1

Ψήφισμα συμπαράστασης προς τα ελληνικά παν/μια του ακαδ/κού συμβ/λίου του Παν/μίου Paul-Valéry, Μονπελιέ

 

Το ακαδημαϊκό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Paul-Valéry του Μονπελιέ εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης προς τα ελληνικά πανεπιστήμια, ενόψει της ψήφισης του Νόμου κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Σε πρόχειρη μετάφραση το ψήφισμα:

“Σε μια συγκυρία πανδημίας και εγκλεισμού, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να δημιουργήσει αστυνομία στα πανεπιστήμια, εξουσιοδοτημένη με το να κάνει περιπολίες στα ιδρύματα και να μην απευθύνεται  σε κανένα πανεπιστημιακό όργανο διοίκησης.  Αυτή η απόφαση έρχεται  ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης εκστρατείας δυσφήμησης των πανεπιστημίων και παραπληροφόρησης της ελληνικής κοινής γνώμης σχετικά με την υποτιθέμενη εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια.

Το ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Paul-Valéry Montpellier 3, που συνεδρίασε στις 9 Φεβρουαρίου 2021, βλέπει στα μέτρα αυτά μια προσπάθεια ανάλογη  με την προσπάθεια τερματισμού του πανεπιστημιακού ασύλου [που ισχύει στη Γαλλία]  που επιχείρησε η γαλλική κυβέρνηση με τον προγραμματικό νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα. Το  ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Paul-Valéry Montpellier 3 στηρίζει τους Έλληνες πανεπιστημιακούς, τους συλλόγους των πανεπιστημιακών καθηγητών και των φοιτητών που αντιτίθενται σ’ αυτό το νομοσχέδιο, καθώς πρόκειται για παραβίαση της αρχής του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν πρέπει να μεταμορφωθούν σε χώρους επιτήρησης και καταστολής, διότι κάτι τέτοιο απειλεί και υπονομεύει την δημοκρατία και την ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και την κοινωνία.”

[Ομόφωνο ψήφισμα]