1

Ρεπορτάζ Λ. Βατικιώτη και Δ. Κωστάκου από την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

 

ΔΕΘ 2021: Πρωθυπουργικές εξαγγελίες κατώτερες των περιστάσεων

 

Πηγή: NewsCenter

 

Σε μια πολυεπίπεδη προσπάθεια ενίσχυσης του φθαρμένου πολιτικού του προφίλ εξελίχθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το βράδυ του Σαββάτου 11 Σεπτεμβρίου.

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Η μάχη των εντυπώσεων ξεκίνησε με το επικοινωνιακό τέχνασμα της «τοποθέτησης» νέων ανθρώπων στις πρώτες σειρές του Βελίδειου, εκεί που συνήθως κάθονταν πολιτειακοί κι άλλοι παράγοντες, υπουργοί και υψηλοί προσκαλεσμένοι. Αρκούν όμως μερικά πλάνα για να διασκεδάσουν τις ματαιωμένες ελπίδες 40.000 μαθητών που έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής; Για την Νέα Δημοκρατία μάλλον ναι. Κι αν προσθέσουμε και 50 GB δωρεάν δεδομένα το μήνα για τους έφηβους 15 ως 17 ετών ως κίνητρο για να εμβολιαστούν, τότε σίγουρα ναι!

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε αρχικά να παρουσιάσει μια ψεύτικη εικόνα για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του θέλοντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση της οικονομίας που υποβαθμίζεται ραγδαία καθώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα φθηνού εργατικού δυναμικού και παρίας στις επενδύσεις και την τεχνολογία. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 κατά 16,2% και την αναπροσαρμογή του στόχου της μεγέθυνσης από 3,6% σε 5,9% για φέτος. Απέκρυψε ωστόσο ότι ακόμη και την 1/1/2022 η Ελλάδα αν δεν θα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες στο ΑΕΠ λόγω της πανδημίας θα είναι σίγουρα μιας από τις χώρες με μείωση ρεκόρ, επειδή η ύφεση του 2020 ήταν από τις κορυφαίες σε όλη την Ευρώπη. Κι η μεγέθυνση του 2021 δεν καλύπτει τις απώλειες του 2020.

Ο πρωθυπουργός επίσης εξήρε την αύξηση των καταθέσεων κατά 35 δισ. ευρώ αποκρύπτοντας ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των αποταμιεύσεων οφείλεται σε εταιρικό αποθησαυρισμό που αποτελεί το πιο πειστικό κριτήριο για τον άστοχο σχεδιασμό των μέτρων ανακούφισης. Δείχνουν ότι μέρος τους κατευθύνθηκε εκεί που δεν έπρεπε. Κι αντί να διοχετευθεί στην κατανάλωση αύξησε ήδη παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Καμαρώνοντας ο πρωθυπουργός για τα ποσά που έριξε το ελληνικό δημόσιο στην μάχη για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις της πανδημίας απέκρυψε ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αυτών των 41 δισ. ευρώ αύξησαν ήδη ή θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος. Ενεργοποίησαν δηλαδή τη γνωστή ωρολογιακή βόμβα επάνω στην οποία νωχελικά και υπομονετικά κάθεται το ελληνικό κράτος…

Το δεύτερο μέρος της πρωθυπουργικής ομιλίας, των εξαγγελιών, ήταν αναντίστοιχο των περιστάσεων, όσο κι αν πολλές μειώσεις φόρων ήταν αναγκαίες κι αναμενόμενες, για παράδειγμα η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους ως το τέλος του 2022, η κατάργηση ή μείωση αναλόγως της ηλικίας του ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών, κ.α.

