1

Για τον Πατέλη η δικαιοσύνη μόνο τυφλή δεν είναι

 

του Βασίλη Λιόση

 

Τον αποφυλακίζουν ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ΧΑ. Περί Πατέλη ο λόγος. Γιατί τον αποφυλακίζουν ; Διότι το παιδί του έχει ψυχολογικά προβλήματα. Και ρωτάμε:

  1. Ένα παιδί με τέτοιου είδους προβλήματα πώς θα το καθοδηγήσει ένας πατέρας που ήταν μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που φωτογραφιζόταν με περίστροφα και που δήλωνε πως «ό,τι κινείται σφάζεται»;
  2. Πώς τα 10 χρόνια κάθειρξης έγιναν ξαφνικά μόλις ένα έτος; Πού έχει ακουστεί να εκτίει κάποιος το 10% της ποινής του;
  3. Τι ακριβώς σημαίνει το σκεπτικό του εισαγγελέα με βάση το οποίο «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών»; Το «δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα» σημαίνει πως υπάρχει έστω και μία μικρή. Αυτό δεν σημαίνει; Επομένως, αποφυλακίζεις κάποιον που έχει πιθανότητα τέλεσης και πάλι μιας βαριάς ποινικής πράξης; Και τι σημαίνει πως δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι τέλεσης ενός αδικήματος; Και γιατί οι συνθήκες αποκλείεται να επαναληφθούν; Από πού τεκμαίρεται κάτι τέτοιο; Ο νεοναζί πυρηνάρχης της ΧΑ δήλωσε ότι αποκηρύσσει τον ναζισμό και την εγκληματική δράση της οργάνωσης; Ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα της ΧΑ μετανοώντας ειλικρινά; Ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς του Παύλου Φύσσα; Αυτός δεν ήταν που καθοδήγησε τη δολοφονία του Παύλου, όπως αποδείχτηκε στο δικαστήριο; Το παραδέχτηκε ποτέ;
  4. Η αποφυλάκιση ενός ναζιστή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ανοίγει την πόρτα και για τους υπόλοιπους νεοναζί;

Η δικαιοσύνη στην περίπτωση Πατέλη όχι τυφλή δεν είναι αλλά έχει ορθάνοικτα μάτια. Στις περιπτώσεις, όμως, του Περικλή, της Ηριάννας, του Βασίλη Δημάκη, του Τάσου Θεοφίλου, του επονομαζόμενου «Ινδιάνου», ή παλαιότερα του φοιτητή με τα πράσινα σταράκια, υπήρξε απίστευτη ταλαιπωρία, παραλογισμός και αδικαιολόγητη εκδικητικότητα για ανθρώπους που δεν είχαν πράξει απολύτως τίποτα και αυτό αποδεικνυόταν εξ αρχής πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Ή αφορούσε έγκλειστους ανθρώπους όπως τον Βασίλη Δημάκη που διεκδικούσε να σπουδάσει από τη φυλακή κι έπρεπε να ξεσηκωθεί μεγάλης έκτασης διαμαρτυρία για να καταφέρει το αυτονόητο. Άνθρωποι έμειναν στη φυλακή για μήνες και χρόνια χωρίς κανένα λόγο με κατασκευασμένες κατηγορίες. Και στο τέλος αθωώθηκαν. Δυο μέτρα και δυο σταθμά. Τόσο εξόφθαλμα. Τόσο προκλητικά. Τόσο κυνικά.

Εν τέλει, τι σηματοδοτεί η απόφαση του εισαγγελέα; Όπως όλα δείχνουν η ΧΑ αποφάσισε να επανεμφανιστεί. Η αρχή έγινε στο αντιεμβολιαστικό κίνημα όπου ψάρευε στα θολά νερά, ενώ συνέχισε με το σχολείο της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη. Η απόφαση για την αποφυλάκιση του Πατέλη δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά πως αντικειμενικά υπάρχει προώθηση και στήριξη της ΧΑ. Κάποιοι έχουν αποφασίσει να βγάλουν ξανά το φίδι στους δρόμους.

Ας δούμε τώρα όλους αυτούς τους θλιβερούς υποστηρικτές της θεωρίας των δύο άκρων τι έχουν να πουν. Και κυρίως τι έχουν να πράξουν.

 

Πήραμε την εικόνα από σχετικό ρεπορτάζ του Ημεροδρόμου