1

Η πραγματική, αλλά και συμβολική, σημασία της φετινής Πρωτομαγιάς

 

 

του Διονύση Περδίκη

 

 

Η πολιτική της κυβέρνησης δε σώζει…

            …αλλά σκοτώνει και καταστρέφει ζωές…

Η κυβέρνηση, με τη βοήθεια της προπαγάνδας των κυρίαρχων ΜΜΕ της ολιγαρχίας, χτίζει ένα μύθο σύμφωνα με τον οποίο αποφύγαμε μια εκατόμβη θυμάτων από την πανδημία του κορονοϊού, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ιταλία,

 • χάρις στην έγκαιρη παρέμβασή της,
 • και στην υπακοή του λαού -στη βάση της «ατομικής ευθύνης»-
 • στα μέτρα που αποφάσισε και επέβαλε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική!

Η κυβέρνηση:

 • Μαζί με όλες τις προηγούμενες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της σημερινής «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ, κατέστρεψε τα δημόσια συστήματα υγείας, πρωτοβάθμιας φροντίδας, πολιτικής προστασίας κοκ με τις ευρωενωσιακές πολιτικές «μνημονιακής λιτότητας» και ιδιωτικοποιήσεων. Σημειώνουμε ότι επιστήμονες με συμβουλευτικό ρόλο στα δυτικά καπιταλιστικά κράτη είχαν προειδοποιήσει, έγκαιρα και επανειλημμένα, ότι μια τέτοια πανδημία ήταν απλά θέμα χρόνου.
 • Είχε πολλές εβδομάδες, αν όχι μήνες, για να οργανώσει την άμυνα του λαού απέναντι στην πανδημία, μετά το ξέσπασμά της στην Κίνα. Ωστόσο, πιάστηκε στον ύπνο και της ξέφυγε η αρχική μετάδοση της ασθένειας στην Ελλάδα!… Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι του …«πολέμου στον αόρατο εχθρό» προηγήθηκε η συζήτηση των κυβερνητικών στελεχών για το αν …κολλάμε με τη θεία κοινωνία
 • Μάλιστα, δεν ετοιμάζεται έγκαιρα ούτε καν για την πιθανότατη επόμενη φάση της επιδημίας, το Φθινόπωρο ή και νωρίτερα. Είμαστε ακόμη χωρίς διαγνωστικά τεστ, επαρκείς ΜΕΘ, μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, υλικά προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και παρακολούθησης στο σπίτι, κοκ…
 • Παρόλ’ αυτά αντιστρέφει, πλέον, τη μέχρι σήμερα πολιτική της, προχωρώντας σε προοδευτική χαλάρωση των μέτρων με τρόπο που αντιφάσκει εμφανώς με προηγούμενες επιλογές της (πχ για τα σχολεία, επιχειρήσεις όπως τα κομμωτήρια, τη χρήση μασκών, κοκ), παίζοντας με τη ζωή και την υγεία του λαού, κι εξυπηρετώντας σκανδαλωδώς οικονομικά συμφέροντα!
 • Ευθύνεται ήδη για άδικους θανάτους λόγω της ανεπάρκειάς της (πχ σχετικά νέων, χωρίς άλλα προβλήματα, ασθενών, στο σπίτι τους), συμπεριλαμβανομένων αυτών σε γηροκομεία και ιδιωτικές κλινικές που επιτρέπει να λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός των θυμάτων, ένα αποτέλεσμα συγκρίσιμο με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, οφείλεται εν μέρει στην κοινωνικά ευσυνείδητη συμπεριφορά του λαού μας, και, κυρίως, σε λόγους άσχετους με την κυβέρνηση (η νοτιο-ανατολική Ευρώπη είναι στην περιφέρεια των παγκόσμιων δικτύων μεταφορών στους χειμερινούς μήνες).

Υγειονομικά μέτρα, όχι καταπάτηση εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων!

