1

Παλαιστίνη, Ελλάδα, Τουρκία

του Δημήτρη Καλτσώνη

καθηγητή θεωρίας κράτους και δικαίου

 Πάντειο Πανεπιστήμιο

εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 20/5/2021

Υπάρχουν μερικές αλήθειες που είναι πολύ απλές. Βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας. Είναι τόσο απλές και απτές που είναι σαν το “φως που καίει”, όπως έλεγε ο Βάρναλης. Δεν χρειάζονται εμβριθείς αναλύσεις για να τις αποκαλύψουμε. Το Ισραήλ, οι κυβερνήσεις του, κρατούν υπό κατοχή τον Παλαιστινιακό λαό εδώ και δεκαετίες. Ασκούν μόνιμη βία σε βάρος του πληθυσμού. Η βία είναι στρατιωτική, οικονομική, πολιτιστική. Οι κυβερνήσεις του Ισραήλ παραβιάζουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Καταπατούν βάναυσα και ατιμώρητα τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Δεν θα μπορούσαν να τα κάνουν όλα αυτά αν δεν είχαν την στήριξη, άμεση ή έμμεση, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό φάνηκε και στην τρέχουσα κρίση. Εκατοντάδες είναι οι Παλαιστίνιοι νεκροί, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, ενώ οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ εμπόδισαν ακόμη και την έκδοση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία προωθούσαν η Κίνα και μερικές ακόμη χώρες.

Από την άλλη η Τουρκία έχει υπό την κατοχή της εδώ και δεκαετίες το 40% της Κύπρου. Εκμεταλλεύεται και καταπιέζει τους Τουρκοκύπριους. Απειλεί, παραβιάζει επανειλημμένα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Περιφρονεί το διεθνές δίκαιο με τρόπο προκλητικό. Και όλα αυτά με την ανοχή ουσιαστικά των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Παρόλα αυτά, σε μια επίδειξη κυνισμού και υποκρισίας, η κυβέρνηση Ερντογάν έσπευσε να εκδηλώσει τη συμπαράστασή της στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό. Δεν νοιάζεται για την ισραηλινή κατοχή, ούτε για τα βάσανα των Παλαιστινίων. Ψαρεύει στα θολά νερά. Ασκεί ουσιαστικά πίεση στο Ισραήλ, κάνει το δικό της παρασκηνιακό παζάρι.

Και η Ελλάδα; Το 2015, η Ελληνική Βουλή έλαβε μια ομόφωνη απόφαση με την οποία αναγνώριζε το Παλαιστινιακό κράτος με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δεν νομίζω να έχουν υπάρξει άλλες ομόφωνες αποφάσεις της Βουλής, αν κάποια άλλη φορά όλες οι πολιτικές δυνάμεις συνέκλιναν σε κοινό ψήφισμα. Αυτό συνέβη γιατί η καταπίεση των Παλαιστινίων είναι τόσο εξόφθαλμη, τόσο κραυγαλέα. Εγώ ο ίδιος έχω δει με τα μάτια μου στην Ιερουσαλήμ Ισραηλινούς στρατιώτες να σηκώνουν το όπλο και να στοχεύουν μικρά παιδιά.

Και όμως αυτή η απόφαση της Βουλής, που εκφράζει τα ομόθυμα αισθήματα του ελληνικού λαού παραμένει στα χαρτιά, ανεφάρμοστη. Αλλά όταν πετιέται στα σκουπίδια η ομόφωνη απόφαση της Βουλής, η απόφαση του ελληνικού λαού, τίθεται ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας που μας αφορά όλους.

Και οι ελληνικές κυβερνήσεις; Συνεχίζουν να βαυκαλίζονται ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα βοηθήσουν την Ελλάδα ενάντια στην Τουρκία. Αναβαθμίζουν χρόνο με το χρόνο τη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία μαζί τους. Εμπλέκουν τη χώρα μας στα φιλοπόλεμα, επικίνδυνα σχέδιά τους.

“Εμείς, οι λαοί των ενωμένων εθνών” είναι η φράση που ξεκινά ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ. “Εμείς, ο ελληνικός λαός”, σας λέμε ότι είστε με τη λάθος πλευρά. Επικαλούμαστε την ομόφωνη απόφαση των αντιπροσώπων μας. Εφαρμόστε τη τώρα. Διακόψτε κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.