1

Κοινή δήλωση υποκρισίας για την Κούβα

Η θεαματική υποκρισία των υπογραφών εναντίον της Κούβας που περιμάζεψαν οι ΗΠΑ και οι κομπάρσοι στο σχέδιο επανάκτησης της ηγεμονίας των ΗΠΑ στη Λ.Αμερική

Στις 25 Ιουλίου το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δημοσίευσε κοινή δήλωση 21 χωρών, που καταδίκαζε “τις μαζικές συλλήψεις και κρατήσεις” διαδηλωτών στην Κούβα και καλούσε την κυβέρνηση της χώρας “να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Κουβανικού λαού, συμπεριλαμβανομένης και της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας”.

Η κοινή δήλωση έχει ως εξής:
Εμείς οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Βραζιλίας, την Κολομβίας, την Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχίας, του Εκουαδόρ, της Γουατεμάλας, της Ελλάδος, της Ονδούρας, του Ισραήλ, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας και της Ουκρανίας και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδικάζουμε τις μαζικές συλλήψεις και κρατήσεις διαδηλωτών στην Κούβα και καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τα οικουμενικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του Κουβανικού λαού, συμπεριλαμβανομένης και της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας για όλους τους Κουβανούς.

Στις 11 Ιουλίου χιλιάδες Κουβανοί πολίτες συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για τις επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης και να απαιτήσουν αλλαγή. Άσκησαν τα οικουμενικά τους δικαιώματα στην έκφραση και τη συνάθροιση, δικαιώματα που κατοχυρώνονται από την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Αμερικανική Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Διαμερικανικό Δημοκρατικό Χάρτη και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Καλούμε την κυβέρνηση της Κούβας να σεβαστεί τα διεθνώς εγγυημένα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Κουβανικού λαού χωρίς το φόβο της σύλληψης ή της κράτησης. Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Κούβας να απελευθερώσει όσους έχουν κρατηθεί εξαιτίας της άσκησης του δικαιώματος στην ειρηνική διαμαρτυρία. Ζητούμε ελευθερία του τύπου και την πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, που επιτρέπει σε οικονομίες και κοινωνίες να ευημερήσουν. Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Κούβας να εισακούσει τις φωνές και τα αιτήματα του κουβανικού λαού.
Η διεθνής κοινότητα θα παραμείνει αταλάντευτη στην υποστήριξη του Κουβανέζικου λαού και όλων όσοι αγωνίζονται για τα βασικά δικαιώματα που όλοι οι άνθρωποι αξίζουν”
.

Η κοινή αυτή δήλωση, απ’ ότι αποδείχθηκε, αποτέλεσε προεόρτιο της υιοθέτησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν ακόμα πιο σκληρών κυρώσεων εναντίον της Κούβας και οι συνυπογράψαντες Υπουργοί Εξωτερικών έπαιξαν τον ρόλο του χειροκροτητή / μαζορέτας της νέας αμερικανικής επιθετικότητας εναντίον της Κούβας, την ίδια στιγμή που χώρες όπως το Μεξικό, η Ρωσία και η Βολιβία έσπευδαν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στο νησί.

Ανάμεσα στις χώρες που συνυπογράφουν αυτήν την προσχηματική διακήρυξη βρίσκεται, το Ισραήλ, η μόνη χώρα μαζί με τις ΗΠΑ που ψήφισε κατά της άρσης του εμπάργκο στην Κούβα στον ΟΗΕ, αλλά και οι τρεις χώρες που απείχαν (Βραζιλία Κολομβία, Ουκρανία). Οι υπόλοιπες 15, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, είχαν καταψηφίσει έναν μήνα πριν την κοινή δήλωση.

Διαβάστε το πλούσιο σε πηγές άρθρο στο Κοσμοδρόμιο.