1

ΠΑΚΣ: Οι φλόγες στην Μόρια είναι η φωτιά του πολέμου και της εξαθλίωσης

 

Συγκέντρωση: Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη στις 7μμ, Πλατεία Βικτωρίας

Το   κολαστήριο της Μόριας έχει καεί σχεδόν ολοσχερώς. Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες διέφυγαν τον κίνδυνο και μένουν στους δρόμους και τα χωράφια του νησιού, ενώ υπάρχουν φόβοι για νεκρούς από την  πυρκαγιά. Αφορμή η γνωστοποίηση  ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, γεγονός που προκάλεσε συγκρούσεις , καθώς θα  επακολουθούσε  απομόνωση  σε αποθήκη  έξω από το στρατόπεδο.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία  εμπόδιζε  τη διαφυγή   προς τη Μυτιλήνη  των  προσφύγων που  προσπαθούσαν  να γλυτώσουν  από τις φλόγες της πυρκαγιάς. 

Οι συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη Μόρια αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα. Ήταν  θέμα χρόνου  να εκραγεί.  Στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς συνθήκες υγιεινής, κατάλληλες υποδομές  και ιατρική  φροντίδα, μέσα σε κλειστή δομή- πραγματική φυλακή-   ήρθε και κορονοϊός, για να επιδεινώσει   ακόμη περισσότερο  τις άθλιες  και απαράδεκτες συνθήκες  διαβίωσης. Τόσο κλειστή, που οι ιθύνοντες θεώρησαν πως η «καραντίνα» 30 ατόμων σε ένα δωμάτιο, με φαγητό από την θυρίδα, τουαλέτα με βάρδιες, αποτελεί υγειονομικό μέτρο και όχι βασανισμό.

Τα   καθεστωτικά  ΜΜΕ, μιλούν για συμπλοκές μεταξύ των μεταναστών, για να περάσουν στα ψιλά  οι εγκληματικές   ευθύνες  της κυβέρνησης της Ν.Δ  και  της προηγούμενης του Σύριζα.  Οι φλόγες που έκαψαν τη Μόρια, είναι οι φλόγες των πολέμων  από τις ιμπεριαλιστικές  επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε  στις χώρες, την καταστροφή του κλίματος από τους πολυεθνικούς ομίλους και την οικονομική εξόντωση και κλοπή του πλούτου των λαών.   Αυτή  την απλή αλήθεια επιμελώς   αποκρύβουν  όλα τα ΜΜΕ. Όπως  επιμελώς  αποκρύβουν  τις ευθύνες  της Ε.Ε  και των Ελληνικών κυβερνήσεων  που έχουν  δεχθεί τις κατάπτυστες  συμφωνίες  του  Δουβλίνου, οι οποίες έχουν μετατρέψει  τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών και έχουν  επιτρέψει  την εργαλειοποίηση των προσφύγων από την Τουρκική  κυβέρνηση. Την ίδια ώρα εφαρμόζουν το δόγμα του δόγμα του «ασύμμετρου πόλεμου», που στοχοποιεί τους πρόσφυγες και υλοποιεί κατά γράμμα τις νουθεσίες της ακροδεξιάς «να τους κάνουμε τον βίο αβίωτο».

Η κυβέρνηση   φέρει  βαρύτατες  ευθύνες για την εκρηκτική  κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο και πρέπει  να διασφαλίσει  την υγεία  των κατοίκων , των  προσφύγων και των μεταναστών. Να κλείσει το κολαστήριο της Μόριας  και να   πάρει άμεσα μέτρα για τον απεγκλωβισμό  όλων των προσφύγων και μεταναστών από  τα κολαστήρια  όλων των δομών. 

Ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός απαιτεί εδώ και τώρα να γίνει επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων για τη μετατροπή τους σε αξιοπρεπείς χώρους για την ανάρρωση των ασθενών. Καλούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να προχωρήσει στην ίδρυση  νέων στρατοπέδων –κολαστηρίων για τους πρόσφυγες. 

Το αντιπολεμικό κίνημα, τα συνδικάτα, η νεολαία και κάθε προοδευτικός άνθρωπος οφείλει  να σταθεί  στο πλευρό όλων των μεταναστών και προσφύγων και να απαιτήσει  να ληφθούν  τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους. 

Στην κατεύθυνση αυτή το μπλοκ του Π.Α.Κ.Σ. θα συμμετάσχει στην πορεία αλληλεγγύης την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη στις 7μμ, στην πλατεία Βικτωρίας.

Αντιπολεμικός Πανελλαδικός Συντονισμός