1

Τα προνόμια των εμβολιασμένων και το άλλοθι της κυβέρνησης

 

της Αποστολίας Ντόμαρη

 

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει διάφορα προνόμια που θα έχουν στο εξής οι εμβολιασμένοι και τις διαφορές που θα έχουν με τους μη εμβολιασμένους. Έτσι, όσοι κάνουν το εμβόλιο θα απολαμβάνουν πιο εύκολα και πιο φθηνά την ψυχαγωγία τον πολιτισμό και τα ταξίδια.

Πέραν του ότι δημιουργούνται κόσμοι δύο ταχυτήτων, για όσους κάνουν και για όσους δεν κάνουν το εμβόλιο, οδηγεί την κοινωνία να κατηγορεί η μία ομάδα την άλλη για τα υγειονομικά και οικονομικά προβλήματα που ακολουθούν. Εφημερίδες αναφέρουν πως εάν δεν εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, θα έχουμε επόμενο λοκντάουν από Σεπτέμβρη.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση καταφέρνει να μετατοπίσει την ευθύνη της όλο αυτό το διάστημα στους ανεμβολίαστους και να ξεχάσει ο κόσμος την συνεχόμενη αδιαφορία απέναντι στις υγειονομικές και οικονομικές ανάγκες του λαού, και έτσι ρίχνει τις ευθύνες της στους αντιεμβολιαστές/ανεμβολίαστους.

Βεβαίως, η πλειοψηφία όσων υποστηρίζουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι είτε ακροδεξιές οργανώσεις είτε αμαθής κόσμος που δεν συμμερίζεται την επιστήμη. Όσων αφορά το δεύτερο, η κερδοφορία του κεφαλαίου και ο συνεχής ανταγωνισμός φαίνεται πως στον καπιταλισμό λειτουργούν εις βάρος της επιστήμης, αφού το σύστημα δεν προωθεί την επιστήμη και τη γνώση για την ανάπτυξη της κοινωνίας και του ατόμου, αλλά αντίθετα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου. Επομένως, η ρίζα του αντιεμβολιαστικού κινήματος βρίσκεται στον τρόπο που λειτουργούν οι παραγωγικές σχέσεις στο καπιταλιστικό σύστημα.

Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να σταματήσει ο εμβολιασμός να είναι ατομική ευθύνη, αλλά κρατική:

  • Με ευθύνη του κράτους να υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τις πανδημίες, τα εμβόλια και την επιστημονική γνώση.
  • Απαιτείται αύξηση του εξοπλισμού και στελέχωση του προσωπικού, με κρατική χρηματοδότηση.
  • Να παρέχονται τα εμβόλια που πληρούν τα επιστημονικά κριτήρια σε όλους δωρεάν.