1

Όχι στο Master Plan του ΟΛΠ – Δημόσιο λιμάνι υπό λαϊκό έλεγχο!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο όλων των προηγούμενων, από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι βασικός πυλώνας της πολιτικής της θα είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και οι ιδιωτικοποιήσεις. Σήμερα, εν μέσω πανδημίας και εκμεταλλευόμενη την έντονη ανησυχία για την επόμενη μέρα στην οικονομία και την εργασία, προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς το masterplan του ΟΛΠ και της cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Το συγκεκριμένο σίριαλ έχει πολλά επεισόδια, με τελευταίο αυτό της βυθοκόρησης στη ζώνη της Πειραϊκής μπροστά στο σχέδιο δημιουργίας νέας προβλήτας του λιμανιού στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για ένα οικονομικό, εργασιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο, αφού κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Πειραιά και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, παραδίδουν στην κινεζική εταιρεία το λιμάνι αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της για τον πειραιώτικο λαό και την ίδια την περιοχή. Η περιβόητη ανάπτυξή τους, κολυμπάει, στην αδιαφάνεια και τις περιβαλλοντικές παραβάσεις. Οι ευαγγελιζόμενες θέσεις εργασίας, θα είναι ελαστικής απασχόλησης των 400 ευρώ. Η συνολική ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αμφισβητεί στην πράξη το δικαίωμα του λαού στην πρόσβαση σε αυτό. Η «αναβάθμιση» της πόλης του Πειραιά, μεταφράζεται στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κοινωνική εξαθλίωση μπροστά στο θησαύρισμα των μεγαλοεπενδυτών.

Για τον λαό του Πειραιά και των γύρω περιοχών, το λιμάνι αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα σημείο αναφοράς. Θέσεις εργασίας, εμπόριο, συγκοινωνίες όλα με άξονα το λιμάνι της πόλης. Η υπηρέτηση των λαϊκών αναγκών περνάει μέσα από την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του. Θέλουμε ένα λιμάνι ανοιχτό για τον λαό, τις συγκοινωνίες, την ναυσιπλοΐα, με θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας. Ένα λιμάνι ουσιαστικής ανάπτυξης για τον λαό και τον τόπο. Αντίθετα τα σχέδια του ΟΛΠ και της cosco για τη συνολική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και τη μετατροπή της ζώνης της Πειραϊκής σε έναν μεγάλο κόμβο μετακίνησης μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, σημαίνουν ανεργία, κλείσιμο μικρομεσαίων μαγαζιών και επιχειρήσεων, εργασιακή επισφάλεια, διάλυση της ελληνικής ναυσιπλοΐας και περιβαλλοντική καταστροφή.

Για εμάς, η υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου και η διατήρησή του, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση του λαού και είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο Συντονισμός Διαλόγου και Δράσης Κομμουνιστικών Δυνάμεων, συμμετέχουμε ενεργά και στηρίζουμε όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των εργατικών σωματείων, των συλλογικών φορέων και των οργανωμένων τοπικών συλλογικοτήτων της περιοχής. Κάτω τα χέρια από τι λιμάνι του Πειραιά, απέναντι στα καταστροφικά σχέδια κυβέρνησης, τοπικών αρχών, ΟΛΠ και cosco να αγωνιστούμε για ένα δημόσιο και ανοιχτό λιμάνι με δημόσιο και λαϊκό έλεγχο.

Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων Πειραιά