1

Όταν η Γερμανία προσπίπτει ικέτης στον Καναδά ζητώντας μια στάλα κατανόησης

του Κωστή Μηλολιδάκη

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ: «ΕΑΝ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΘΑΡΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΩ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ…ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ».

Η Γερμανία σήμερα, μέσω τους αντικαγκελαρίου και υπουργού οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, απηύθυνε ταπεινά δημόσια έκκληση προς τον Καναδά να της επιστρέψει την τουρμπίνα συμπίεσης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream που κατακρατά, επειδή οι συνέπειες ενδεχομένως να είναι καταστροφικές για την οικονομία της.

*          *          *

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, η οποία βρίσκεται σε δεινότατη οικονομική θέση λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις οποίες η κυβέρνηση Σολτς ηλιθίως πρωτοστάτησε, σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου, το γύρισε στα παρακάλια προς τον Καναδά και προσπίπτει ικέτης στα γόνατα του Καναδού πρωθυπουργού προκειμένου να επιστρέψει ο Καναδάς την τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream που κατακρατεί μέχρι μεθαύριο …Δευτέρα, 11 Ιουλίου.

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι το ζήτημα με την τουρμπίνα είναι παλιό, αφού έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε που η Ρωσία περιόρισε τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανίας μέσω του αγωγού Nord Stream I κατά 60%. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το συμβόλαιο συντήρησης, ο κατασκευαστής της τουρμπίνας (Siemens) την πήρε για την προγραμματισμένη συντήρηση και την έστειλε στο εργοστάσιό της στον Καναδά. Η τουρμπίνα συντηρήθηκε, αλλά στη συνέχεια ο Καναδάς μπλόκαρε την επιστροφή της στη …Γερμανία, επειδή θεωρεί ότι αυτή εμπίπτει στα υλικά που απαγορεύεται να προμηθεύει η Δύση στη Ρωσία και με το δεδομένο (έωλο νομικά) ότι η τουρμπίνα θα επιστραφεί στη Ρωσία, την κατακρατά, όχι από τη Ρωσία αλλά από τη Γερμανία.

Η Γερμανία, αντί να ζητήσει την τουρμπίνα από τον Καναδά, περιορίστηκε να καταγγέλλει τον Πούτιν μέχρι σήμερα. Τι άλλαξε λοιπόν; Η απάντηση είναι ότι τη Δευτέρα ξεκινά η ετήσια συντήρηση του Nord Stream και η ροή φυσικού αερίου διακόπτεται για δύο εβδομάδες. Αλλά η Γερμανία έχει πληροφορίες, μάλλον αξιόπιστες, ότι στους ελέγχους που θα ακολουθήσουν η Ρωσική αρχή ασφάλειας των υποδομών θα εκτιμήσει ότι η λειτουργία του αγωγού δεν πληροί τους όρους ασφαλείας και θα παρατείνει τη μη λειτουργία του μέχρι να επιστραφεί η τουρμπίνα. Ο Σολτς, όπως φαίνεται, έθεσε το ζήτημα της επιστροφής της τουρμπίνας στον Τριντό κατά την πρόσφατη συνάντηση των G7, αλλά ο Καναδός πρωθυπουργός δεν δείχνει να ενδίδει.

Και άλλωστε, γιατί ο Καναδάς να την επιστρέψει, τη στιγμή που η καταστροφή της Ευρωπαϊκής οικονομίας, της οποίας η Γερμανία θεωρείται ο κινητήρας, αποτελεί κρυφή επιδίωξη των υπερατλαντικών “εταίρων”; Το μόνο κίνητρο που θα είχε για να το κάνει θα ήταν αν η Γερμανία απειλούσε ότι θα “κάνει νερά” στις κυρώσεις των Δυτικών απέναντι στη Ρωσία. Αλλά είναι διατεθειμένη η Γερμανία να παίξει αυτό το διαπραγματευτικό ατού όταν κυριαρχείται από τέτοιο αντι-Ρωσικό μένος που έφτασε στο σημείο να βγάλει τα ίδια τα ματάκια της με τα χεράκια της ακυρώνοντας τον Nord Stream II, αν και ήταν εντελώς έτοιμος να λειτουργήσει;

Παρακολουθούμε ένα σήριαλ θεατρικών έργων του παραλόγου, με τις Ευρωπαϊκές χώρες να δίνουν τα ρέστα τους σε ηλιθιότητες που τις αυτοκαταστρέφουν και από πάνω να αποδίδουν στον …Πούτιν την καταστροφή τους—αυτά διάβαζα σήμερα σε υποτίθεται “έγκυρη” Ελληνική οικονομική στήλη: Ότι κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει η τιμή του ηλεκτρικού επειδή κανείς δεν ξέρει με τι πλευρό θα ξυπνήσει ο …Πούτιν αύριο. Όταν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ θεωρούν τον κόσμο τόσο ηλίθιο ώστε να λένε τόσες και τέτοιες ανοησίες, θα θερίσουν θύελλες, και συντομότερα από όσο βαυκαλίζονται μέσα στη μονοφωνία των ΜΜΕ τους.

Η συνέχεια στο antapocrisis.gr