Για το μείζον θέμα των ημερών, τις αυξήσεις στις τιμές των πιο βασικών ειδών κατανάλωσης, ο πρωθυπουργός δεν είπε απολύτως τίποτε! Το μέτρο για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, δημιουργία ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ως αντίκρισμα είχε έναν ευσεβή πόθο την κάλυψη του 80% των αυξήσεων στους λογαριασμούς που μένει να αποδειχθεί. Για τις τεράστιες αυξήσεις στα υπόλοιπα είδη, από το φυσικό αέριο και τα κηπευτικά μέχρι τις ηλεκτρικές συσκευές, δεν έκανε καμιά εξαγγελία πέρα από την απειλή να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι διατάξεις περί αισχροκέρδειας. Η αλήθεια όμως είναι ότι η εν λόγω Επιτροπή έχει αποδειχθεί μηχανισμός συγκάλυψης και νομιμοποίησης των πάσης φύσης καρτέλ. Από τον Τύπο, μέχρι τις εταιρείες κινητής και τα σούπερ μάρκετ. Αρκεί να θυμηθούμε την εσπευσμένη αλλαγή ηγεσίας, την επομένη κιόλας των εκλογών… Η κυβέρνηση έτσι έδωσε το πράσινο φως στις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να συνεχίσουν τις αυξήσεις  στις τιμές, που μειώνουν κάθετα το διαθέσιμο εισόδημα εργαζομένων, ελευθεροεπαγγελματιών και συνταξιούχων.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση αν ήθελε μπορούσε να ανακοινώσει μέτρα ανακούφισης που θα στήριζαν το εισόδημα και θα έστελναν επίσης μήνυμα στα οικονομικά κέντρα. Θα μπορούσε για παράδειγμα να μειώσει τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε καύσιμα και αλκοολούχα, μιας και θα έχει υπερ-έσοδα λόγω των ανατιμήσεων. Δέσμια ωστόσο μιας νεοφιλελεύθερης λογικής που αρνείται να παρέμβει στη λειτουργία της αγοράς, άφησε την ακρίβεια να εξελίσσεται ανεμπόδιστα.

Ταυτόχρονα, οι φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις που θα προβούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις φανερώνει την ώθηση που δίνει η κυβέρνηση στα σχέδια γιγαντισμού των επιχειρήσεων και μονοπώλησης της αγοράς. Την ίδια ώρα που κόπτεται για τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τον κλείνει σε όλες τις πτώσεις… Μάλιστα, μην ξεχνάμε ότι η διαδικασία της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου συντελείται με μεγάλους χορηγούς εμάς τους ίδιους, μιας και το οικονομικό κίνητρο είναι οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές που μένουν αμετάβλητοι όταν θα μπορούσαν να πέσουν για να μειώσουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας ενώ αποδεικνύονται «λάστιχο» όταν οι μεγάλες επιχειρήσεις θέλουν να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός «στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών» μένει να αποδειχθεί ποιούς θα ωφελήσει πρωτίστως. Η δήλωση ότι «τα περισσότερα νοικοκυριά το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021» δεν προσφέρει καμία εγγύηση ανακούφισης των φτωχών κι όσων μένουν σε λαϊκές γειτονιές. Γιατί, αν επαναληφθεί το προηγούμενο παράδειγμα του 2019 τότε οι κατ’ εξοχήν κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν ιδιοκτησίες αξίας 1 εκ. ευρώ. Είναι η νεοφιλελεύθερη εκδοχή της κοινωνικής δικαιοσύνης…

Συνολικά, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες ήταν υποδεέστερες ακόμη και των προσδοκιών που είχαν διαμορφωθεί κι αν κάτι δείχνουν είναι τη συνέχιση της σημερινής νεοφιλελεύθερης, αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής.

 

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο του Λ. Βατικιώτη

 

 

 

Μονόλογος σε επανάληψη η συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

 

 

Πηγή: NewsCenter

 

Σε αποτυχία εξελίχθηκε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Η συνέντευξη ισοδυναμούσε με φιάσκο όχι μόνο λόγω των απαντήσεων που έδωσε στις ερωτήσεις, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν από αναμενόμενες έως ευνοϊκές, βοηθούσαν δηλαδή τον πρωθυπουργό να προβάλει το κυβερνητικό έργο. Ο πρωθυπουργός παρόλα αυτά έχασε την ευκαιρία που του προσφέρθηκε επειδή δεν μπορούσε να κρύψει την αμηχανία που του προκαλούσε το τετράπτυχο πυρκαγιές – ανασχηματισμός – ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ – ανατιμήσεις. Οι απαντήσεις που έδωσε, παρότι μάλιστα το Σάββατο επανέλαβε τη συγγνώμη για την ανικανότητα αντιμετώπισης της φωτιάς στην Εύβοια, δεν ήταν καθόλου πειστικές, μιας και επανέλαβε χιλιοειπωμένες κοινοτοπίες, διανθισμένες με μεγαλοστομίες όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει ένα θετικό, ελκτικό όραμα για τη νεολαία.

