1

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ!

ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ!    

Η πανδημία που ενέσκηψε έχει δημιουργήσει πρωτόφαντες καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από τον εγκλεισμό στο σπίτι, από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, από τις εικόνες δαντικής κόλασης στα νοσοκομεία της Ιταλίας, αλλά και από τον αγώνα των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας, που χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας και την υποδομή αγωνίζονται να κρατήσουν όρθιο ένα σύστημα υγείας διαλυμένο από τις πολιτικές και αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.  Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας συνοδεύτηκαν από “δώρα” εκατομμυρίων προς τους συνήθεις αποδέκτες (30 εκ. στους κλινικάρχες, 11εκ. για διαφήμιση σε καναλάρχες και εκδότες συν απαλλαγή χρεών ύψους 21 εκ., 11 εκ. στους εργολάβους των εθνικών οδών για απώλεια εσόδων από τα διόδια) αλλά και από έναν μεγάλο όγκο μέτρων συμπίεσης εργατικών δικαιωμάτων και εισοδημάτων. Μέτρων που ακολούθησαν κατά πόδας και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Ο χώρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ειδικότερα τα ιδιωτικά σχολεία δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός νυμφώνος. Ήδη, 17 εκπαιδευτήρια εισήγαγαν παρανόμως τους εκπαιδευτικούς τους στο καθεστώς των 800 ευρώ (530 το μήνα, δηλαδή λιγότερο από τον κατώτατο μισθό), ενώ άλλα επτά που είχαν πράξει το ίδιο, αναγκάστηκαν να «παγώσουν» την παράνομη απόφασή τους. Ακόμα χειρότερη η κατάσταση σε φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και Ι.Ε.Κ., όπου οι εκπαιδευτικοί, λόγω των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, είναι περισσότερο ευάλωτοι στις πιέσεις για μαύρη και απλήρωτη εργασία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις από την πρώτη στιγμή του κλεισίματος των σχολείων οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν με προγράμματα τηλεκπαίδευσης. Ο όγκος και η ένταση της δουλειάς στις σημερινές συνθήκες είναι σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι πριν την πανδημία και αυτό για τρεις τουλάχιστον λόγους: α) απαιτείται εξοικείωση με τις νέες μεθόδους εργασίας, β) χρειάζεται δημιουργία νέων σημειώσεων προσαρμοσμένων στον νέο τρόπο διδασκαλίας, γ) η διδασκαλία μέσω της οθόνης του υπολογιστή είναι ιδιαίτερα εξοντωτική συγκρινόμενη με τη δια ζώσης στην τάξη διδασκαλία. Είναι γνωστό πως η πολύωρη χρήση των υπολογιστών οδηγεί σε προβλήματα που αφορούν τον αυχένα, τους ώμους, τη μέση και την όραση ή τα επιδεινώνει αν αυτά υπάρχουν. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει προβλεφθεί και ειδικό επίδομα για τη χρήση υπολογιστή. Ακόμη, πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν για την αγορά πρόσθετου εξοπλισμού (κάμερες, γραφίδες, πίνακες, ακόμα και υπολογιστές, γιατί πού να φτάσει ένας υπολογιστής σε ένα σπίτι που οι δύο γονείς τηλε-εργάζονται και τα δύο παιδιά τηλε-εκπαιδεύονται;). Υπάρχει, όμως, και ένα επιπλέον στοιχείο: το άγχος και η αγωνία του εκπαιδευτικού να κατορθώσει μέσα σε δύσκολες συνθήκες να μεταδώσει τη γνώση, κάτι που συντελεί ακόμη περισσότερο στην εργασιακή εξάντληση.

