1

Οι οικότροφοι των εστιών θα μείνουν σπίτι!

Η κυβέρνηση πήρε χτες απόφαση, με fast-track διαδικασίες, για εκκένωση όλων των φοιτητικών εστιών στη χώρα λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Κατά συνέπεια, χιλιάδες φοιτητές/τριες που διαμένουν ακόμα στην εστία επειδή ακολουθούν τις εντολές της πολιτείας να μη μετακινηθούν στην επαρχία για να μη γίνει διασπορά του ιού, είτε επειδή εργάζονται για να μπορέσουν να επιβιώσουν, μένουν τελείως ξεκρέμαστοι/ες.

Φυσικά, οι σύλλογοι των οικοτρόφων αντιστάθηκαν και αποφάσισαν «Κάτω τα χέρια από τα σπίτια μας- Ούτε σκέψη για κλείσιμο εστιών». Στις φοιτητικές εστίες του ΕΚΠΑ (Σ.Ο. ΦΕΠΑ),   στις νέες εστίες του Πολυτεχνείου (ΝΕΕΜΠ), στις εστίες του Πανεπιστημίου Πάτρας, της Κομμοτηνής, και της Ξάνθης, οι οικότροφοι προχώρησαν σε γενικές συνελεύσεις και δήλωσαν πως θα παραμείνουν στην εστία παρά τις παράλογες επιταγές των κυβερνήσεων.

Μάλιστα η διοίκηση του Πανεπιστημίου της Πάτρας, όταν φοιτητές προσπάθησαν να κάνουν κινητοποίηση για να ζητήσουν να μην κλείσουν οι φοιτητικές εστίες, κάλεσε την αστυνομία για να τη φυγαδεύσει (βλ. βίντεο).

Συγκεκριμένα, τα αιτήματα των φοιτητών, παρά τις μικροδιαφορές που υπάρχουν ανά πόλη, είναι:

Κάτω τα χέρια από τα σπίτια μας- Ούτε σκέψη για κλείσιμο εστιών

Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.

Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.

Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για όλους τους οικοτρόφους

Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).

Δωρεάν τεστ για τον ιό και δωρεάν μετακίνηση για όποιον εστιακό φοιτητή επιθυμεί να αποχωρήσει από την εστία

Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!

Δείτε και βίντεο από το ρεπορτάζ στο prin.gr…