Αναμφισβήτητα, η στιγμή που ξεχώρισε ήταν η απαράδεκτη απάντηση ότι δεν είναι υποχρεωμένος να μοιράζεται δημόσια τα κριτήρια με τα οποία κάνει τις επιλογές του, όταν ρωτήθηκε για τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Η απάντηση επίσης ότι δεν έχει καμία πρόθεση να απαντήσει για το ίδιο θέμα όταν ρωτήθηκε ξανά… Ομολογουμένως, υπήρχαν καλύτεροι τρόποι να περιγράψει το φιάσκο του ανασχηματισμού και την πολιτική ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση από μια πρωτοβουλία που εκ παραδόσεως αξιοποιείται για να κερδίσει πόντους η κυβέρνηση στην πολιτική σκακιέρα.

Επί της ουσίας, η προσπάθεια του πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στη δημιουργία οικονομικών προσδοκιών με αφορμή την αύξηση του ΑΕΠ, όπως καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η φράση «πλουσιότερη Ελλάδα πλουσιότεροι Έλληνες» με την οποία έκλεισε την συνέντευξη συμπυκνώνει το «καρότο» με το οποίο επιχειρεί να χτίσει τη νέα συναίνεση γύρω από την κυβέρνησή του. Μόνο που τα στοιχεία δεν είναι προς όφελός του: Μια ανεργία που καταδικάζει 700.000 πολίτες στο οικονομικό περιθώριο (με τις όποιες μειώσεις της ανεργίας να είναι αποτέλεσμα κυρίως της εξόδου από την αγορά εργασίας των μακροχρόνια ανέργων ή της αύξησης της μερικής απασχόλησης), μια έκρηξη των τιμών που κατατρώει το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, μηδενικές αυξήσεις στο βασικό μισθό για το τρέχον έτος και μια αύξηση των εισοδηματικών και κοινωνικών αντιθέσεων όπως επισήμως μετριούνται από την Στατιστική Υπηρεσία και την Eurostat αποδεικνύουν ότι πλουσιότερη Ελλάδα δεν σημαίνει αυτόματα και πλουσιότεροι Έλληνες.

Η πρωθυπουργική συνέντευξη περιελάμβανε κυρίως ουκ ολίγες ανακρίβειες που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Για παράδειγμα:

·         Παρουσίασε ξανά το ιδιωτικό επικουρικό ταμείο ως κουμπαρά, αποκλείοντας οποιαδήποτε συσχέτιση με τζόγο, με το επιχείρημα της εγγυημένης από το κράτος σύνταξης. Μόνο που το ένα (τζόγος στα χρηματιστήρια με τις εισφορές των ασφαλισμένων) δεν αποκλείει το άλλο (τις εγγυημένες συντάξεις από το κράτος), τουλάχιστον ως προς το παρόν. Οι διοικήσεις του ΤΕΚΑ κάλλιστα θα μπορούν να παίζουν τις εισφορές σε παράγωγα και άλλα προϊόντα υψηλού ρίσκου ξέροντας ότι ακόμη και στο χειρότερο ενδεχόμενο θα κληθεί να καλύψει τις ζημιές το κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι. Οι τράπεζες πώς επιζούν τόσα χρόνια;

·         Για τον αποκλεισμό 40.000 μαθητών από την  τριτοβάθμια εκπαίδευση έριξε την ευθύνη στα πανεπιστήμια που όρισαν πολύ υψηλά τη βάση εισαγωγής. Μόνο που αυτή η ευθύνη παραχωρήθηκε στις σχολές κι έπαψε να λειτουργεί το προηγούμενο σύστημα αυτόματης διαμόρφωσης με το νόμο της Ν. Κεραμέως.

·         Δικαιολόγησε την πώληση της Εγνατίας Οδού στην ΤΕΡΝΑ με το εξευτελιστικό τίμημα των 2,3 δισ. ευρώ (ενώ κόστισε 7 δισ. ευρώ και τα αναμενόμενα έσοδα ανέρχονται σε 11,35 δισ.) με το επιχείρημα «να γίνει σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με πολλά χρόνια ζωής ακόμη». Μόνο που είναι αδύνατο να γίνει πιο σύγχρονος απ’ όσο είναι, ενώ στη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ δεν προβλέπεται η επέκταση της διάρκειας ζωής του έργου.

·         Εμφάνισε την ανεργία ως αποτέλεσμα της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων και αναγκών της αγοράς εργασίας για σύγχρονες ειδικότητες, όταν κυρίως η ανεργία είναι αποτέλεσμα της έλλειψης επενδύσεων, που θα επανεκκινήσουν την οικονομία.