Είναι σαφές ότι πολλοί σχολάρχες βρήκαν την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενοι και τη στάση του υπουργείου Παιδείας. Όσοι επιβίωσαν της κρίσης του 2010, μπόρεσαν και αποθήκευσαν «μεγάλες ποσότητες λίπους». Δεν πρέπει να πιστέψουμε τους ισχυρισμούς τους ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους εκπαιδευτικούς. Βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για περαιτέρω συμπίεση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών ή για να το πούμε λαϊκά «τώρα που βρήκαμε πιπέρι, ας βάλουμε και στα λάχανα».

Είναι ελπιδοφόρο ότι ο κλάδος ανησυχεί, συζητά, προβληματίζεται αλλά και αντιδρά. Η νικηφόρα απεργία, με σχεδόν καθολική συμμετοχή, στην Ιόνιο Σχολή (ο ιδιοκτήτης πλήρωσε τους εκπαιδευτικούς για το Μάρτιο από 50 ως 100 ευρώ ενώ εργάζονταν σε πλήρες πρόγραμμα από την πρώτη ημέρα), είναι ένα σημάδι αισιοδοξίας. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για ό,τι συμβαίνει στον χώρο μας, στην ιδιωτική εκπαίδευση γενικότερα αλλά και στο εργασιακό τοπίο στο σύνολό του. Να είμαστε σε εγρήγορση γιατί δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την απόσυρση της ΠΝΠ και των απαγορεύσεων μετά τη λήξη του συναγερμού. Είναι σίγουρο, ότι η οικονομική κρίση που συνοδεύει και θα ακολουθήσει την υγειονομική θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς μας. Καλούμε το ΔΣ του ΣΙΕΛ να βρίσκεται σε ετοιμότητα και το επόμενο χρονικό διάστημα να συγκαλέσει γενική συνέλευση του σωματείου ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Οι εκπαιδευτικοί στην Ιόνιο, άλλωστε, έκαναν τηλε-συνέλευση με 90 συναδέλφους και ομόφωνη την απόφαση για απεργία. Στη γενική συνέλευση α) να υπάρξει μία εικόνα για το τι συμβαίνει στον εργασιακό μας χώρο, β) να γίνει ένας απολογισμός σχετικά με το τι έχει πράξει η διοίκηση του σωματείου, γ) να πάρουμε αποφάσεις για σχολεία όπου γίνονται παρανομίες.

  • Κανείς εκπαιδευτικός στο καθεστώς των 530 ευρώ το μήνα. Πλήρης μισθός για όλους σύμφωνα με τις ώρες του διοριστήριου.
  • Μισθός για όλους τους εργαζόμενους, επίδομα για τους άνεργους.
  • Γενναία ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, εξοπλισμό, μέτρα προστασίας. Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας.

Μέσα σε αυτές τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες είμαστε έγκλειστοι και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα όταν βγαίνουμε, προστατεύουμε ο καθένας τον εαυτό του και το σύνολο. Δεν είμαστε όμως ούτε σιωπηροί, ούτε ανενεργοί! Η πρώτη απεργία στην εποχή των απαγορευτικών μέτρων έγινε από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Σε πολλούς εργασιακούς χώρους γίνονται κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες ενάντια σε απολύσεις και αυθαιρεσίες και κυρίως στα νοσοκομεία όπου γιατροί και προσωπικό απαιτούν ενίσχυση. Την Τρίτη 7 Απρίλη, παγκόσμια μέρα Υγείας, οι Ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία καλούν σε πανελλαδική κινητοποίηση το πρωί στις πύλες των νοσοκομείων. Να τη στηρίξουμε όπως μπορεί ο καθένας.     

Και σε αυτή την κρίση εμείς οι εργαζόμενοι είναι που κρατάμε την κοινωνία όρθια. Από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, μέχρι τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και τους ντελιβεράδες. Σε εμάς θα προσπαθήσουν, κυβερνήσεις και εργοδότες να φορτώσουν τις συνέπειες. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε.

Αν προσβάλλονται τα εργασιακά δικαιώματα ενός προσβάλλονται όλων και είμαστε εδώ για να τα υπερασπιστούμε.

 

ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