1

Η πολιτική της εταιρείας

 

της Μ. Θαλασσινού Καϋμενάκη

 

Κατ’ αρχάς θεωρώ πως είναι τραγικό τον 21ο αιώνα να υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται τα βασικά αγαθά (για να μην πω την τρομακτική φράση να υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν), όταν γύρω μας έχει συσσωρευτεί τόσος πλούτος από το ανθρώπινο μόχθο.

Αναφέρομαι στο συμβάν που έγινε πριν λίγες μέρες σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας super market στο Ίλιον, όπου μια κυρία, λόγω φτώχειας, έκρυψε στην τσάντα της κάποια τρόφιμα και πιάστηκε από τους υπεύθυνους της εταιρείας.

Τι κι αν οι άλλοι πελάτες ζήτησαν να πληρώσουν την αξία των πραγμάτων, τι κι αν οι αστυνομικοί στο τμήμα ζήτησαν κατανόηση από τους υπεύθυνους (μπράβο τους που στάθηκαν στη σωστή πλευρά), οι υπεύθυνοι ήταν ανένδοτοι. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, υποστήριξαν. Αυτοί ακολουθούν εντολές. Πάλι καλά που αρκέστηκαν σε μια μήνυση και δεν ζήτησαν και σταύρωση. Προφανώς δεν κατάλαβαν ποτέ πως άλλο πράγμα είναι να είσαι ευσυνείδητος εργαζόμενος και άλλο πράγμα είναι να είσαι ντόπερμαν.

Αν μπορούσαμε να κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν, οι συγκεκριμένοι “κύριοι” θα ήταν εξαιρετικοί υπάλληλοι και σε κάποια άλλη εταιρεία που ονομαζόταν  ΑΟΥΣΒΙΤΣ-ΜΠΙΡΚΙΝΑΟΥ (κορυφαία φίρμα της εποχής της), ή σε κάποια άλλη που λεγόταν ΜΠΟΥΧΕΝΒΑΛΝΤ κλπ. Δεν έχει σημασία τι θα έκαναν, εφόσον απλά θα ακολουθούσαν εντολές της Εταιρείας. Βέβαια μετά το σάλο που έγινε, τα πήραν όλα πίσω και έβγαλαν και ανακοίνωση που μας έλεγε πως άλλη είναι η πολιτική τους. Έγινε παρεξήγηση όπως λέει και το τραγούδι.

Θα πρέπει να καταλάβουν όλα αυτά τα καθάρματα, κι όλες αυτές οι πρόστυχες πολιτικές, πως πρώτα απ’ όλα και πάνω από όλα οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι και πρέπει να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι και όχι σαν κτήνη.

ΥΓ. Να υπενθυμίσω, επίσης, πως πριν από μερικά χρόνια η ίδια εταιρεία είχε απολύσει νεαρή μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας. Η κοπέλα μετά τη λήξη της βάρδιας θα πήγαινε να πάρει το παιδί της από τον παιδικό σταθμό. Ο υπεύθυνος είχε απαιτήσει από τη μητέρα να κάνει και την επόμενη βάρδια αδιαφορώντας για το μικρό παιδί. Όταν φούντωσαν οι διαμαρτυρίες έξω από τα καταστήματα, τότε πήραν πίσω την απόλυση. Είχε γίνει και τότε παρεξήγηση.