·         Ωραιοποίησε την κατάσταση με το πάγωμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας αποδίδοντας την ακύρωση της εισόδου της ΕΛΑΣ στις σχολές στην ανάγκη εκπαίδευσης των αστυνομικών. Στην πραγματικότητα ωστόσο πρόκειται για υποχώρηση της κυβέρνησης εξ αιτίας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν ακόμη και από συντηρητικούς πανεπιστημιακούς και πολιτικούς.

·         Επικαλούμενος κριτήρια αποτελεσματικότητας στο έργο των υπουργών και λέγοντας ότι δε χρησιμοποιεί «δεξιόμετρα» έκρυψε την ακροδεξιά στροφή που προκαλεί (έστω ανεξαρτήτως προθέσεων) η υπουργοποίηση των καλύτερων μαθητών του Γ. Καρατζαφέρη: Άδ. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη και Θ. Πλεύρη. Μια στιγμή μάλιστα που η σύγκρουσή του με τους αντι-εμβολιαστές με βεβαιότητα θα κόψει ακροδεξιές ψήφους στις επόμενες εκλογές.

·         Τέλος, η εκβιαστική έως απειλητική δήλωσή του «αυτοδυναμία ή επαναληπτικές εκλογές» τίναξε στον αέρα τους όρκους πίστης που έδωσε στη συναίνεση και τις διαβεβαιώσεις ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Δύο χρόνια πριν τις εκλογές δεν κάνουν τέτοιες δηλώσεις…

 

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο του Λ. Βατικιώτη

 

 

Πολιτική “κρεμάλα” – Ένα παιχνίδι λέξεων

 


 

Όταν το 1660 Ολλανδοί άποικοι αγόραζαν το σημερινό Μανχάταν από τους ιθαγενείς έναντι αντικειμένων ευτελούς αξίας (περίπου 60 σημερινών δολαρίων), αποκρύπτοντας επιμελώς τις δραματικές συνέπειες της αγοροπωλησίας για τους Ινδιάνους, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η τακτική αυτή θα εφαρμοζόταν αιώνες μετά σε πολιτικό επίπεδο.

Χθες, η κυβέρνηση δια των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, αράδιασε στο βήμα της 85ης ΔΕΘ φανταχτερά μέτρα-μπιχλιμπίδια για την “ενίσχυση της απασχόλησης και την στήριξη του εισοδήματος των νοικοκυριών”, προσπαθώντας να πείσει τους φτωχοποιημένους ιθαγενείς και να δώσει έναν καλό λόγο να χειροκροτήσουν παθιασμένα οι εκ προοιμίου πεπεισμένοι κυβερνητικοί ακόλουθοι.

Αφού απορρίψουμε εξ αρχής την συσχέτιση που επιχείρησαν κάποιοι κακεντρεχείς, παρατηρώντας ότι την στιγμή της απευθείας μετάδοσης της ομιλίας του πρωθυπουργού, κάποιος τηλεοπτικός σταθμός ενημέρωνε το κοινό ότι θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας “Εγώ, ο απαισιότατος”, ενώ άλλο κανάλι πρόβαλε την σειρά “Μην αρχίζεις τη μουρμούρα”, ας προχωρήσουμε στην ουσία.

Αποκωδικοποιώντας το πολιτικό κρυπτόλεξο των εξαγγελιών, καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι στο τραπέζι της φετινής ΔΕΘ, επίσημος προσκεκλημένος δεν ήταν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Αυτοί είναι οι “φτωχοί συγγενείς”, για τους οποίους προορίζονται τα αποφάγια.

Επίσημοι προσκεκλημένοι είναι (πάλι) οι μεγαλοεργοδότες και γενικότερα οι μεγαλοεισοδηματίες.

Η κυβερνητική ατζέντα για την εργασία, προβλέπει:

Την επέκταση για το 2022 της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα κατά τρεις μονάδες και της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Το συνολικό κόστος των δύο μέτρων, εκτιμάται στο 1,58 δις για το 2021 και 1,58 δις για το 2022.

  • Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην εξοικονόμηση έως και τουλάχιστον 1.600 ευρώ ετησίως για τον εργαζόμενο.

Ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε μηνιαίες αποδοχές της τάξεως των 2.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα ο μέσος μισθός κατέγραψε απώλεια 2,5%, όταν η αντίστοιχη μείωση στην Ευρωζώνη ήταν 1% και στην ΕΕ συνολικά 0,6%. Η πτώση του μέσου μισθού στη χώρα μας, ήταν ιδιαιτέρως σημαντική εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε προηγηθεί η συρρίκνωση των μισθών την περασμένη δεκαετία, εξαιτίας των μνημονίων. Ας μαντέψουμε, λοιπόν, μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, ποιός θα αποσπάσει την μερίδα του λέοντος.

  • Η απασχόληση, ενισχύεται και ήδη ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας ης ΓΣΕΕ, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον στο 60% του διάμεσου μισθού, ώστε να καλύπτει ποσοστό το όριο της σχετικής φτώχειας.  Όταν αντιστοιχεί στο 50% του διάμεσου μισθού, όπως σήμερα, βρίσκεται στο κατώφλι της απόλυτης φτώχειας και θα πρέπει να αυξηθεί κατά 159 ευρώ (!) για να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Όσο για τις προσλήψεις, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ενώ οι μισθοί για πλήρη απασχόληση είναι τόσο χαμηλοί ώστε παρατηρείται δραματική αύξηση των φτωχών εργαζομένων.

  • Για το 2022 και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση.

Η ενίσχυση ανέρχεται στα 1200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό, τα μισά θα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για μερική απασχόληση που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται στα 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022. Έτσι, ο νέος εργαζόμενος των 300 ή των 600 ευρώ θα λαμβάνει κάθε μήνα και για ένα εξάμηνο έως 100 ευρώ από την κρατική ενίσχυση και τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν στον εργοδότη…

  • Καταβάλλεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες στους καλλιτέχνες (για Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για Μάιο και Ιούνιο), με δαπάνη 30 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την αυτονόητη, ελάχιστη στήριξη κλάδων που έχουν δεχθεί συντριπτικό πλήγμα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Και η επιδότηση εργοδοτών, συνεχίζεται:

  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021. Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 50 εκατ. ευρώ.
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 (επιδοτούμενων) νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 θέσεις. Κόστος: 169 εκ. στον προϋπολογισμό του 2022.
  • Προφανώς, επειδή ‘η φτώχεια θέλει καλοπέραση… “ σύμφωνα με την γνωστή φράση, τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλή παροχή.

Η παροχή, όμως, θα πνιγεί στο κύμα ανατιμήσεων και η Ελλάδα παραμένει στη δεύτερη θέση της ΕΕ με τουλάχιστον 3 εκατομμύρια φτωχούς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ένα θολό μέτρο:

  • Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων: Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.

Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.

Μάλιστα, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Εξαγορές, συγχωνεύσεις, απορρόφηση… Και οι εργαζόμενοι, κύριε;

Μια ευχή:

  • Με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας “θωρακίζονται οι εργαζόμενοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία και την μαύρη εργασία”.

Μήπως να παραβλέψουμε ότι εφόσον ο παραβάτης εργοδότης ασκήσει πιέσεις στο προσωπικό, τότε δεν έχει σημασία τι δηλώνει ηλεκτρονικά ή γραπτώς, αλλά τι πραγματικά συμβαίνει στην επιχείρηση;

Μήπως να ξεχάσουμε ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν επιβλήθηκαν πρόστιμα σε πολύ (αλλά πολύ, όμως) μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν καθιερώσει κάρτα εργασίας, παραβιάζοντας όσα δήλωναν;

Ή, μήπως, να παραβλέψουμε το γεγονός ότι προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται όσα δηλώνονται πρέπει να διενεργούνται έλεγχοι από την αποδυναμωμένη και προσεχώς… Ανεξάρτητη Αρχή, της επιθεώρησης εργασίας;

Και ένα κοινωνικό συμβόλαιο με “ψιλά γράμματα”:

  • Με το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι νέοι θα είναι σίγουροι ότι “οι εισφορές τους, δεν θα πάνε χαμένες”.

Δηλαδή, δεν θα κατευθυνθούν όπως συμβαίνει σήμερα με τους παλαιότερους ασφαλισμένους, στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις των ήδη συνταξιούχων, με παράλληλη διασφάλιση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των εργαζομένων. Θα επενδύονται από ιδιώτες εντός και εκτός συνόρων με βάση ασφαλιστικά πακέτα με ρίσκο διαφορετικής διαβάθμισης στην λοταρία των αγορών.

Εκτιμώμενο κόστος για ασφαλισμένους και συνταξιούχους έως 70 δισ. ευρώ…

 

Αναδημοσίευση από το Κοσμοδρόμο