1

Ποιοί οργανώνουν τις κινητοποιήσεις της «αντιπολίτευσης» στην Κούβα

 

 

Διαδηλώσεις υποστηριζόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καλεστεί την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου στην Κούβα.

Οι διαδηλώσεις ήταν σε συνέχεια του πορτοκαλί κινήματος που έλαβε χώρα το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του πολυεπίπεδου πολέμου (οικονομικός, κοινωνικός, μιντιακός) των ΗΠΑ, με στόχο την πρόκληση κοινωνικής αποσταθεροποίησης στο νησί της επανάστασης. Όπως και τότε, η 5η φάλαγγα δεν πέτυχε τον στόχο της, καθώς χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους για να περιφρουρήσουν τα κεκτημένα της επαναστατικής διαδικασίας, μετά από κάλεσμα του προέδρου Μιγκέλ Ντίας Κανέλ

 

Ομάδα Archipelago

Μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού, άρχισαν από τις 20 Σεπτεμβρίου να έρχονται επιστολές που ζητούσαν από τις κουβανικές αρχές την διεξαγωγή «ειρηνικών» διαμαρτυριών από μια ομάδα ονόματι «Archipelago». Στις 10 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες έκανε ξεκάθαρο ότι στο ξένο διπλωματικό σώμα που είναι διαπιστευμένο στην Αβάνα ότι η κουβανική κυβέρνηση «δεν θα ανεχτεί ποτέ ενέργειες ξένης κυβέρνησης στο έδαφός μας, που προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την χώρα».  Από την ανακοίνωση της πορείας, στις 22 Σεπτεμβρίου, μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 26 δηλώσεις από τους επίσημους ομιλητές και τα μέλη του Κογκρέσου Μάρκο Ρούμπιο, Μάριο Ντίας-Μπαλάρτ και Μαρία Ελβίρα Σαλασάρ, σημεώνει, προσθέτοντας πως «η κουβανική κυβέρνηση δεν μπορεί, σεβόμενη τις βασικές της υποχρεώσεις, να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να οργανώσουν και να προωθήσουν μια τέτοια πρόκληση. Το έχουμε πει με σαφή και άμεσο τρόπο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, τόσο μέσω επίσημων όσο και δημόσιων διαύλων».

Σύμφωνα με όσα έγγραψε η Κουβανή δημοσιογράφος Ρόσα Μίριαμ Ελισάλντε στο Peoples Dispatch, «η ιδιωτική ομάδα στο Facebook που αναφέρεται ως διοργανωτής της πορείας, Archipiélago, κάθε άλλο παρά μετριοπαθής είναι», καθώς «μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων της ομάδας υποστηρίζει τη συμβολική βία και τον πολιτικό αποκλεισμό όσων υπερασπίζονται το σοσιαλιστικό σχέδιο ή υποστηρίζουν τα κοινωνικά επιτεύγματα στην Κούβα».

Ο Άρνολντ Όγκαστ αναδεικνύει μέσω του Canada Files την υποστήριξη της συγκεκριμένης ομάδας σε βίαιες διαδηλώσεις, ενώ οι υποστηρικτές της ζητούν όξυνση του δολοφονικού αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του κουβανικού λαού. Ένα από τα αποτελέσματα του εμπάργκο είναι η πρόκληση ελλείψεων σε σύριγγες εν μέσω της πανδημίας Covid-19, παρότι η Κούβα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που κατάφερε να παράξει τα δικά της εμβόλια (Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να μάθετε πως να στηρίξετε την Πανευρωπαϊκή καμπάνια αλληλεγγύης «ΣΥΡΙΓΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ» της πρωτοβουλίας MediCuba).

 

Υποστήριξη από τη μαφία του Μαϊάμι

Η εξόριστη αστική τάξη του δικτατορικού καθεστώτος Μπατίστα υποστηρίζει ενεργά τις αντεπαναστατικές κινητοποιήσεις, θέλοντας να πάρει τη ρεβάνς και να επιβάλλει ξανά την κυριαρχία της στο νησί. Ο Ροτζέλιο Πολάνκο Φουέντες, επικεφαλής του Ιδεολογικού Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, κυκλοφόρησε μια καταγραφή μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ραμόν Σαούλ Σάντσες και του συντονιστή του Archipelago, Τζούνιορ Γκαρσία Αγκιλέρα.

Οι  αποχαρακτηρισμένες αναφορές του FBI αναφέρουν πως ο Αγκιλέρα εμπλέκεται σε απόπειρες βομβιστικής επίθεσης, με τη βοήθεια άλλων μελών της Omega 7. Η οργάνωση θεωρείτο από το FBI ως «η πιο επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες». Αναφέρεται ακόμα ως μέλος της οργάνωσης «Jóvenes de la Estrella», μιας ομάδας με την οποία πραγματοποίησε επίθεση με δυναμίτη στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι στις 17 Οκτωβρίου 1975.

 

Ηνωμένες Πολιτείες, o πραγματικός διοργανωτής των διαδηλώσεων

Στην ομιλία του στις 10 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας προσέθεσε πως «μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, αποκαλύφθηκαν οι επιδοτήσεις που είχε χορηγήσει η ομοσπονδιακή υπηρεσία USAID σε 12 οργανισμούς που εδρεύουν στη Φλόριντα, την Ουάσινγκτον και τη Μαδρίτη και ασχολούνται με την βιομηχανία κατά της Κούβας. Αυτή η κατανομή των 6.669.000 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα ήταν μόνο ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων που χορηγούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χορηγήθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2021». «Δεν υπάρχει κανένας νόμος, σε διεθνές επίπεδο ή στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας της Κούβας, που να χρησιμοποιεί την αμερικανική πρακτική για τη χρηματοδότηση ενεργειών και ατόμων που επιχειρούν να παραβιάσουν τη συνταγματική τάξη και το δικαίωμα των Κουβανών για ειρήνη και ηρεμία», κατέληξε.

Ο Ροτζέλιο Πολάνκο Φουέντες, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, κατήγγειλλε ένα εν εξελίξει μαλακό πραξικόπημα στα πλαίσια του μη συμβατικού πολέμου του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η Γιουγκοσλαβία, η Λιβύη, η Συρία, η Ουκρανία, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα είναι μερικά από τα παραδείγματα όπου έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι ενέργειες μη συμβατικού πολέμου». «Υπάρχουν επαρκώς τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν αυτές τις ενέργειες», προσέθεσε. «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο πραγματικός διοργανωτής και υποστηρικτής της πρόκλησης που έγινε τον Νοέμβριο, τα γεγονότα και οι δηλώσεις το αποδεικνύουν», δήλωσε ο Φουέντες. «Δεν έχουν φροντίσει να το κρύψουν. Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη συμμετέχουν άμεσα στη διεξαγωγή του».

Ο Ροντρίγκες καταδίκασε επίσης την Κυριακή τον πολιτικό και μιντιακό πόλεμο των ΗΠΑ κατά της Κούβας, ο οποίος περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση σε ιδιωτικά δίκτυα, από τους διακομιστές τους. Όπως έχουμε αναδείιξει, το διαδίκτυο αποτελεί ένας βασικός πυλώνας της επιχείρησης αλλαγής καθεστώτος, για τη στρατολόγηση και μισθοδοσία των πρακτόρων τους στο νησί. Όπως ανέδειξε ο Βαγγέλης Γονατάς, μέλος του «Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί-Αλληλεγγύη στην Κούβα» σε πρόσθατη δημοσίευσή του στο Cubania Griega, η νέα γενιά πρακτόρων στην Κούβα στρατολογείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες με συγκεκαλυμμένες χρηματοδοτείσεις όπως η δωρεά μέσω βραβείων. O λόγος σύμφωνα με τον ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ατζάμου Μπαράκα είναι πως «η Νικαράγουα, η Κούβα και η Βενεζουέλα αποτελούν μια τέτοια υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ», σε ότι αφορά «την υπόσχεση του σοσιαλισμού και την αντίστασή τους στον ταξικό πόλεμο των ΗΠΑ».

 

Διαβάστε περισσότερα στο thepressproject.gr