσουν εντελώς την πολιτική ζωή στην Ελλάδα με πολιτικούς που διαθέτουν ίματζ, με μελετημένα βιντεάκια από εταιρείες.
  2. Νομιμοποιείται η εισαγωγή της αστικής τάξης (μήπως και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού;) στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι κι αλλιώς το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή του υιού Κόκκαλη στη θέση του ευρωβουλευτή.
  3. Ιδεολογικά προωθείται η έννοια του αυτοδημιούργητου καπιταλιστή, δηλαδή η έννοια των ευκαιριών που προσφέρει ο καπιταλισμός αποκρύπτοντας ταυτόχρονα το «μυστικό» δημιουργίας του πλούτου.

 Στην αυτοπαρουσίασή του ο Κασελάκης αφού ρίχνει ένα δήθεν αντικαπιταλιστικό πασπάλισμα (η θεωρία του κακού χρηματιστηριακού καπιταλισμού δεν είναι δα και κάτι πρωτότυπο) επιδίδεται σε ένα υπερφίαλο κρεσέντο αυτοπροβολής. Λέει χαρακτηριστικά:

«Θέλετε να βάλετε απέναντι στον κληρονόμο Μητσοτάκη ένα άτομο αυτοδημιούργητο;

Θέλετε να βάλετε απέναντι στους δήθεν άριστους ένα άτομο που μιλάει καλύτερα αγγλικά από αυτούς, που τους έχει κερδίσει σε μαθηματικούς διαγωνισμούς και πτυχία;

Θέλετε να βάλετε απέναντι στον Πρωθυπουργό της δήθεν οικονομικής σταθερότητας ένα άτομο που ξέρει καλύτερα χρηματοοικονομικά και επιχειρείν από εκείνον, επειδή έχει δουλέψει και επιχειρήσει;

Θέλετε να βάλετε απέναντι στον σκηνοθετημένο Πρωθυπουργό του Γκρίνμπεργκ έναν άνθρωπο με ενσυναίσθηση;

Θέλουμε να βάλουμε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάποιον που θα τον νικήσει;»

Φυσικά, ο Κασελάκης δεν κάνει καμία αυτοκριτική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για την κωλοτούμπα του δημοψηφίσματος, για το μνημόνιο που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την προετοιμασία της υπογραφής για την  παραμονή των βάσεων και τόσα άλλα.

Ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σταματημό. Αν ο Κασελάκης εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλάμε για τον απόλυτο ξεπεσμό, για την απώλεια και των τελευταίων ψηγμάτων αριστερής ρητορικής (η αριστερή πρακτική έχει απωλεσθεί προ πολλού, αν υπήρχε ποτέ). Αλλά ακόμη κι αν δεν εκλεγεί, η υποψηφιότητά του και μόνο αποδεικνύει τον πλήρη εκφυλισμό του κόμματος.

 

*Πήραμε την εικόνα από σχετικό ρεπορτάζ του Ημεροδρόμου.