1

Νέα συγκέντρωση χιλιάδων Τσέχων ενάντια στην κυβέρνηση

του Ιωάννη Παπαδάκη

Χιλιάδες Τσέχοι συγκεντρώθηκαν για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες στην πλατεία Βέντσεσλας της Πράγας, για να απαιτήσουν την παραίτηση της αντιλαϊκής κυβέρνησης συνασπισμού Δεξιάς-Πειρατών και Κεντρώων. Για την κατάσταση στη χώρα, έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο με αφορμή τις προεδρικές εκλογές[1]. Σχεδόν δύο μήνες μετά, ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη (16.7%), ενώ σε εργοστάσια και πολυεθνικές εταιρίες στην Πράγα και το Μπρνο υπάρχουν μαζικές απολύσεις (layoffs) λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως ακριβώς είχαν προειδοποιήσει μήνες πριν[2].

Τη διαδήλωση διοργάνωσε το ακροδεξιό κόμμα ΠΡΟ, απαιτώντας μεταξύ άλλων την παραίτηση της κυβέρνησης, την πλήρη κρατικοποίηση της Τσέχικης Εταιρίας Ηλεκτρισμού (CEZ), την ελευθερία έκφρασης στα σόσιαλ μίντια, τη διοργάνωση συνδιάσκεψης για την ειρήνη και τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία[3]. Εάν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τα αιτήματα μέχρι τις 10 Απριλίου, οι διοργανωτές θα προχωρήσουν σε κατάληψη κυβερνητικών κτηρίων, καθώς και σε γενική απεργία.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, δεν έλειπαν τα επεισόδια και η χρήση βίας από την αστυνομία, καθώς οι παρεβρισκόμενοι προσπάθησαν να αντικαταστήσουν την Ουκρανική σημαία στο Εθνικό μουσείο με την Τσέχικη[4]. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Βιτ Ρακούσαν, αποκάλεσε απαράδεκτη τη ‘’βία των διαδηλωτών’’ κατά την προσπάθεια απομάκρυνσης της Ουκρανικής σημαίας, ενώ υπονόησε ότι οι παρεβρισκόμενοι ήταν Ρωσόφιλοι. Επίσης, συμπλήρωσε πως κατανοεί τη συμμετοχή του κόσμου, η οποία οφείλεται στη φτώχεια, ωστόσο, τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για την προστασία των πολιτών. Η πραγματικότητα, ωστόσο, δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο στρατόπεδα, των ΝΑΤΟϊκών και των ακροδεξιών λαϊκιστών, βρίσκεται το ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας, το οποίο συμμετείχε στη διαδήλωση, παρά την αντικομμουνιστική υστερία των διοργανωτών. Αν και δεν υπήρχε η δυνατότητα να ακουστεί η άποψη του κόμματος, τα μέλη του είχαν άμεση επαφή με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Απομένει να φανεί, αν μετά τη βαθιά κρίση που πέρασε το ΚΚΒΜ, θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη σχέση του με τις μάζες, οι οποίες βρίσκονται σε περίοδο ταχείας φτωχοποίησης.

[1] https://www.kordatos.org/proedrikes-ekloges-kathestos-dioxeon-skandalon-ftoxopoiisis-tsexia/

[2] https://english.radio.cz/a-fifth-czech-companies-considering-layoffs-due-rising-energy-costs-8764637

[3] https://www-idnes-cz.translate.goog/zpravy/domaci/demonstrace-vaclavske-namesti-cesko-proti-bide-strana-pro.A230311_140707_domaci_idvs?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp

[4] https://www-irozhlas-cz.translate.goog/zpravy-domov/demonstrace-vaclavske-namesti-pro-fiala-rakusan_2303111955_afo?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp