1

ΠΟΜΠΕΟ=ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ: Σάββατο 5/10, 12μμ στα Προπύλαια

Ανακοίνωση του Πανελλαδικού Αντιπολεμικού Κινηματικού Συντονισμού (Π.Α.Κ.Σ.)

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική της υποταγής στων ευρωατλαντισμό που υπηρέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ετοιμάζεται να υποδεχτεί το γεράκι του αμερικάνικου ΥΠΕΞ Μαϊκ Πομπέο, δίνοντας του κυριολεκτικά γη και ύδωρ. Όπως έχει προαναγγελθεί, η επίσκεψη Πομπέο στοχεύει στην ανανέωση κι επέκταση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι νέες αμερικανονατοικές βάσεις στη χώρα και ακόμη πιο βαθιά πρόσδεση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς. Όπως αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα του αστικού τύπου, «η υπογραφή της συμφωνίας αυτής εντάσσεται στο ευρύτερο αμερικανικό στρατηγικό σχέδιο που θέλει την Ελλάδα ως κρίκο μιας αλυσίδας “μετωπικών κρατών” (front states) μαζί με την Πολωνία και το Ισραήλ, ώστε να διαμορφώνουν ένα “νοητό τόξο ανάσχεσης” σ’ ένα γεωπολιτικό περιβάλλον επιστροφής στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων».

Στην παραπάνω κατεύθυνση, ηδη έχουμε την τοποθέτηση των αμερικανικών drones στη Βάση της Λάρισας, τα οποία επιχειρούν από την Κριμαία μέχρι την Β. Αφρική, όπως αντίστοιχα τα αμερικανικά ελικόπτερα από το Στεφανοβίκειο όπου έχει εγκατασταθεί η αμερικάνικη Ταξιαρχίας Αεροπορικής Μάχης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα συζητιέται επιπλέον, η μεταστάθμευση στη Λάρισα ιπτάμενων τάνκερ, αλλά και επιπλέον drones από την Σικελία, πέρα από αυτά που έχουν ήδη εγκατασταθεί. Σχεδιάζεται ακόμα η στρατιωτικοποίηση ενός τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η χρήση του από το αμερικανικό Ναυτικό ως νέα αμερικάνικη βάση, που σύμφωνα με τον ίδιο τον Αμερικανό πρέσβη συνδέεται με την «απόκρουση» της Ρωσίας, ενώ στον Άραξο διαπραγματεύονται την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων. Στην Σούδα, έχει μπει από το καλοκαίρι στο κυνήγι κατά των προσφύγων, υποδεχόμενη το λεγόμενο «Λιμενικό της Λιβύης» το οποίο και εκπαιδεύτηκε στο εκεί Κεντρο Εκπαιδευσεως Ναυτικης Αποτροπης του ΝΑΤΟ, με την πρωτοφανή μυστικότητα από μεριάς των αστικών ΜΜΕ. Ακόμα, το ΚΕΝΑΠ αξιοποιήθηκε πρόσφατα και στην τριεθνή άσκηση με τη «NOBLE DINA 2018» που συνδιοργανώνεται ετησίως από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με το Ναυτικό των ΗΠΑ και το Ναυτικό του Ισραήλ. Θυμίζουμε ότι η βάση στη Σούδα, έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας. Σήμερα ο ρόλος της ως ορμητήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι ακόμα σημαντικότερος, ενόψει της πολεμικής κλιμάκωσης κατά του Ιράν.

Το τυρί στην φάκα για τον ελληνικό λαό είναι η υποτιθέμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» και «ασφάλεια» της χώρας έναντι της Τουρκίας, αλλά και οι υποσχέσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων από τη σύμπραξη  πολυεθνικών κολοσσών με ντόπια μονοπώλια. Πόσο ασφαλής μπορεί να νιώθει ο ελληνικός λαός όταν ολόκληρες περιοχές της χώρας μετατρέπονται σε ορμητήρια και η Μεσόγειος σε πεδίο βολής ξένων στρατευμάτων; 

Όλοι στον δρόμο του αγώνα! Να ορθώσουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην Ελληνο-Αμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά, που ετοιμάζεται να  υπογράψει και να επεκτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, πατώντας στο έδαφος που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Χρέος όλων των αντιπολεμικών και αντιμπεριαλιστικών δυνάμεων πρέπει είναι η κοινή δράση για να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί το κίνημα και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ο Πομπέο είναι ανεπιθύμητος!
Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου!