1

«Κίνδυνος – θάνατος» το αμερικανικό LNG

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Όλα πια δικαιολογούνται από την ανάγκη επείγουσας απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο (και εξάρτησης από το αμερικανικό!).

Oι επικίνδυνοι παραλογισμοί δεν έχουν τέλος, αναπόφευκτες συνέπειες του νέου Ψυχρού (και μερικώς θερμού) Πολέμου που ξεκίνησε η Δύση απαντώντας στη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. Τα μέτρα που ελήφθησαν κατά της Ρωσίας και οι δικές της αντιδράσεις σε αυτά, προκαλούν ήδη μείζονα προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον και στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση όλου του κόσμου, περιλαμβανομένων και των χωρών που τα υιοθέτησαν, οδηγούν σε περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων σε Ανατολή και Δύση και σε δηλητηρίαση του διεθνούς πολιτικού κλίματος. Αργά, αλλά σταθερά, η ανθρωπότητα πάει από το κακό στο χειρότερο. H κατάσταση θα εξακολουθήσει να χειροτερεύει, εκτός αν ξεσηκωθούν εγκαίρως οι λαοί εναντίον των πολιτικών που εφαρμόζονται.

Μπορεί κάποιος να αντιτάξει βέβαια ότι αυτά τα μέτρα ήταν απαραίτητα για να αντιδράσει η Δύση στην ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. Ακόμα κι αν δεχτούμε έναν τέτοιο ισχυρισμό (δεν είναι πολλοί σήμερα οι κανονικοί και στοιχειωδώς ενημερωμένοι άνθρωποι που θα τον δεχτούν, χωρίς να έχουν κάποιο προσωπικό συμφέρον να το κάνουν), δεν είναι βέβαια δυνατό να υποστηρίζει κάποιος στα σοβαρά ότι θα ανατινάξει όλο τον πλανήτη για το Ουκρανικό, καταδικάζοντας άμεσα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε θάνατο από πείνα και θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Με την ίδια λογική θα έπρεπε η Δύση να κηρύξει τον πόλεμο στην ΕΣΣΔ όταν επενέβη στην Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία, ή η Ρωσία, γιατί όχι, να εξοπλίσει τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τις άλλες χώρες που βομβάρδισε, διαμέλισε και ισοπέδωσε η τόσο πονόψυχη για τους Ουκρανούς Ατλαντική Συμμαχία. Και θα έπρεπε προ πολλού να έχουν εκδιωχθεί τα τουρκικά στρατεύματα από το έδαφος της Κύπρου και τα ισραηλινά από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά.

O Mακρόν καταργεί τον Κώδικα Περιβάλλοντος

Ας πάμε όμως τώρα να δούμε μια από τις επιπτώσεις αυτής της ιστορίας.

Στη Γαλλία, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ξεσηκωθεί γιατί η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται ένα νομοσχέδιο για την «αγοραστική δύναμη», προκειμένου να περάσει από το παράθυρο, ρυθμίσεις που καταργούν σημαντικό μέρος των διατάξεων προστασίας του περιβάλλοντος, με σκοπό (ή πρόσχημα) να επιταχύνει την κατασκευή εγκαταστάσεων εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Χάβρη της Βρετάνης. Κυρίως, οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή εξαιρετικά ρυπογόνου αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου και δευτερευόντως αερίου από το Κατάρ.

Για να πάρετε ένα μέτρο του πού ακριβώς βρισκόμαστε, η Γαλλία είναι μια χώρα που έχει απαγορεύσει, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, όχι μόνο την εξόρυξη του εξαιρετικά ρυπαντικού σχιστολιθικού αερίου, αλλά ακόμα και τις έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων του. Τώρα, η ίδια χώρα, θέλει να εισάγει αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο!

Στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση προτείνει να παρακαμφθεί ο γαλλικός Κώδικας Περιβάλλοντος στην περίπτωση των νέων εγκαταστάσεων για το LNG. Έτσι θα αποφευχθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ενδεχόμενων κινδύνων από τη διοχέτευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και από τις τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο λιμάνι της Χάβρης, ένα από τα σημαντικότερα της Γαλλίας, ενώ θα απαλλαγούν οι εργολάβοι από το κόστος αποζημιώσεων για τη βλάβη στη βιοποικιλότητα που μπορούν να προκαλέσουν οι νέες εγκαταστάσεις. Θα παρακαμφθεί επίσης η αναγκαστική διαδικασία διαβούλευσης με τους πολίτες.

Όλα αυτά δικαιολογούνται από την ανάγκη επείγουσας απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο (και εξάρτησης από το αμερικανικό). Η Γαλλία, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να ετοιμαστεί για μια «οικονομία πολέμου», που σημαίνει, εκτός των άλλων, κατάργηση κάθε προστασίας του περιβάλλοντος.

Η συνέχεια στο Κοσμοδρόμιο