1

ΜΕΤΑ: Όχι στον «υποχρεωτικό εμβολιασμό». Καταπατούνται συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων.

 

Το ΜΕΤΑ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης αγωνίστηκε, μέσα από τα συνδικάτα, για την ενημέρωση των εργαζομένων, αναφορικά με την πανδημία και απαίτησε τη λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και την παροχή των κατάλληλων μέσων ατομικής τους προστασίας. Διεκδίκησε επίσης, τη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες και προέβαλε την ανάγκη της διενέργειας στοχευμένης ιχνηλάτησης με μαζικά δωρεάν τεστ για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στους χώρους δουλειάς και στην κοινότητα.

Όταν η κυβέρνηση έκλεινε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, όταν επέβαλε καθολικό και μακροχρόνιο lockdown και έκλεινε τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, το ΜΕΤΑ διεκδικούσε ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, με 15 και όχι 25 μαθητές ανά τμήμα, μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών στα σχολεία, ανοιχτές τις μικρές επιχειρήσεις και μέτρα απέναντι στον συνωστισμό των εργαζομένων στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, στο πλαίσιο της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της, αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, έδινε ζεστό χρήμα στους ιδιώτες κλινικάρχες, για να μπορέσει, μετά την πανδημία, να υλοποιήσει το πρόγραμμα της για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, όπως κάνει μεθοδευμένα και στον τομέα της Παιδείας.

Η αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, που οφείλεται στην εγκληματική διαχείρισή της, οι χιλιάδες νεκροί και ασθενείς συμπολίτες μας από τον κορονοϊό, οι κίνδυνοι ενός νέου κύματος στο αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και η δραματική καθυστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματος, την οδηγούν στη λήψη σπασμωδικών μέτρων, που τα διαφημίζει σαν αναγκαία, όπως αυτό του «υποχρεωτικού εμβολιασμού» σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων.

Είναι γεγονός ότι οι εμβολιασμοί περιορίζουν δραστικά τη διασπορά του ιού και οι εμβολιασμένοι νοσούν με ηπιότερα συμπτώματα και τον μεταδίδουν λιγότερο απ’ ό,τι οι ανεμβολίαστοι, στην περίπτωση που νοσήσουν. Συνεπώς, για την αποφυγή της διασποράς μέσα στους χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία και στις δομές περίθαλψης, φροντίδας και υγείας, απαιτείται, παράλληλα, και η τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και η παροχή των μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, ιματισμός κ.λπ.).

Ωστόσο, τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση εντάσσονται στην τακτική μετακύλισης των ευθυνών της στους πολίτες, μέσω της λεγόμενης «ατομικής ευθύνης», και ανοίγουν επικίνδυνες ατραπούς, σε ό,τι αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημοκρατία.

Εμείς, ως ΜΕΤΑ, λέμε καθαρά ότι είμαστε υπέρ των εμβολιασμών και απέναντι στις θεωρίες συνωμοσίας που αναβιώνουν το σκοταδισμό και τον ανορθολογισμό. Γνωρίζουμε ότι, με πρόσχημα την πανδημία, η βιομηχανία του φαρμάκου κερδοσκοπεί και επενδύει στο εύκολο κέρδος. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές ελίτ επιδιώκουν τη χειραγώγηση και τον έλεγχο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, την καταστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, που κατακτήθηκαν με αγώνες τον προηγούμενο αιώνα.

Όσο, όμως, σθεναρά υποστηρίζουμε την ανάγκη να πειστεί ο λαός μας και η νεολαία για τον εμβολιασμό, τόσο είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην υποχρεωτικότητά του, στην άνιση αντιμετώπιση των πολιτών και στο χυδαίο εκβιασμό τους. Πέραν του ότι κάθε ιατρική πράξη και θεραπεία απαιτούν τη συναίνεση του ανθρώπου στον οποίο προσφέρονται, χρειάζεται να πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ώστε να μην υποτιμάται, ιδιαίτερα από τους νέους, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και οι συνέπειες που μπορεί να έχει στο οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό τους περιβάλλον, αλλά και ενδεχόμενες μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία όλων όσοι νοσήσουν. Ο μαζικός εμβολιασμός δεν είναι μια απλή ατομική ιατρική πράξη, αλλά ένδειξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και για τον διπλανό μας στη δουλειά, στη διασκέδαση σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το διαχωρισμό των πολιτών, σε εμβολιασμένους και μη, καθώς και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για κατηγορίες εργαζομένων, διαφορετικά θα τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και θα απολύονται, οδηγεί σε κοινωνικό αυτοματισμό και στην κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων. Καθιστά «κενό γράμμα» το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης και επιλογής και το εργαλειοποιεί για τις πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης. Η πολιτική αυτή θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα, στην ενίσχυση του ανορθολογισμού και των θεωριών συνωμοσίας και στην ενδυνάμωση του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» στη χώρα μας.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεχών μεταλλάξεων του ιού χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και των νοσοκομείων σε υποδομές και μόνιμο προσωπικό, λειτουργία και ενίσχυση των μονάδων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού. Εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων και ενίσχυση των προληπτικών ελέγχων, για την πιστή τήρησή τους, σε όλη την κλίμακα της παραγωγικής δραστηριότητας και των υπηρεσιών στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, απαιτείται ο εμβολιασμός, η ιατρική περίθαλψη και η προληπτική εφαρμογή μέτρων στον παγκόσμιο πληθυσμό ενάντια στο διαχωρισμό σε πλούσιες και φτωχές χώρες, πολιτική που απαιτεί την παρέμβαση των κρατών και των διεθνών οργανισμών για το σπάσιμο των πατεντών των εμβολίων και των ακριβών ιατρικών σκευασμάτων, που τα κρατούν οι φαρμακοβιομηχανίες «επτασφράγιστο μυστικό», για να αυξάνουν τα κέρδη τους, αφήνοντας τους λαούς στο έλεός τους.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αντιταχθούν στον νέο υγειονομικό μακαρθισμό και να αγωνιστούν ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό, να απορρίψουν τις μεσαιωνικές ανορθολογικές θεωρίες συνωμοσίας και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα για την υπεράσπιση της υγείας και τη βελτίωση της ζωής τους.


14-07-21
Από το ΜΕΤΑ