1

Μήπως να τους πούμε ότι και τα σχολεία είναι εποχικά;

 

 

του Μιχάλη Χονδροκούκη

 

 

Αναζητώντας μια αποτελεσματική τακτική, προκειμένου να πειστεί η κυβέρνηση για την επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία –ανάγκη κοινωνική, μορφωτική και ψυχοσυναισθηματική–, αναλογιζόμαστε τα εξής:

– άνοιξαν πρώτα τα καταστήματα λιανεμπορίου με εποχικά είδη για τα Χριστούγεννα, διότι τώρα είναι που δουλεύουν…

– άνοιξαν σχεδόν παντού όλο το λιανεμπόριο, γιατί τώρα είναι η ώρα για τις εκπτώσεις και παραδοσιακά αναμένεται αυξημένη κίνηση…

– σκέφτονται, λέει, να ανοίξουν και τα χιονοδρομικά κέντρα (!), διότι και αυτά περιμένουν αυτήν την εποχή για να βγάλουν το ψωμάκι τους…

Μήπως, τελικά, το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να υποστηρίξει ότι και τα σχολεία είναι εποχικές επιχειρήσεις; Διότι και εμείς οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τώρα περιμένουμε να δουλέψουμε, μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα! Μετά τελείωσε… πάμε για εξετάσεις και όποιον πάρει ο χάρος (ή η τράπεζα θεμάτων). Την πρώτη σεζόν που η δουλειά φουντώνει –από Νοέμβρη έως Χριστούγεννα– τη χάσαμε!

Και μάλιστα, εάν καταφέρουμε και τους πείσουμε για τον εποχικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης – διότι τον κρίσιμο κοινωνικό της ρόλο τον έχουν χεσμένο–, τότε υπάρχει η ελπίδα να ανοίξουν κατά λάθος τα σχολεία με ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας! Γιατί; Διότι, μπορεί να εφαρμόσουν εκ παραδρομής την αναλογία ατόμων και χώρου που προβλέπεται για τα καταστήματα!