1

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε. ΑΙΓΑΛΕΩ: Αγώνας για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                           Αρ. Εξερχ:  46 /Α / 2019

        Π. Ε.  ΑΙΓΑΛΕΩ

        Ρ. Φεραίου 20

    ΤΗΛ.- FAX :  5981932                                                        Αιγάλεω   12 / 4 / 2020

 

Προς: τα μέλη, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΠΕ & ΕΛΜΕ Σωματεία  δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Αγώνας για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων

  Συμμετέχουμε στη μέρα δράσης 14/4, Υπ. Εργασίας, 12.30.

ΧΘΕΣ ΗΤΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑ – ΤΩΡΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η υγειονομική κρίση εξελίσσεται και σε οικονομική κρίση. Όπως και στην περίοδο των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ  διαπιστώνεται πως η Κυβέρνηση θα φορτώσει τα βάρη στους εργαζομένους με μια σειρά οικονομικών και θεσμικών αντεργατικών μέτρων. Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης μετατρέπουν σε κοινωνικό ερείπιο το εργασιακό τοπίο, δίνοντας τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους οικονομικά ισχυρούς αφήνοντας τα ψίχουλα για εργαζόμενους, απολυμένους, ανέργους.

 • Το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύεται ελάχιστα – ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων αντί για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, δημιουργία νέων ΜΕΘ με το σταγονόμετρο κλπ – σκανδαλώδεις συμβάσεις με τους ιδιώτες στο χώρο της υγείας, επιδιώκουν την αύξηση των κερδών στην πλάτη του λαού στο όνομα της πανδημίας.
 • Η Κυβέρνηση προχωρά σε ανακοίνωση έκτακτων μέτρων ύψους 6,8 δις ευρώ, για την οικονομία – εργασίας από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος χαρίζονται στο κεφάλαιο!
 • Η Κυβέρνηση με τις απανωτές Π.Ν.Π ποδοπατά τα εναπομείναντα –από τα μνημόνια-  εργατικά δικαιώματα: 77 χιλιάδες απολύσεις μέσα στο Μάρτιο (την ώρα που δήθεν απαγορεύονται). Υπαγωγή χιλιάδων εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Αναστολή υποχρέωσης εργοδότη για καταχώρηση στο Εργάνη κάθε εργασιακής ανατροπής. Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι πολλοί εργοδότες απαιτούν από εργαζόμενους να δουλέψουν κανονικά, παρότι έχουν αναστείλει τη σύμβασή τους (π.χ. σε κάποια ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κ.ά.). Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία μέχρι και για το 50% του συνολικού εργάσιμου χρόνου, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ένσημα. Μείωση μισθών, εντατικοποίηση στη δουλειά, εξοντωτικά ωράρια εργασίας, νέες μορφές εκμετάλλευσης της εργασίας με τηλεργασία χωρίς ωράρια και όρια, αυθαιρεσία και συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στους χώρους δουλειάς.
 • Στο δημόσιο μεθοδευμένα προετοιμάζουν – ο αρμόδιος Υπουργός επίσημα το αφήνει ανοιχτό – την περικοπή των μισθών ενώ η ενοχοποίηση των εργαζόμενων στο δημόσιο και ο κοινωνικός αυτοματισμός – οι επιθέσεις των εντεταλμένων δημοσιογράφων (π.χ. στην εκπαίδευση) πηγαίνει μαζί με την εντατικοποίηση της εργασίας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τις νέες μορφές (τηλεργασία κλπ) και εδώ. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια του Υπ. Παιδείας να ανοίξει το κεφάλαιο τις μειώσεις των ημερών αργίας στην εκπαίδευση με την «εθελοντική» εργασία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τις μέρες του Πάσχα.
 • Εν μέσω πανδημίας ανακοινώνει το Υπ. Παιδείας την πρόθεση να παρουσιάσει και να ψηφίσει πολυνομοσχέδιο αντιεκπαιδευτικών αλλαγών ερήμην των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας.
 • Ο αυστηρός περιορισμός και οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας που καθόλου δεν προβλέπει τη δυνατότητα κίνησης των εκπροσώπων συνδικάτων και συλλογικοτήτων – με την τήρηση των οδηγιών της επιστημονικής κοινότητας για την πανδημία – για συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων απολύσεων κ.λπ. από την εργοδοσία, επιδιώκει συνειδητά την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία αυστηρότητα και μέτρο για την τήρηση των μέτρων υγιεινής σε μεγάλους εργασιακούς χώρους όπου οι εργοδότες αφήνονται ασύδοτοι.

Να δώσουμε τη μάχη για να μην πληρώσουμε τη νέα κρίση πάλι οι εργαζόμενοι. Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν στην καραντίνα!

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο κάλεσμα για συντονισμένη  μέρα δράσης την Τρίτη 14 Απριλίου από κοινού με άλλα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα  για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού. Οργανώνουμε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας 12:30μμ τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής λόγω της πανδημίας απαιτώντας:

 • Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Καμία επιβάρυνση των εργαζομένων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
 • Κάτω τα χέρια από τους μισθούς στο δημόσιο – οι δημόσιοι υπάλληλοι με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης ανταποκρίνονται στον ρόλο τους και στις ανάγκες της κρίσης με κάθε δυνατό τρόπο και με όλες τους τις δυνάμεις.
 • Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου.
 • Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ελεύθερη μετακίνηση των συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δραστηριότητα που αφορά στην υπεράσπιση των εργαζόμενων που πλήττονται, στα πλαίσια της εφαρμογής των υγειονομικών οδηγιών για την πανδημία.
 • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρξουν πάγωμα, εκπτώσεις ή και απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
 • Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.