1

Λιτότητα και παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας πάνε χέρι χέρι και στην Τσεχία

 

του Ιωάννη Παπαδάκη

 

Όπως έδειξε και η εμπειρία της κορύφωσης της ελληνικής καπιταλιστικής κρίσης 2008-2015, οι πολιτικές λιτότητας συνοδεύονται με περαιτέρω παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στον Αμερικανικό Ιμπεριαλισμό, οι οποίες αργότερα, πέραν από τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, θα χρησιμοποιηθούν για την καταστολή του αντι-ΝΑΤΟϊκού/ΕΕ κινήματος.

Την Τετάρτη (24/05) η Οργάνωση για την Ειρήνη, επί της ουσίας το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, διοργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία στην Πράγα. Οι διαδηλωτές, που κυμάτισαν σημαίες του ΚΚΒΜ, καθώς και της ΕΣΣΔ, και κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου ότι παραχώρησαν τα εδάφη της χώρας στους Αμερικανούς, προκειμένου να προχωρήσουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μελλοντικά. Επισήμαναν ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε ποτέ τη λαϊκή νομιμοποίηση για να προχωρήσει στη συγκεκριμένη συμφωνία, ενώ κάλεσαν σε εξέγερση απέναντι σε κάθε προσπάθεια εγκατάστασης Αμερικανικών στρατευμάτων, όπως έγινε πριν λίγα έτη απέναντι με το αμερικανικό ραντάρ στο λόφο Μπρντι. Οι κινητοποιήσεις από το ΚΚΒΜ θα συνεχιστούν την Τρίτη 30/05 μπροστά από το Τσέχικο Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, η τσέχικη πεντακομματική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σκληρό πακέτο λιτότητας απέναντι στους εργαζόμενους από την 01.01.2024, λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας και της ραγδαίας αύξησης του χρέους, γεγονός που δείχνει ότι είτε εντός Ευρώ είτε εκτός, οι πολιτικές λιτότητας είναι συνδεδεμένες με τη συμμετοχή στην ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνει τον ΦΠΑ από το 10% στο 21% σε μια σειρά από βασικά αγαθά, ενώ παράλληλα μειώνει τις κλάσεις του ΦΠΑ από τρεις σε δύο (12% και 21%). Επιπλέον αυξάνει τον φόρο των επιχειρήσεων από 19% σε 21%, ενώ καταργεί 22 φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις (πχ λόγω παιδιών). Τέλος, ανακοίνωσε τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, συνδέοντας το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, που σημαίνει ότι οι σημερινοί 40άρηδες θα λάβουν μία πενιχρή σύνταξη μετά τα 60 έτη.

Με φόντο τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο από τώρα, συνεχίζονται οι δημοσκοπήσεις στα τσέχικα ΜΜΕ, με την κυβέρνηση να συγκεντρώνει 43.5% των ψήφων με αναγωγή, ενώ η αντιπολίτευση του ΑΝΟ μαζί με το Ακροδεξιό SPD δείχνουν μείωση στο 38.5% (ως μία πιθανή συγκυβέρνηση). Στα θετικά, η δημοσκοπική άνοδος του ΚΚΒΜ στο 4%, όπου ας ελπίσουμε ότι λόγω της σταθερής αντι-ιμπεριαλιστικής του στάσης θα περάσει το κατώφλι του 5%.