1

Γιατί ο Κινέζος Πρόεδρος πήγε στη Σαουδική Αραβία

 

Ηλιάνα Τεβουνά

 

Η σταδιακή αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων και συμφερόντων στη Μέση Ανατολή δίνει έδαφος στην Κίνα, όπως μαρτυρά η νέα επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στο Ριάντ.

 

Όταν ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης επίσημη τετραήμερη επίσκεψη στο Ριάντ, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι τον υποδέχθηκαν όπως υποδέχονται συνήθως τον πιο στενό στρατηγικό τους σύμμαχο εδώ και περίπου 80 χρόνια: τις ΗΠΑ.

Όλοι οι δρόμοι στο Ριάντ από το αεροδρόμιο ως τα ανάκτορα στολίστηκαν με τις σημαίες της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας δίπλα-δίπλα,  ενώ με το «καλησπέρα» Σαουδάραβες και Κινέζοι αξιωματούχοι υπέγραψαν μέσα σε ελάχιστες ώρες δεκάδες συμφωνίες αξίας άνω των 30 δις. δολαρίων σε νευραλγικούς τομείς των οικονομικών αμφοτέρων χωρών, όπως: Πράσινη ενέργεια, «πράσινο» υδρογόνο, φωτοβολταϊκά πάρκα, τεχνολογία αιχμής στην πληροφορική, ηλεκτρονικές υπηρεσίες «νέφους» (cloud), μεταφορές, εφοδιαστικές αλυσίδες, βιομηχανίες σύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων, εργοστάσια, οικιστικά σχέδια ανάπτυξης και βιομηχανικά πάρκα…

 

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο Κοσμοδρόμιο…