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επέλεξε να πάει σε αυτόν τον «πόλεμο» ενάντια στον «αόρατο εχθρό», τον κορονοϊό, με τον «λαό στον γύψο», κλεισμένο στο σπίτι του, να ασχολείται με το να στέλνει SMS στην αστυνομία για να κάνει βόλτα στον …ανοιχτό αέρα!

Χρησιμοποιεί:

 • το φυσιολογικό φόβο του λαού για την υγεία του με βάση την υπαρκτή απειλή της πανδημίας (συνδυασμένη με τη δική της ανεπάρκεια…),
 • και την επιστημονική αναγκαιότητα για μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή και -κατά τόπους και κατά περίπτωση- απομόνωσης,

για να τρομοκρατήσει,

προκειμένου να βάλει «όλη τη κοινωνία σε καραντίνα», και να καταστείλει προληπτικά κάθε συνδικαλιστική ή πολιτική δραστηριότητα που θα εναντιωνόταν στη πολιτική της,

…ώστε…

…να εξαπολύσει μαζί με τις μεγάλες επιχειρήσεις και εργοδότες, έναν πραγματικό -αυτή τη φορά- πόλεμο ενάντια σε αυτόν που μάλλον αντιλαμβάνεται ως «εσωτερικό εχθρό», τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας!

Είμαστε Υπεύθυνοι… όχι Κορόιδα!

Ενδεικτικά:

Αυτά, και άλλα πολλά που αν ψάξει κανείς αρκετά σε εναλλακτικά ΜΜΕ μπορεί να ανακαλύψει… και όλα νομοθετημένα με ΠΝΠ!

Τώρα «που βρήκε παπά», επιλέγει, σε αυτές τις συνθήκες, «να θάψει και 5-6», ψηφίζοντας και αντιλαϊκά νομοσχέδια (πχ το περιβαλλοντοκτόνο, αυτό για την εκπαίδευση, ή αυτό για τον περιορισμό των διαδηλώσεων)!

Να πληρώσει η πλουτοκρατία την κρίση της!

Ήδη εκτοξεύεται η ανεργία, εξαπλώνεται η απόλυτη εξαθλίωση, ή και η πείνα στα λαϊκά στρώματα, πριν καν μπούμε βαθιά στην καπιταλιστική κρίση· μια κρίση, η οποία υπέβοσκε ήδη στις περισσότερες χώρες, ως μακροχρόνια ύφεση ή/και ασθενή ανάκαμψη, αλλά προβλέπεται οξύτατη μετά την πυροδότησή της από την πανδημία!

 

Δεν είναι «συμβολική» αργία, αλλά πραγματική απεργία!

Όπως συνάγεται από τα παραπάνω, η επίθεση που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση ενάντια στην εργατική τάξη και το λαό, και προς όφελος της ντόπιας ολιγαρχίας και του ξένου μεγάλου κεφαλαίου, είναι απολύτως πραγματική και ήδη καταστρέφει ζωές!

Άλλωστε, οι εργαζόμενοι δεν εργάζονται «συμβολικά» καθημερινά σε επικίνδυνους χώρους εργασίας, δεν απολύονται και δεν μπαίνουν σε αναστολή «συμβολικά», ούτε θα στοιβάζονται «συμβολικά» σε λίγες μέρες στα ανεπαρκή μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο ΣΕΒ δε ζήτησε «συμβολικά» να ανασταλούν οι καλοκαιρινές άδειες των εργαζομένων.

Ούτε οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, αρκετοί από τους οποίους κατατάσσονται στις «ευπαθείς» ομάδες, θα προσέλθουν «συμβολικά» στα γνωστά «ανήλιαγα στενά» που αποκαλούνται σχολικά κτίρια σε πολλές περιπτώσεις στη χώρα μας.

Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμάμε και τους συμβολισμούς…

Το αστικό πολιτικό προσωπικό αφού στο ιστορικό παρελθόν προσπάθησε να «καταργήσει τη ταξική πάλη» …στη Βουλή, και αφού μίλησε «για το τέλος της ιστορίας», σήμερα επιχειρεί στη …κουλο-βοναπαρτική του εκδοχή να «μεταθέσει τη Πρωτομαγιά»… ως αν να είναι στο χέρι του, ή ως αν να πρόκειται για μια οποιαδήποτε αργία που αφορά τα μπάνια ή τα γλέντια του λαού…

Στη φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να δεχθεί ένα πλήγμα αυτή η προσπάθεια που γίνεται για να κυριαρχήσει στο λαό ένα είδος κοινωνικής συνείδησης φοβισμένης για τη ζωή της, κλεισμένης στον εαυτό της στη προσπάθεια για ατομική επιβίωση, και πλήρως υποταγμένης στη καπιταλιστική εξουσία.

Αυτό δε γίνεται, βέβαια, κηρύσσοντας απεργία κυριολεκτικά στο παρά πέντε, όπως έκανε η ηγεσία της ΓΣΕΕ, ξυπνώντας μετά από εβδομάδες αφωνίας από όταν μας δήλωσε ότι η «πανδημία δεν είναι ταξική»

Ούτε, όμως, και κλίνοντας τη φράση «συμβολική κινητοποίηση» σε όλες της τις εκδοχές, όπως ο γγ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, κάτι που ελπίζουμε να μην υπονοεί μια πολιτική γραμμή μετριασμένης συμμετοχής, πχ με ολιγομελείς διεσπαρμένες αντιπροσωπείες, όπως αναφέρουν ρεπορτάζ του φιλο-κυβερνητικού τύπου

Αντιθέτως, αν συμβολίζει κάτι η Πρωτομαγιά είναι την ανειρήνευτη ταξική πάλη!

Τον συμβολισμό αυτόν τον θεμελιώνουν οι νεκροί της τάξης μας,

 • τόσο σε «ειρηνικές» περιόδους όπως στην Πρωτομαγιά του ’36,
 • όσο και σε περιόδους «πολέμου» (εναντίον σιδερόφραχτων και όχι «αόρατων» εχθρών),
 • ή και «πολεμικής οικονομίας» (κατά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις Μακρόν, Μητσοτάκη κοκ),

με αποκορύφωμα τη θυσία των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών της εθνικής αντίστασης στην Καισαριανή το 1944!

Άλλωστε, οι απαραίτητες αποστάσεις και άλλα μέτρα ασφαλείας είναι απολύτως συμβατά με τη μαζικότητα των διαδηλώσεων, κάτω από τον ανοιχτό ηλιόλουστο ουρανό της πατρίδας μας. Οι κινητοποιήσεις μπορούν να επιμηκυνθούν σε έκταση, αντί να περιοριστούν σε μαζικότητα. Το εργατικό-λαϊκό κίνημα έχει εμπειρία και γνωρίζει πως να περιφρουρήσει πολύπλευρα τις κινητοποιήσεις του. Εμπιστευόμαστε τους συναδέρφους στη δουλειά και συντρόφους στον αγώνα, κι όχι την κυβέρνηση που μας καλεί να «μείνουμε σπίτι» κατά την Εργατική Πρωτομαγιά!

Είναι ώρα, λοιπόν, να «σηκώσουμε το γάντι» και να στείλουμε ένα μήνυμα-τελεσίγραφο, τόσο συμβολικό, όσο και άμεσο και πραγματικό, στη κυβέρνηση και στην ολιγαρχία για τα συμφέροντα της οποίας εργάζεται:

ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ!

Τη Πρωτομαγιά ο οργανωμένος λαός ας υποχρεώσει με την κινητοποίησή του τη κυβέρνηση και τους εργοδότες να πάρουν μέτρα προστασίας των λαϊκών στρωμάτων, τόσο τα επιστημονικά αναγκαία υγειονομικά, όσο και τα εργασιακά και οικονομικά (βλ. ανακοίνωση Συλλόγου Μαρξ. Σκέψης «Γ. Κορδάτος»)!

 

Ο λαός θα σώσει τον λαό…

                  …με αλληλεγγύη, οργάνωση και αγώνα…

                        …για υγεία, δουλειά, δικαιώματα!

 

https://www.youtube.com/watch?v=4__PmQSAlYc