1

Προϋπολογισμός πανδημίας με μειωμένα τα κονδύλια της υγείας

 Του Γεράσιμου Λιβατσάνου

Με ποιες λογιστικές αλχημείες κρύβουν την υποχρηματοδότηση. Ο εμπαιγμός των συνταξιούχων, υγειονομικών και ΑΜΕΑ

Δύο κραυγαλέα ψέματα συνιστούν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το επόμενο έτος όπως αυτή περιγράφεται τόσο στον προϋπολογισμό του 2022 όσο και στις ανακοινώσεις που έκανε αυτή την εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Ότι πρόκειται να αυξηθούν τα χρήματα που δαπανώνται για την δημόσια υγεία και ότι οι συνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες θα ενισχυθούν σημαντικά με ένα βοήθημα 250 ευρώ.

Το πλέον προκλητικό δείγμα της κυβερνητικής προπαγάνδας αποτελούν τα κονδύλια της υγείας, σε μία περίοδο που η πανδημία καλπάζει και χάνονται 80 έως 100 άνθρωποι ημερησίως. Το οικονομικό επιτελείο με μια σειρά λογιστικών αλχημειών επιχειρεί να παρουσιάσει κονδύλια του φετινού προϋπολογισμού αυξημένα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας «στο κρίσιμο πεδίο της υγείας, οι δημόσιες δαπάνες θα είναι αυξημένες το 2022, τόσο έναντι του 2021, όσο και έναντι του 2019. Οι συνολικές δαπάνες για την υγεία διαμορφώνονται στα 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022 ή στο 6,3% του ΑΕΠ, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Όμως όπως διευκρίνισε στην συνέχεια ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος στο ποσό αυτό η κυβέρνηση περιλαμβάνει το σύνολο των κονδυλίων του προϋπολογισμού, των δαπανών των εποπτευόμενων οργανισμών που έχουν ίδιους πόρους αλλά και τα δυνητικά κονδύλια που έχουν δεσμευθεί να διατεθούν σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών. Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε εάν συνυπολογιστούν οι προβλεπόμενες δαπάνες της γενικής κυβέρνησης τότε «το 2022 προβλέπονται πέντε δις διακόσια πενήντα εφτά εκατομμύρια ευρώ (5.257.000.000,00)» ενώ δαπανήθηκαν «το 2021, πέντε δισεκατομμύρια 217 εκατομμύρια (5.217.000.000,00). Σχολίασε με βάση αυτά πως «οι συνολικές δαπάνες είναι αυξημένες, παρότι προβλέπεται μείωση των προβλημάτων από την πανδημία και παρότι έγιναν, ήδη, τεράστιες επενδύσεις στο χώρο της υγείας». Ουσιαστικά δηλαδή εκτίμησε ότι η κατάσταση στην δημόσια υγεία δεν χρήζει πλέον μεγάλης βελτίωσης!

Διαβάστε περισσότερα στο prin.gr